Da Ti nisi uskrsnuo, sve bi bilo uzalud!
Utorak, 27. ožujka 2018. | Broj čitanja: 319
 
 

 Uzalud bi mi bilo rođenje, jer što vrijedi ulazak u slijepu ulicu skončanja? Svaki bi moj korak bio samo pusto tumaranje i svaki bi križ bio nepodnošljivo prokletstvo, a radost bi mi bila šarena ispraznost na vjetrometini vremena!
Da Ti nisi uskrsnuo tko bi ovoj zemlji obrisao suze, i čime bi se hranila duša za ovo mučno putovanje?
Da Ti nisi uskrsnuo tko bi mogao izabrati uski i teški put ljubavi, i tko bi se, na koncu konca, darovao bez računice? Tko bi mogao, s ljubavlju i nadom cvijećem okititi grobove!
Da Ti nisi uskrsnuo prošlost bi bila neizlječiva, sadašnjost prazna, a budućnosti ne bi niti bilo. Jer ne bi bilo neba! A čemu sadašnjost bez budućnosti, a čemu zemlja bez neba?
Da Ti nisi uskrsnuo pravednici pred Pilatima ne bi imali nikakve šanse, glavari i poglavari i dalje bi krojili svoj poredak na račun čovjeka, a Barabe bi i dalje na masovnim izborima izglasavali za pobjednike.Istina ne bi imala nikakvog izgleda a dobrota bi bila ludost.
Da Ti nisi uskrsnuo još bi mi dani bili noć, a odsad su noći samo korak bliže tvojemu Danu!
Da ti nisi uskrsnuo predaleko bi bila čeznutljiva boja proljetne zore, valovi bi o obale udarali i lomili se, a ne pjevali, i ruke bi mi se sušile od nemoći a pogledi zamirali od prolaznosti i tuge.
Ali Ti si uskrsnuo Isuse moj!!
Reći će netko da se ništa promijenilo nije! A promijenilo se sve!
Neka upitaju Mariju iz Nazareta,Majku!
Neka pogledaju u duboke oči Marije iz Magdale!
Neka zavire u srce Šimuna Petra, ribara iz Betsaide!
Neka upitaju Ivana, svjedoka!
Neka popričaju sa vjernim apostolom Tomom što je svoje prste u Njegove rane stavio.
Neka razgrnu žar srdaca učenika što se tek iz Emausa vratiše! Neka poslušaju Dvanaestoricu što svjedoče!
Pa neka i sa mnom porazgovore!
Promijenilo se, sve se promijenilo! I Marija i Petar i Jeruzalem i čitavi svijet! Promijenio sam se i ja sam!

