Primanja i obećanja Frame Međugorje
Ponedjeljak, 22. siječnja 2018. | Broj čitanja: 63
 
 

U nedjelju 21.siječnja 2018.g. održala su se Primanja i Obećanja naše braće iz frame Međugorje, pod geslom „ Da ljubav vaša sve više raste!“

 

 

 

 

 

 

 

U 15h oko 60-tak framaša okupilo se na glavnom autobusnom kolodvoru u Širokom Brijegu, gdje smo zajednički u molitvi krenuli prema Međugorju. Sveta misa započela je u 18h koju je predvodio područni duhovni asistent, fra Antonio Šakota, a svojim lijepim pjevanjem misu je animirala naša glazbena sekcija.

 

 

 

 

U svojoj propovijedi, fra Antonio je istaknuo da budemo ribari poput Jakova i Ivana, da sijemo kršćansku radost među ljudima i međusobno si pomažemo. Nakon mise po običaju uslijedila je zakuska i druženje popraćeno pjesmom i plesom. Poslije večernjeg druženja s našom braćom, zajedno smo se uputili prema našem Brijegu noseći franjevačku radost.

 

 

 

 

Framašima iz Međugorja od srca čestitamo i želimo im obilje Božjeg blagoslova da uistinu žive ono što su obećali!
 

- Luka Kutle
 Facebook  Myspace RSS    |   E-mail  Print
Naš petak:Molitveni sastanak
Subota, 20. siječnja 2018. | Broj čitanja: 302
 
 

Došao je dugo željeni prvi sastanak u novoj godini. Došli smo na naš Brijeg, koji zrači nekom posebnom ljepotom, nekim svetim mirom, gdje je prolivena krv onih koji se nisu htjeli odreći Krista. Kolika je snaga i svetost ovoga mjesta? Vani je kišilo, oblaci su se nadvili nebom, ali sve je bilo nekako posebno, jer i kiša ima svoju čar. Neki od nas na sastanak su došli radosni, drugi u svojim brigama, treći tjeskobni, možda zbog vremena i kiše, a neki puni očekivanja, a čovjek kao čovjek, nestalnih je osjećanja. Vidjeh večeras toliko dragih framaša, djece svetoga Franje.

 

 

Zauzeli smo svoja mjesta u našoj crkvi, našoj kamenoj, prohladnoj, ali Duhom ispunjenoj crkvi. Sastanak je na našu veliku radost bio MOLITVENI, prvi sastanak ove godine i k tomu molitveni, prelijepo je započeti s molitvenim sastankom drugo polugodište u Frami.

 

 

 

 

 

 

Prije početka sastanka, naš predsjednik je pročitao važne obavijesti vezane za naše bratstvo. Klanjanje je započelo, svećenik je izložio ispred nas Isusa u Presvetom oltarskome sakramentu. Tamjan je zamirisao i igrao zanosnu igru na oltaru, kao da je želio poručiti: "Ovdje je Bog vaš!" Lijepo je bilo klečati pred svojim Bogom i Gospodinom. Zamislite to, jedan framaš, onaj koji je pošao Franjinim putem, kleči pred Onim koji je Franju pozvao, Koji mu je rekao: "Franjo idi popravi moju crkvu!" Da, te iste riječi vrijede i za nas, ta djeca smo svetoga Franje.

 

 

 

 

Članovi naše glazbene sekcije su svojim lijepim pjevanjem i izborom pjesama zavrijedili pohvalu svih. Nadasve, dali su slavu Bogu koji je bio izložen ispred nas na oltaru. Posebno je bilo kada su članovi čitačke sekcije imali svoja čitanja, koja su u nama probudila još veći zanos za Framu, za ovaj Brijeg, našu i Franjinu La Vernu. Svi oni ljudi koje sam na početku napisao, sada su dobili nešto, obogaćeni su ovim susretom, svi su primili od punine Onoga koji je večeras ispred nas bio izložen, Onoga istoga Isusa koji je slijepima vid vratio, potlačene oslobodio, koji je ozdravljao; a nadasve koji je za nas na križu raspet bio, i krv svoju prolio, eto koliko nas je ljubio, brate i sestro moja!

