Sv. Franjo, preziratelju svijeta, moli za nas!
Utorak, 11. kolovoza 2009. | Broj čitanja: 2476
 
 

Litanije su, od niza zaziva, sastavljene molitve (hvalbene, zahvalne i prosidbene) koje se prepoznaju po višestrukim ponavljanjem izreka ili odpjeva („Smiluj nam se“, „Molite za nas“, itd.) Pojam litanija dolazi od grčke riječi lite koja znači molitva, prošnja.

 

Kršćani ih mole ili pjevaju u pučkim procesijama, hodočasničkim okupljanjima i na drugim vjerničkim skupovima, ali ih mole i u činima osobne pobožnosti. Ljudska duša prepoznaje dobra, milosti, izvanredna Božja djela, čudesne zahvate i želi častiti i slaviti Boga. Priroda i njezina čudesna slika nukaju čovjeka da zahvali, da veliča Boga stvoritelja.

 

Promatrati svece je ljepša slika od pogleda na svemir ili prirodu. Oni su čudo Božje u povijesti. Oni su nam približili nevidljivog i neshvatljivog Boga: Nitko se više ne boji Boga od kako ga prepozna sv. Franjo kao raspetu ljubav. Zavoljeli smo njegov križ, rane i njegovu muku.

 

Sve klasične litanije imaju zajedničko: zaziv Presvetog Trojstva: Oca kao Stvoritelja svega, Isusa Krista kao Otkupitelja, te Duha Svetoga kao posvetitelja i životvorca.
Zatim se u litanijama svecima prepoznavaju i odabiru kreposti koje je svetac u svom životu živio i pokazao.

 

Jedan od zaziva našem sv. Ocu Franji je: Sveti Franjo preziratelju svijeta, moli za nas.
Svijet i njegov duh je sve ono što je negativno. Sve ono što neprijatelj čovjeka Sotona posjeduje i s čim zavodi djecu Božju. To je jednostavno svijet grijeha, svijet otuđenja čovjeka, svijet koji ruši naše dostojanstvo i naš mir. Redovničkim zavjetima kršćanin se suprotstavlja svijetu i njegovim vrednotama, a to je uvijek užitak, sebeljublje, preziranje i odbacivanje Božjeg djela i programa s čovjekom. Sveti Franjo se doslovnim siromaštvom usprotivio ljudskoj pohlepi, sebeljublju i svakoj ovisnosti i navezanosti na ovozemaljsko.

 

Danas je ta sloboda neprimjetna u našem životu. Naša auta, naše odijevanje, naši raskošno namješteni samostani i stanovi ne pokazuju slobodu.

 

Stoga je zaziv svetom Franji, preziratelju svijeta, svjetskih veličina i ideala danas vrlo aktualan. Ne samo ovisnost od droge i narkotika, alkohola i užitka svih oblika, već i zarobljenost modom i njezinim veličinama je opasnost u našem vremenu. Samo radikalni redovnik i redovnica s dubokim spokojem i osmjehom pokazuju danas našim mladima i obiteljima gdje je i u čemu naš mir, uspjeh i naša sigurnost. Mudrost je uvijek bila znati se ispravno služiti ovozemaljskim dobrima. Biti slobodan od zabluda i ovozemaljskih pogleda na čovjeka, dušu, Boga i Crkvu. Budi slobodan, neka ti sva ovozemaljska dobra služe, a ti služi svom Bogu.
 

