Sv. Franjo, preziratelju svijeta, moli za nas!
Utorak, 11. kolovoza 2009. | Broj čitanja: 2393
 
 

Litanije su, od niza zaziva, sastavljene molitve (hvalbene, zahvalne i prosidbene) koje se prepoznaju po višestrukim ponavljanjem izreka ili odpjeva („Smiluj nam se“, „Molite za nas“, itd.) Pojam litanija dolazi od grčke riječi lite koja znači molitva, prošnja.

 

Kršćani ih mole ili pjevaju u pučkim procesijama, hodočasničkim okupljanjima i na drugim vjerničkim skupovima, ali ih mole i u činima osobne pobožnosti. Ljudska duša prepoznaje dobra, milosti, izvanredna Božja djela, čudesne zahvate i želi častiti i slaviti Boga. Priroda i njezina čudesna slika nukaju čovjeka da zahvali, da veliča Boga stvoritelja.

 

Promatrati svece je ljepša slika od pogleda na svemir ili prirodu. Oni su čudo Božje u povijesti. Oni su nam približili nevidljivog i neshvatljivog Boga: Nitko se više ne boji Boga od kako ga prepozna sv. Franjo kao raspetu ljubav. Zavoljeli smo njegov križ, rane i njegovu muku.

 

Sve klasične litanije imaju zajedničko: zaziv Presvetog Trojstva: Oca kao Stvoritelja svega, Isusa Krista kao Otkupitelja, te Duha Svetoga kao posvetitelja i životvorca.
Zatim se u litanijama svecima prepoznavaju i odabiru kreposti koje je svetac u svom životu živio i pokazao.

 

Jedan od zaziva našem sv. Ocu Franji je: Sveti Franjo preziratelju svijeta, moli za nas.
Svijet i njegov duh je sve ono što je negativno. Sve ono što neprijatelj čovjeka Sotona posjeduje i s čim zavodi djecu Božju. To je jednostavno svijet grijeha, svijet otuđenja čovjeka, svijet koji ruši naše dostojanstvo i naš mir. Redovničkim zavjetima kršćanin se suprotstavlja svijetu i njegovim vrednotama, a to je uvijek užitak, sebeljublje, preziranje i odbacivanje Božjeg djela i programa s čovjekom. Sveti Franjo se doslovnim siromaštvom usprotivio ljudskoj pohlepi, sebeljublju i svakoj ovisnosti i navezanosti na ovozemaljsko.

 

Danas je ta sloboda neprimjetna u našem životu. Naša auta, naše odijevanje, naši raskošno namješteni samostani i stanovi ne pokazuju slobodu.

 

Stoga je zaziv svetom Franji, preziratelju svijeta, svjetskih veličina i ideala danas vrlo aktualan. Ne samo ovisnost od droge i narkotika, alkohola i užitka svih oblika, već i zarobljenost modom i njezinim veličinama je opasnost u našem vremenu. Samo radikalni redovnik i redovnica s dubokim spokojem i osmjehom pokazuju danas našim mladima i obiteljima gdje je i u čemu naš mir, uspjeh i naša sigurnost. Mudrost je uvijek bila znati se ispravno služiti ovozemaljskim dobrima. Biti slobodan od zabluda i ovozemaljskih pogleda na čovjeka, dušu, Boga i Crkvu. Budi slobodan, neka ti sva ovozemaljska dobra služe, a ti služi svom Bogu.
 