 

 

 

 

Nakon klanjanja, uputili smo se u našu Framsku prostoriju, gdje ju je naš duhovni asistent blagoslovio. I pomalo smo se počeli razilaziti, sat je otkucavao, kiša je padala, i još jedan naš framaški petak priveo se kraju. 

- Filip Šantić
 Facebook  Myspace RSS    |   E-mail  Print
Škola animatora 2017./2018.
Nedjelja, 14. siječnja 2018. | Broj čitanja: 437
 
 

Hvaljen Isus i Marija!

 

Prošlo polugodište bilo je ispunjeno planiranjem i radom Frame koje su predvodili animatori, no ovu subotu uloge su zamijenjene. Stari animatori koji su još uvijek članovi Frame pripremili su nešto za nas sadašnje animatore. Među njima bili su Gabrijela Rajič, Leon Galić, Antea Naletilić, Martina Ljubić, Marija Jelić i Ines Prskalo.


Pripremili su nam jedno neformalno druženje koje je započelo oko 15h. U skoro potpunom sastavu, skupili smo se u prostorijama Franjevačke Galerije gdje smo započeli s radom po grupama. Kroz neformalni razgovor obrađivali smo temu „Sv. Franjo u Frami“. Razgovor je trajao dosta dugo te smo vrlo rado izmjenjivali mišljenja i stavove u opuštenoj atmosferi i zajedništvu tako da nikome nije dosadilo.
Nakon rada po grupama, slijedila je sv. Misa gdje smo imali priliku zahvaliti dragome Bogu na ovome danu koji je prošao odlično s braćom i sestrama. No, to nije bio kraj našeg druženja.

 

 

 

Poslije sv. Mise, došli smo u staru molitvenu gdje smo imali jedan zajednički razgovor i raspravu. Razgovor je započeo s temom vremena te kako ga trošimo i raspoređujemo. No, kao i sve, uvijek pronađemo način za odvesti temu u svome pravcu te smo završili s međusobnim izmjenjivanjem savjeta. Bratstvo je stvarno odlična stvar kada mu se predaš.


Potom je uslijedio zabavni dio druženja tijekom kojeg smo gledali film „Wonder“. No, uvijek imamo one gladne koji će i sred filma zatražiti pizzu. Naravno, imamo i one koji na svako: „Ajmo jest'!“ odgovaraju s: „Odakle naručujemo?“
Nakon pizze, završili smo gledanje filma te je sve završilo oko 22h. Dan je prošao odlično, a svjedok tome je i činjenica da se nitko nije sjetio izvaditi mobitel da se uslikamo.


U ime svih animatora jedno veliko HVALA starim animatorima koji su se potrudili za nas i koji nam služe kao dobar primjer kakav animator treba biti i poslije završetka službe.

 

Mir i dobro! 

- Lovro Kožul
 Facebook  Myspace RSS    |   E-mail  Print
Emisija na Badnjak 2017.
Utorak, 26. prosinca 2017. | Broj čitanja: 486
 
 

Iza nas je još jedan Božić. Ironično je kako najveseliji dani u godini najbrže prođu. Ista stvar je s Badnjakom. Kao što, vjerujemo, već znate, Badnjak je za svakog framaša poseban dan.

 

 

 

 

 

 

Naša Frama već dugi niz godina tradicionalno na Badnjak pjeva na Mostu i oživljava ulice našeg grada. Međutim, ne stanemo mi na tome. Osim pjevanja na Mostu, u koje su uključeni svi framaši, i članovi Medijske sekcije imaju pune ruke posla. Da, radi se u trosatnom izdanju naše emisije "Mir i dobro".

 

 

 

 

 

 

Nakon gotovo dva mjeseca priprema, naše ideje, koje smo spojili u jednu smislenu cjelinu, podjelili smo sa slušateljima radija Široki Brijeg. Okupili smo se oko 16 i 30, i naravno, započeli kratkom molitvom koju je predvodio fratar zadužen za Medijsku sekciju - fra Jure Barišić. U prostorijama radija ŠB za Badnjak ne nedostaje veselja i dobre atmosfere. Taj mali prostor brzo se napuni veseljem i dobrim vibracijama framaškog duha.

