Skupština 2018.
Nedjelja, 22. travnja 2018. | Broj čitanja: 496
 
 

Hvaljen Isus i Marija!


I ovaj vikend, od 20. do 22. travnja, Kuća mira u Međugorju bila je ispunjena framaškom radošću. Naime, održala se Područna redovna skupština Frame Hercegovina, na koju dolaze predsjednici Frama s još jednim delegatom iz svog bratstva, a njezin je cilj jasan i neupitan - predstavljanje rada svakog bratstva od prošlogodišnje skupštine. Skupštinu vodi i organizira područno vijeće Frame Hercegovina.

 

 

 


Nakon smještaja u Domus Pacis - svima koji su ikad tu bili srcu posbeno drago mjesto - otišli smo na krunicu i svetu misu u međugorsku crkvu sv. Jakova. Po završetku svete mise i 7 Očenaša, vratili smo se u mjesto koje je ovaj vikend bio dom za 40ak framaša iz cijele Hercegovine, večerali, te krenuli na onaj pravi, službeni dio skupštine. Prvo nam je pozdrave uputila područna predsjednica Magdalena Musa, pri čemu nam je ukratko i objasnila što nas čekuje na ovoj skupštini. Obratio nam se i područni duhovni asistent fra Antonio Šakota, s riječima koje su zasigurno dotakle u srž svakog framaša, naglašavajući važnost ove skupštine, kao i važnost uloge vijećnika u svome bratstvu. Kad je fra Antonio završio sa svojim dijelom, uslijedio je onaj nadulji, najiscrpniji, ali najvažniji dio skupštine - iznošenje izvješća o radu svog bratstva. Svaki predsjednik trebao je u 5 do 10 minuta izdvojiti ono najvažnije o svome bratstvu u proteklih godinu dana, točnije od posljednje skupštine - okviran i sažet koncept sastanaka, rad sekcija, akcije i događaji, atmosfera i eventualni problemi u bratstvu. Budući da je već bilo poprilično kasno, nakon 5 poslušanih izvješća stali smo, ostavivši ostatak za sutra. Zajedničkim klanjanjem započeli smo klanjanje u kapelici pred Presvetim. Po tri osobe izmjenjivale su se svako 30 minuta, tako da je do jutra svatko imao svojih pola sata (po želji i više) koje je proveo u tišini i blagosti Presvetoga.

 

 

 

 

Drugi dan započeli smo tako što smo zaključili cjelonoćno klanjanje. Nakon doručka, nastavili smo već navedeni najopsežniji dio posla - izvješća. Izlaganje je trajalo dobrih 2 sata, s kratkim pauzama. Izlaganja je slijedilo izvješće područne predsjednice Magdalene Muse i područne voditeljice formacije Monike Brzice. Nakon njihovih izlaganja ručali smo i bili slobodni do 15 h. Slobodno vrijeme neki su iskoristili za šetnju, neki za odmor, a neki za pjesmu koje nije nedostajalo tijekom cijele skupštine. U 15 h započelo je predavanje područne doministre OFS - a Hercegovine, Marijane Barbarić, koja nam stavila na srce glavne karakteristike vijećnika s ciljem da nas potakne na savjesno i odgovorno djelovljanje u vijeću. Na predavanje nadovezao se rad po grupama, a grupe su vodili članovi područnog vijeća. U grupama razgovorali smo o problemima u našim bratstvima, jedni drugima davali savjete, dotakli smo se i koncepta sastanaka, te davali svoje prijedloge za dva velika projekta Frame Hercegovina koji uskoro slijede - Sabora i časopisa Tragovi. U opuštenom razgovoru vrijeme nam je brzo prošlo, pa je tako došlo vrijeme za polazak s međugorskoj crkvi na misu. Nakon mise smo, naravno, večerali, a onda je na red došao svim framašima najdraži dio svakog seminara i skupštine - zabavna večer. Podijeljeni u 4 grupe igrali smo igru gradova i sela s malo "više framaškim" kategorijama. Kuća mira tada je bila sve osim kuće mira, te je odzvanjala smijehom i veseljem framaša. Pobjednička grupa osvojila je ogroman paket slatkiša, koje je, naravno, podijelila s manje uspješnim grupama. Zabavnu večer nastavili smo uz svirku i pjevanje, koje je, jednom kad započne, teško zaustaviti. U 23 h u kapelici smo imali večernju molitvu, nakon koje je uslijedio večernji mir.