- Njegovim stopama, broj 8
 Facebook  Myspace    |   E-mail  Print
Ostali članci:
»Arhiva Stola riječi«
Najčitanije novosti
Fokus
Hvaljen Isus i Marija! U Međugorju je, od 29. do 31. ožujka, održana Područna izborna skupština Frame Hercegovina. Iz naše Frame išli su predsjednik te jedan delegat, Petra Musa. Ova skupština bila je izborna, što znači da se biralo novo područno vijeće Frame Hercegovina. Program je započeo u petak prijavom i smještajem u sobe, a zatim smo se uputili u crkvu sv. Jakova na molitveni program. Po povratku uslijedila je večera, a zatim i početak zasjedanja skupštine. Predsjednici su iznosili izvješća o stanju svojih bratstava te smo zajedno razgovarali o problemima s kojima se susrećemo te prikupljali i neke nove ideje. Dan smo zaključili molitvom. Kako smo prošli dan zaključili molitvom, tako smo i novi dan započeli molitvom. Nakon doručka ponovno smo nastavili s izlaganjem preostalih izvješća. Po završetku izlaganja izvješća mjesnih predsjednika i područno vijeće je iznijelo svoja izvješća. Kad smo završili s izvješćima, čekao nas je ručak, a nakon toga i pauza.   Nakon što smo se odmorili, na red su došli i izbori za novo područno vijeće. Izborima je predsjedala Doris Trogrlić, nacionalna predsjednica Frame BiH. Izbore smo započeli molitvom i čitanjima iz Evanđelja i Franjinih spisa. Nakon što smo upoznati s procedurom izbora, započeli smo i sa samim izborima. U novo vijeće izabrani su: predsjednica - Monika Brzica (Frama Ružići), potpredsjednik - Stipe Čuić (Frama Bukovica), voditeljica formacije - Ivana Milićević (Frama Mostar), tajnica - Ana-Marija Nuić (Frama Humac), blagajnik - Mario Milas (Frama Tihaljina) i dodatni član vijeća - Mario Pehar (Frama Čitluk).       Po završetku izbora ponovno smo se uputili u crkvu sv. Jakova na molitveni program. Duhovno okrijepljeni vratili smo se u Domus pacis i na tjelesnu okrepu. Večer smo zaključili igrama i odlaskom na Podbrdo. Posljednji dan opet smo započeli molitvom i doručkom. Zatim je uslijedilo i prvo zasjedanje skupštine pod novim vijećem gdje su donesene smjernice za rad područnog vijeća. Također su izabrani i delegati koji će ići na Nacionalnu skupštinu Frame BiH, gdje će se birati i novo vijeće na nacionalnoj razini.   Sve smo zaključili svetom misom gdje i blagoslovljeno novo vijeće. Skupština je bilo jedno odlično iskustvo gdje se pokazalo veliko zajedništvo među Framama, a sigurno smo mogli ponijeti i neka nova iskustva i ideje koje možemo primijeniti i u vlastita bratstva. Naposljetku, najveće hvala Bogu što je ovo sve omogućio, a zatim jedno ogromno hvala bivšem vijeću koje je iza sebe ostavilo usitinu jedan veliki trag i mnogo dobrog što su učinili za Framu u Hercegovini. Novom vijeću prvo želimo čestitati, a zatim im zaželiti svu sreću i obilje Božjeg blagoslova u obavljanju svoje službe. Neka budu ustrajni i puni ljubavi u svojoj službi. Mir i dobro!
Naša La Verna
Dragi dnevniče, Znam da sam neodgovorna. Opet tvoje plave korice nisam otvorila danima. Ali, imam ti ispričati mnogo toga. Ovo ljeto je bilo puno dobrih, ali i loših stvari. No, život je svejedno jedna dobra stvar između dvije loše i jedna loša stvar između dvije dobre. Poput valova u moru.   No, prva lekcija koju sam naučila je iščekivanje. Nećeš razumjeti dok ti ne objasnim: Ako vjeruješ da je nešto ili netko zaista tvoj, ili tvoje, ne trebaš se brinuti pri puštanju te stvari. Ono što je Bog odredio za tebe ne treba biti stisnuto u tvom grčevitom zagrljaju ili zatvoreno u kavezu. Ne moraš biti opsjednut time ili se boriti za to, niti se trebaš brinuti da će ti pobjeći. Ako je tvoje, ako je namjenjeno za tebe, budi siguran– tvoje je. Svemogući je to zapisao u knjigu koja se zove Tvoj život. Ali, ako nije za tebe, primjetit ćeš da se, iako pokušavaš, nikada ne uspije zadržati. I na neki način, to je blagoslov. Iako osjetiš kratkotrajnu tugu, shvatiš da ti Otac govori da bolja vremena dolaze, ona visina vala koju sam ti maloprije spomenula. Da Gospodin šalje svoj plan u sobu tvog života. I trebaš napraviti mjesta za njega.   Druga lekcija je samopouzdanje: Nemoj nikad pustiti da ti prijete Ikarom kad govoriš o snovima koji se čine kilometrima daleko. Izmolit ćeš ti već za njih. Nemoj im dopustiti da ti kažu: "Past ćeš poput njega." Da je Bog tu, pomogao bi ti pričvrstiti krila na leđa i pustio bi Ikara da leti pokraj tebe dok gledaš nebeska prostranstva. Ali, ako se odlučiš prkositi ljudima, nemoj Bogu. Ako se odlučiš na križanju života hodati manje prohodnom stazom, moli se. Uzmi zraka i moli trnovitim putem do zvijezda. Trebaš Milost da budeš spreman za ono što slijedi. U ovom godišnjem dobu, bit će uspona i padova. I tisuću prilika da naučiš rasti. Samo se svaki put kad padneš sjeti: Stvoritelj neba, Kreator mora, Otac svake predivne stvari je i tebe napravio i utkao te u sebe. Napravio je visoke planine, široke rijeke, nepregledne prašume. Govori suncu kad treba izaći i zaći, i poklonio ti je sve što ti treba. Život.   Treća lekcija je Ljubav: Činjenica da si još živ da ispričaš priču svog života je znak Njegove Ljubavi (koja je oduvijek bila u tebi) koja raste jačom i jačom svake minute svakog dana, podsjećajući te da postoji način da pređeš svaku teškoću. Polako ćeš početi vjerovati, "Možda, čak sada, dok ovo čitam, postoje skriveni dijelovi moje priče i postoji toliko različitih dijelova mene u tuđim umovima, ali nadam se da su svi protkani Očevom Ljubavlju. Pa čak i da nisu, to me neće skrenuti sa trnovite staze o kojoj sam čitao u drugoj lekciji, da ću ipak završiti tamo gdje trebam biti. Tamo gdje me je Svemogući odredio."   Do sljedećeg puta, dnevniče.   Tvoj Franjin suputnik.