 

 

 

 

 

 

Tri sata emisije sadržavala su sve i svašta - tekstove božićne tematike, intervjue (snimljenje i one uživo), nagradnu igru, glazbene brojeve.. Imali ste priliku čuti intervju s Marušom Bartolić - jednom od najstarijih članica naše Frame; s fra Leonom Marijanovićem - franjevcom iz Mostara koji živi u Jeruzalemu; s fra Jurom Barišićem - drugim voditeljem Medijske sekcije; s bratskom animatoricom Mateom Galić i, naravno, s našim duhovnim asistentom fra Augustinom Čordašom.

 

 

 

 

 

 

Moramo spomenuti i radio - dramu "Božić jednog framaša" kojom smo započeli emisiju i kojom smo na vjerodostojan način prikazali kako izgleda biti framaš u predbožićno i božićno vrijeme. Emisiju smo završili zajedničkom molitvom franjevačke mladeži, i time završili ovaj framaški Badnji dan. Ovim putem želimo zahvaliti svima onima koji su nas slušali i podržali naš trud. Mir i dobro!

 

 

- Antea Naletilić
 Facebook  Myspace RSS    |   E-mail  Print
Ostale novosti:
» Primanja i obećanja Frame Međugorje
22/01/18 | Broj čitanja: 63 | Autor: Luka Kutle
» Naš petak:Molitveni sastanak
20/01/18 | Broj čitanja: 302 | Autor: Filip Šantić
» Škola animatora 2017./2018.
14/01/18 | Broj čitanja: 437 | Autor: Lovro Kožul
» Emisija na Badnjak 2017.
26/12/17 | Broj čitanja: 486 | Autor: Antea Naletilić
» Badnjak na mostu
26/12/17 | Broj čitanja: 337 | Autor: Iva Čović
» Naš petak: Predstava
23/12/17 | Broj čitanja: 335 | Autor: Marija Sušac
» Naš petak: Sastanak po grupama
16/12/17 | Broj čitanja: 274 | Autor: Marija Pavković
» Naš petak: Predavanje
09/12/17 | Broj čitanja: 569 | Autor: Ante Naletilić
» IV. Nacionalna duhovna obnova Frame BiH
06/12/17 | Broj čitanja: 365 | Autor: Luka Rezo
» Naš petak: Molitveni sastanak
02/12/17 | Broj čitanja: 547 | Autor: Filip Šantić
» Primanja i obećanja Frame Čerin
29/11/17 | Broj čitanja: 451 | Autor: Marko Sesar
» Naš petak: Predavanje
26/11/17 | Broj čitanja: 672 | Autor: Marko Sesar
»Arhiva novosti«
Najčitanije novosti
» Škola animatora 2017./2018.
14/01/18 | Čitanja: 437
» Naš petak:Molitveni sastanak
20/01/18 | Čitanja: 302
» Primanja i obećanja Frame Međugorje
22/01/18 | Čitanja: 63
Stol riječi
 Gospodine, razgovaram s Tobom kako mi je pri srcu. Daj mi doživjeti da budem povezan s Tobom. Jedan mali djelić moga života ponovno je prošao. Ti i ja, nas dvojica bogatiji za jedan dan, Ti jer ljubiš, a ja, jer sam ljubljen. Učini me otvorenim Tvomu Svetom Duhu. Hoću mu dati prostora u svojoj nutrini. Moju osobnu situaciju stavljam u Tvoje ruke. Znam, prihvaćaš me kakav jesam. Hoću u svome životu tražiti Tvoju volju. Daj mi odvažnosti vjerovati i djelovati. Štiti me od štetnih utjecaja. Daj mi mudrosti tražiti i činiti dobro. Radujem se što živiš sa mnom, i što sam zaklonjen u Tvome srcu. Hoću pripadati Tvomu novom svijetu, radovati se u Tebi i slobodno Ti se povjeriti. Gospodine, Ti budi središte moga života. Ti budi moj put – prema Tebi ću se orijentirati. Ti budi moj ideal – za Tobom ću poći. Ti budi moj učitelj – Tebe ću slušati. Ti budi moj prijatelj – Tebe ću nasljedovati. Ti budi Gospodar moga života i prati me. Daj mi s Tobom iznova započeti.
Fokus