Posljednje, nedjeljno jutro započeli smo jutarnjom molitvom u 7 i 45 u kapelici, nakon čega smo doručkovali. Malo iza 9 h ponovno smo se okupili u kapelici, gdje smo intenzivnije razgovarali o Saboru i Tragovima, dajući svoje prijedloge i ideje. U 11 h imali smo svetu misu, a skupštinu smo završili ručkom u 12 h, nakon kojeg smo se lagano počeli razilaziti svojim kućama, u sve dijelove Hercegovine. Domus Pacis napustili smo za jedno iskustvo bogatiji, noseći sa sobom savjete područnog vijeća i ostalih framaša za poboljšanje rada našeg brastva.
 

Mir i dobro!

- Anja Slišković
 Facebook  Myspace RSS    |   E-mail  Print
Ostale novosti:
» Dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni, i ja ću vas odmoriti! (Mt 11, 28)
18/07/18 | Broj čitanja: 190 | Autor: Kristina Šušak
» Neslužbeni sastanak: Glazbena večer
13/07/18 | Broj čitanja: 316 | Autor: Filip Šantić
» SOS ili uzor?
23/06/18 | Broj čitanja: 369 | Autor: Luka Lasić
» VI. Sabor Frame Hercegovina - Treći dan
20/06/18 | Broj čitanja: 432 | Autor: Marija Jelić
» VI. Sabor Frame Hercegovina - Drugi dan
20/06/18 | Broj čitanja: 382 | Autor: Iva Bubalo
» VI. Sabor Frame Hercegovina - Prvi dan
20/06/18 | Broj čitanja: 428 | Autor: Marija Sušac
» Literarni natječaj na temu „Majka”
11/06/18 | Broj čitanja: 570 | Autor: Ivana Perišić
» Naš petak: Posljednji službeni sastanak
10/06/18 | Broj čitanja: 373 | Autor: Vinko Kovačić
» Naš petak: Zabavni sastanak
02/06/18 | Broj čitanja: 377 | Autor: Martina Čuljak
» Druženje s Framom Kočerin
28/05/18 | Broj čitanja: 390 | Autor: Marko Sesar
» Naš petak: Gost predavač
27/05/18 | Broj čitanja: 628 | Autor: Martina Čuljak
»Arhiva novosti«
Najčitanije novosti
Stol riječi
 Dvadesetčetverogodišnji mladić, gledajući kroz prozor vlaka, najednom vrisnu:   „Tataaaaaa, gledaaaaajjjjj,  drveće se kreće unazaaaaad!“   Otac se najradosnije nasmijao gledajući sa ljubavlju u svoga sina.   Ali za to vrijeme jedan mlađi bračni par, koji je sjedio preko puta njih, pogledao je u momka od 24 godine sa tugom i sažaljenjem.   Iznenada mladić odjednom opet viknu:   „Tataaaaa, pogledaaaajjj, oblaci lete sa namaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!“   Bračni par nije više mogao izdržati pa po dogovoru rekoše ocu tog mladića:   „Gospodine, a zašto ne pošaljete vašeg sina nekom dobrom doktoru? Netko mu sigurno može pomoći.“   Otac se nasmijao i uzvratio im:   „I jesam. I mi se baš sada i vraćamo iz bolnice. Moj sin, ovaj momak kojeg ovdje vidite, bio je slijep od samog rođenja. Ali mu je operacijom vraćen vid. On tek od ovog jutra može prvi put u životu da VIDI.“   *   Svaka osoba na ovoj planeti ima svoju jedinstvenu priču. I zato ne sudite o drugima prije nego što ih zaista ne upoznate jer istina bi vas mogla iznenaditi.
Fokus
 Od 5. do 7. svibnja 2017. godine u samostanu Školskih sestara franjevki u Bijelom Polju (Mostar) paralelno su održani Nacionalni izborni kapitul Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) i Nacionalna izborna skupština Franjevačke mladeži (Frame). Sudjelovali su članovi nacionalnih vijeća Frame i OFS-a, područnih vijeća, odabrani delegati, nacionalni duhovni asistent Frame, fra Antonio Šakota,  nacionalni duhovni asistent OFS-a, fra Domagoj Simić te fra Zvonimir Brusač, nacionalni duhovni asistent OFS-a u Hrvatskoj i Ana Fruk iz