- Don Ante Mateljan
 Facebook  Myspace    |   E-mail  Print
Ostali članci:
» Kažeš Bog ne postoji, onda ni brijači ne postoje
08/04/18 | Broj čitanja: 492 | Autor: Nepoznat autor
» Da Ti nisi uskrsnuo, sve bi bilo uzalud!
27/03/18 | Broj čitanja: 319 | Autor: Don Ante Mateljan
»  Danas ćeš biti sa mnom u Raju
11/03/18 | Broj čitanja: 336 | Autor: Karl Rahner
»  Oprosti
26/02/18 | Broj čitanja: 1314 | Autor: Luka Lasić
»Arhiva Stola riječi«
Najčitanije novosti
» Obred primanja i obećanja Frame Dubrava
17/04/18 | Čitanja: 607
» Akcija čišćenja Grabovine
15/04/18 | Čitanja: 540
» Naš petak: Grupni sastanak
14/04/18 | Čitanja: 472
» Naš petak: Zabavni sastanak
21/04/18 | Čitanja: 236
Fokus
 Od 5. do 7. svibnja 2017. godine u samostanu Školskih sestara franjevki u Bijelom Polju (Mostar) paralelno su održani Nacionalni izborni kapitul Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) i Nacionalna izborna skupština Franjevačke mladeži (Frame). Sudjelovali su članovi nacionalnih vijeća Frame i OFS-a, područnih vijeća, odabrani delegati, nacionalni duhovni asistent Frame, fra Antonio Šakota,  nacionalni duhovni asistent OFS-a, fra Domagoj Simić te fra Zvonimir Brusač, nacionalni duhovni asistent OFS-a u Hrvatskoj i Ana Fruk iz međunarodnog vijeća Frame. Nacionalna skupština započela je sv. Misom u petak koju je predvodio fra Domagoj Šimić. Nakon kratkih pozdrava i međusobnog upoznavanja Skupština je započela svojim aktivnim radom izvještajem područnih predsjednica, Marije Trogrlić za Framu Bosne Srebrene i Magdalene Musa za Framu Hercegovina o životu i radu Frame na područnoj razini u protekloj godini. U subotu su svoj izvještaj podnijeli nacionalna predsjednica, Anđelka Oreč,  nacionalna voditeljica formacije, Ana-Marija Knežević i nacionalni duhovni asistent, fra Antonio Šakota. Po završetku izlaganja izvještaja otvorena je rasprava Skupštine s ciljem donošenja smjernica za rad u idućoj godini. U nastavku je uslijedilo predavanje fra Antonia Šakote na temu Ljubavi. U poslijepodnevnim satima održana je izborna skupština koju je predvodila Matea Galić, nacionalna ministra OFS-a. Novo vijeće Frame Bosne i Hercegovine čine: Predsjednica: Doris Trogrlić (Frama Sarajevo) Potpredsjednica: Ana Galić (Frama Mostar) Tajnica: Klaudija Vujica (Frama Brestovsko) Blagajnica: Marija Brbor (Frama Humac) Voditeljica formacije: Ana-Marija Marijanović (Frama Mostar)              Međunarodni delegat: Nikolina Konta (Frama Tuzla)   U nedjelju nam se pridružila Andrea Odak, međunarodna koordinatorica Frame, te uz konstruktivne savjete pomogla u donošenju smjernica za rad Nacionalnog vijeća u idućoj godini. Smjernice Nacionalne skupštine su: Neka Nacionalno vijeće Frame BiH: Organizira Drugi Nacionalni susret Frame BiH 2019. godine, prije Nacionalne skupštine Frame BiH; Raspiše natječaj za logo i himnu Frame BiH koje će predstaviti na Drugom Nacionalnom susretu Frame BiH; Nastavi s organizacijom Nacionalne duhovne obnove; Razmotri i donese moguća rješenja o izmjenama Statuta Frame BiH do sljedeće Nacionalne skupštine Frame BiH; Razmotri moguće izmjene u Pravilniku Framafesta BiH; Organizira Humanitarnu akciju Frame BiH o svetkovini svetog Franje;   Neka Nacionalno povjerenstvo za formaciju Frame BiH, u suradnji s Nacionalnim vijećem Frame BiH: Nastavi s organizacijom Nacionalnog seminara za voditelje formacije; Nastavi zauzeto raditi na formaciji imajući u vidu Nacionalni priručnik za formaciju   Kapitul i skupština su završeni zajedničkim nedjeljnim misnim slavljem.  
Naša La Verna
 Jutros kao da je sunce drugačije sjalo, kao da su ptice pjevale neku drugačiju skladbu. Pjevale su „Uskrsnuo je“. Uskrsnuo je Sin Boga živoga. Pogledaj, kako je lijepo bilo probuditi se jutros, kako je lijepo danas disati, u svakodnevnici uživati. Ali znaš li zbog čeka sve to imaš? Zaboravljaš li tko te je otkupio? Život nismo zaslužili, život smo dobili po ljubavi. Jesi li ikada zahvalio ili zahvalila Bogu na svemu što imaš? Jeste li mu zahvalili? Prošlo je vrijeme Korizme, vrijeme kušnje, vrijeme odricanja i šutnje. Danas je svanuo novi dan koji ti daje snagu za nastaviti, za sve što te muči izdržati. Podigni glavu i pogledaj Njega, pogledaj onoga koji se ponizio, na križ prikovan bio kako bi ti punim plućima danas disao. Ne daj se obeshrabriti, nemoj odustati. On koji je Bog sve je prošao i bol i patnju, ali danas je uskrsnuo, danas je iz groba ustao. Htio ti je pokazati da možeš izdržati, da smiješ nastaviti, da te čeka nada, nada uskrsnuća. Upamti da je križ jedino što te dovodi do Uskrsa! Bog ti pokazuje da je u križu spas. Križ je nada za tebe, on je šansa koju ne trebaš prokockati. Danas se dogodilo nešto zaista posebno, Kristov grob se otvorio. Shvaćaš li što ti to govori? Ne, nije mrtav, živ je i danas živi. Živ je i u mome i tvome životu brate i sestro, framašu ili framašico, čovječe ma kakvu titulu nosio, danas čuj pjev ptica koje pjevaju: „Uskrsnuo je, Aleluja, Aleluja!“