 Od 5. do 7. svibnja 2017. godine u samostanu Školskih sestara franjevki u Bijelom Polju (Mostar) paralelno su održani Nacionalni izborni kapitul Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) i Nacionalna izborna skupština Franjevačke mladeži (Frame). Sudjelovali su članovi nacionalnih vijeća Frame i OFS-a, područnih vijeća, odabrani delegati, nacionalni duhovni asistent Frame, fra Antonio Šakota,  nacionalni duhovni asistent OFS-a, fra Domagoj Simić te fra Zvonimir Brusač, nacionalni duhovni asistent OFS-a u Hrvatskoj i Ana Fruk iz međunarodnog vijeća Frame. Nacionalna skupština započela je sv. Misom u petak koju je predvodio fra Domagoj Šimić. Nakon kratkih pozdrava i međusobnog upoznavanja Skupština je započela svojim aktivnim radom izvještajem područnih predsjednica, Marije Trogrlić za Framu Bosne Srebrene i Magdalene Musa za Framu Hercegovina o životu i radu Frame na područnoj razini u protekloj godini. U subotu su svoj izvještaj podnijeli nacionalna predsjednica, Anđelka Oreč,  nacionalna voditeljica formacije, Ana-Marija Knežević i nacionalni duhovni asistent, fra Antonio Šakota. Po završetku izlaganja izvještaja otvorena je rasprava Skupštine s ciljem donošenja smjernica za rad u idućoj godini. U nastavku je uslijedilo predavanje fra Antonia Šakote na temu Ljubavi. U poslijepodnevnim satima održana je izborna skupština koju je predvodila Matea Galić, nacionalna ministra OFS-a. Novo vijeće Frame Bosne i Hercegovine čine: Predsjednica: Doris Trogrlić (Frama Sarajevo) Potpredsjednica: Ana Galić (Frama Mostar) Tajnica: Klaudija Vujica (Frama Brestovsko) Blagajnica: Marija Brbor (Frama Humac) Voditeljica formacije: Ana-Marija Marijanović (Frama Mostar)              Međunarodni delegat: Nikolina Konta (Frama Tuzla)   U nedjelju nam se pridružila Andrea Odak, međunarodna koordinatorica Frame, te uz konstruktivne savjete pomogla u donošenju smjernica za rad Nacionalnog vijeća u idućoj godini. Smjernice Nacionalne skupštine su: Neka Nacionalno vijeće Frame BiH: Organizira Drugi Nacionalni susret Frame BiH 2019. godine, prije Nacionalne skupštine Frame BiH; Raspiše natječaj za logo i himnu Frame BiH koje će predstaviti na Drugom Nacionalnom susretu Frame BiH; Nastavi s organizacijom Nacionalne duhovne obnove; Razmotri i donese moguća rješenja o izmjenama Statuta Frame BiH do sljedeće Nacionalne skupštine Frame BiH; Razmotri moguće izmjene u Pravilniku Framafesta BiH; Organizira Humanitarnu akciju Frame BiH o svetkovini svetog Franje;   Neka Nacionalno povjerenstvo za formaciju Frame BiH, u suradnji s Nacionalnim vijećem Frame BiH: Nastavi s organizacijom Nacionalnog seminara za voditelje formacije; Nastavi zauzeto raditi na formaciji imajući u vidu Nacionalni priručnik za formaciju   Kapitul i skupština su završeni zajedničkim nedjeljnim misnim slavljem.  
Naša La Verna