- Njegovim stopama, broj 8
 Facebook  Myspace    |   E-mail  Print
Ostali članci:
»Arhiva Stola riječi«
Najčitanije novosti
Fokus
Hvaljen Isus i Marija! U Međugorju je, od 29. do 31. ožujka, održana Područna izborna skupština Frame Hercegovina. Iz naše Frame išli su predsjednik te jedan delegat, Petra Musa. Ova skupština bila je izborna, što znači da se biralo novo područno vijeće Frame Hercegovina. Program je započeo u petak prijavom i smještajem u sobe, a zatim smo se uputili u crkvu sv. Jakova na molitveni program. Po povratku uslijedila je večera, a zatim i početak zasjedanja skupštine. Predsjednici su iznosili izvješća o stanju svojih bratstava te smo zajedno razgovarali o problemima s kojima se susrećemo te prikupljali i neke nove ideje. Dan smo zaključili molitvom. Kako smo prošli dan zaključili molitvom, tako smo i novi dan započeli molitvom. Nakon doručka ponovno smo nastavili s izlaganjem preostalih izvješća. Po završetku izlaganja izvješća mjesnih predsjednika i područno vijeće je iznijelo svoja izvješća. Kad smo završili s izvješćima, čekao nas je ručak, a nakon toga i pauza.   Nakon što smo se odmorili, na red su došli i izbori za novo područno vijeće. Izborima je predsjedala Doris Trogrlić, nacionalna predsjednica Frame BiH. Izbore smo započeli molitvom i čitanjima iz Evanđelja i Franjinih spisa. Nakon što smo upoznati s procedurom izbora, započeli smo i sa samim izborima. U novo vijeće izabrani su: predsjednica - Monika Brzica (Frama Ružići), potpredsjednik - Stipe Čuić (Frama Bukovica), voditeljica formacije - Ivana Milićević (Frama Mostar), tajnica - Ana-Marija Nuić (Frama Humac), blagajnik - Mario Milas (Frama Tihaljina) i dodatni član vijeća - Mario Pehar (Frama Čitluk).       Po završetku izbora ponovno smo se uputili u crkvu sv. Jakova na molitveni program. Duhovno okrijepljeni vratili smo se u Domus pacis i na tjelesnu okrepu. Večer smo zaključili igrama i odlaskom na Podbrdo. Posljednji dan opet smo započeli molitvom i doručkom. Zatim je uslijedilo i prvo zasjedanje skupštine pod novim vijećem gdje su donesene smjernice za rad područnog vijeća. Također su izabrani i delegati koji će ići na Nacionalnu skupštinu Frame BiH, gdje će se birati i novo vijeće na nacionalnoj razini.   Sve smo zaključili svetom misom gdje i blagoslovljeno novo vijeće. Skupština je bilo jedno odlično iskustvo gdje se pokazalo veliko zajedništvo među Framama, a sigurno smo mogli ponijeti i neka nova iskustva i ideje koje možemo primijeniti i u vlastita bratstva. Naposljetku, najveće hvala Bogu što je ovo sve omogućio, a zatim jedno ogromno hvala bivšem vijeću koje je iza sebe ostavilo usitinu jedan veliki trag i mnogo dobrog što su učinili za Framu u Hercegovini. Novom vijeću prvo želimo čestitati, a zatim im zaželiti svu sreću i obilje Božjeg blagoslova u obavljanju svoje službe. Neka budu ustrajni i puni ljubavi u svojoj službi. Mir i dobro!
Naša La Verna
Pišem ti, dragi dnevniče, sa sredine svoje korizme koja je, bez sumnje, drugačija od svih dosadašnjih. Zanimljivo je to, kako od došašća do došašća, od korizme do korizme, uviđamo vlastiti rast, ma koliki on bio. Svake godine u tim milosnim vremenima spoznamo nešto novo što godinu prije nismo mogli, narastemo gdjegod u ovoj svojoj siromašnoj vjeri, ispravi nam se slika o Bogu, sebi, drugima. Tako je i u ovoj korizmi. Posebno vrijeme, um čišći, srce puno otvorenije, a ipak premalo.         Htjela bih, znaš, svim srcem zagrliti ovu korizmu, onako uvjerljivo kako sam zamislila na početku, ali opet sam na pola puta ostala praznih ruku. Vjerojatno su iz njih iščezla ona prazna obećanja koja sam dala Bogu i sebi samoj, one suhe odluke koje su pratile Čistu srijedu i dane prije korizme. Mislim da uvijek iščeznu i ohlade se jer i sama znam da nije to ona punina koju moja duša treba kako bi dotaknula pravi smisao korizme. Ali, što to onda moja duša treba?   Zastane mi pogled na svetom Franji. U jednoj korizmenoj poruci papa emeritus Benedikt XVI. rekao je da je Franjin život bio trajni uspon na goru susreta s Bogom kako bi poslije sišao među ljude donoseći ljubav i snagu koju je u osobnoj molitvi s Bogom pronalazio. Naš Franjo živio je korizmu kroz cijelu godinu. Barem pet puta godišnje povlačio se po 40 dana na skrovita i samotna mjesta kako bi se u tišini posvetio kontemplaciji, molitvi i postu. U tišini. Ponirao je u tišini u najdublje dijelove svoga bića i tražio ima li ondje nešto što još uvijek ne pripada Bogu. U tišini srca tražio je vlastite pustinje kako bi ih mogao natopiti Kristovom ljubavlju. Gdje bi drugo netko poput Franje mogao pronalaziti toliku snagu i ljubav za sva ona velika djela, ako ne u tišini vlastitih dubina? Što su drugo naše dubine, nego sam Krist? Što je drugo korizma, nego tišina? Postoji li bolja prilika od ove sada, da počneš uranjati u svoje dubine i tražiti dijelove tebe koji nisu natopljeni Njegovom ljubavlju samo zato jer ih još nisi upoznao, jer možda dosad nisi imao vremena ili si, pak, bježao od njih? Bojiš li se svojih dubina? Zaviri u njih. Pometi staru prašinu. Neka ulazak u tvoju dubinu bude gora susreta s Bogom. Tada ćeš moći, poput Franje, među druge ljude donositi radost, ljubav, služenje, jer neće postojati ništa što će stajati između tebe i tvoga Boga. Franjo sam po sebi nije velik. Velika je Božja ljubav koja se očitovala u njemu. Na jedinstven način može se očitovati i u meni, u tebi, ali samo ako joj dopustimo. Možda tada mognemo reći da smo zagrlili korizmu. Možda nam tada ruke neće ostati prazne na pola puta jer će do Kalvarije nositi bremena duše...         Pišem ti, dragi dnevniče, sa sredine svoje korizme. Neka u ovoj drugoj polovici korizme bude malo više – korizme. Pažljivo čuvaj ove stranice ispisane olovkom srca... do neke iduće korizme!