 U posljednje vrijeme sve više slušamo priče kako su mlade generacije puno drugačije od prijašnjih. Bahati, lijeni, umišljeni, bezobrazni, samo su neki od pridjeva kojima se današnja mladež opisuje. Nažalost, ovakvi opisi su ponekad istini za pojedince ali ne za većinu, ne za svu mladež. Usprkos medijima i društvenim mrežama koji često kvare današnju mladež, ima još puno onih koji su ostali neiskvareni, onih koji žive po Božjim zapovijedima, ljubeći Boga i svoje bližnje. Pokušali smo spojiti tekstove takvih mladih u našoj Frami kako bi vam vratili nadu i uvjerili Vas da nismo iskvareni. Uzeli smo samo dijelove tekstova od nekoliko framaša koji su pokušali opisati svoju mladost i dali neke komentare o njoj, ali opet smatramo da će Vam to biti dosta da shvatite da mladi još uvijek žive onako kako bi trebali: slijedeći Boga, pomažući bližnjima, čineći dobra djela i trudeći kvalitetno provesti svoju mladost. Tekstove čije smo dijelove uklopili u jedan napisale su: Mirna Mandić, Ines Lasić, Gabrijela Karačić i Ana Mikulić. Slika je preuzeta sa www.labin.hr/Files/mladi-danas.jpg   "Ne kaže se ''mladost ludost'' bez razloga. Mislim da to točno jest tako, ipak što smo stariji pričamo priče iz prošlosti, točnije iz svoje mladosti. Pričamo sve ludorije koje smo prošli, loših se dana ne sjećamo. Kao i svako razdoblje u životu, i mladost ima svoje nedostatke. Ali ti nedostaci su neke slatke brige kao na primjer, hoću li proći matematiku, ili pak voli li on mene ili ne? Žao mi je što imam osjećaj da će mladi pamtiti samo Instagram profile i ''snapove'' koje su jedni drugima slali, nadam se da me osjećaj vara." "Ne možeš suditi knjigu po koricama, ali možeš po prvom poglavlju i sasvim sigurno po njenom zadnjem poglavlju." "U trenutku se dogodi i poziv - upis u Framu. Ta znaš da Njemu ne trebaju minute i sati da svoj savršeni plan sprovede u djelo. Međutim, izgradnja, ona se ne događa u trenutku. Ona traje godinama i jedinstvena je za svakog pojedinca." Frama te ljudima uči o ljudima, riječima o Franji i djelima o ljubavi. "Nećeš učiti iz skripte ili knjiga kao u školi. Učit ćeš od drugih. Zapanjena stanem uvijek kada vidim koliko sam naučila, ljudi upoznala, stvari spoznala. Koliko se Božja iskrica razgorila u meni u samo 4 godine framaštva. Mogao je On to u trenutku učiniti, ali vjera bez djela je mrtva. A zašto ubiti nešto što u sebi ima potencijal postati najljepša stvar na svijetu." "Voditi franjevački život je zahtjevno, ponekad i teško. No, uz Njegovu pomoć sve je puno lakše. Franjevački život je lak kada sve ide kako treba, ali u teškim trenucima, u kušnjama ti trebaš ostati sabran, učiniti ono ispravno. U današnjem vremenu to je u dosta slučajeva teško. Teško je iz razloga što prvo trebaš spoznati ono ispravno, a onda tako i postupiti. Nerijetko se događa da se suprotstavljaš većini današnje mladeži, ispadaš zaostao. Srećom, nas framaša ima poprilično u našoj sredini stoga pomažemo jedni drugima pronaći put koji je ispravan." "I da, Frama mi je pomogla da shvatim tko sam i što sam... Iako je nekada možda bilo teško to protumačiti i uopće zamisliti, kroz nekoliko posljednjih godina gore, na Brijegu, shvatila sam da sam ja dijete Božje. Ja sam ona koju je On stvorio na svoju sliku i priliku, ja sam ona za koju je prolio svoju krv, ja sam ona koju ljubi više od svega i kada to shvatiš, shvatit ćeš koliko si vrijedan. A nakon toga znati ćeš reći "ne" svemu onom što te odvlači od Boga i umanjuje tu svoju vrijednost. Pa čovječe, toliko si vrijedan da je netko umro iz ljubavi prema tvojoj ljubavi i ne zaboravi to!"