međunarodnog vijeća Frame. Nacionalna skupština započela je sv. Misom u petak koju je predvodio fra Domagoj Šimić. Nakon kratkih pozdrava i međusobnog upoznavanja Skupština je započela svojim aktivnim radom izvještajem područnih predsjednica, Marije Trogrlić za Framu Bosne Srebrene i Magdalene Musa za Framu Hercegovina o životu i radu Frame na područnoj razini u protekloj godini. U subotu su svoj izvještaj podnijeli nacionalna predsjednica, Anđelka Oreč,  nacionalna voditeljica formacije, Ana-Marija Knežević i nacionalni duhovni asistent, fra Antonio Šakota. Po završetku izlaganja izvještaja otvorena je rasprava Skupštine s ciljem donošenja smjernica za rad u idućoj godini. U nastavku je uslijedilo predavanje fra Antonia Šakote na temu Ljubavi. U poslijepodnevnim satima održana je izborna skupština koju je predvodila Matea Galić, nacionalna ministra OFS-a. Novo vijeće Frame Bosne i Hercegovine čine: Predsjednica: Doris Trogrlić (Frama Sarajevo) Potpredsjednica: Ana Galić (Frama Mostar) Tajnica: Klaudija Vujica (Frama Brestovsko) Blagajnica: Marija Brbor (Frama Humac) Voditeljica formacije: Ana-Marija Marijanović (Frama Mostar)              Međunarodni delegat: Nikolina Konta (Frama Tuzla)   U nedjelju nam se pridružila Andrea Odak, međunarodna koordinatorica Frame, te uz konstruktivne savjete pomogla u donošenju smjernica za rad Nacionalnog vijeća u idućoj godini. Smjernice Nacionalne skupštine su: Neka Nacionalno vijeće Frame BiH: Organizira Drugi Nacionalni susret Frame BiH 2019. godine, prije Nacionalne skupštine Frame BiH; Raspiše natječaj za logo i himnu Frame BiH koje će predstaviti na Drugom Nacionalnom susretu Frame BiH; Nastavi s organizacijom Nacionalne duhovne obnove; Razmotri i donese moguća rješenja o izmjenama Statuta Frame BiH do sljedeće Nacionalne skupštine Frame BiH; Razmotri moguće izmjene u Pravilniku Framafesta BiH; Organizira Humanitarnu akciju Frame BiH o svetkovini svetog Franje;   Neka Nacionalno povjerenstvo za formaciju Frame BiH, u suradnji s Nacionalnim vijećem Frame BiH: Nastavi s organizacijom Nacionalnog seminara za voditelje formacije; Nastavi zauzeto raditi na formaciji imajući u vidu Nacionalni priručnik za formaciju   Kapitul i skupština su završeni zajedničkim nedjeljnim misnim slavljem.  
Naša La Verna
Nježno neko jutro. Rano. Praznici počeli prije tjedan dana, a ja još nisam navikla na to da mogu spavati. Razmišljam o svačemu i ničemu. Ali ovo jutro je toliko drukčije. Čarobnije. Nekako... Veselije. Kako je to meni, najvećoj spavalici, jutro lijepo? Jučer sam naučila moliti. Prvi put. Prvi put sam izmolila suze iz sebe. Molila i za sebe, i za tebe, i za majku, i oca, i braću, i sestre... Ma za sve sam molila. Kažem, do suza. Doslovno. Molila sam, ni sama ne znam koliko. Riječi izvirale, kao struja. Grijesi zaboravljeni. Rodila se nova ja, novi suputnik. Nova ovčica Božja. Dogodio se preokret. Očistila sam se. Ali punim, brate. Nije to bio neki hladan tuš. To je bio onaj najtopliji, najugodniji. Ona kupka poslije teškog rada. Nisam se ja kupala u vodi. Kupala sam se u Ljubavi. I u toj Ljubavi se rodila neka nova ja, neka djevojka koja ne poznaje zlo. Nakon svih ovih godina sam shvatila cijenu svog života. Koliko god ja mislila da sam bezvrijedna, Bog misli da sam tisuću puta toliko vrijedna. Svaki put me podigne. Svaki put pošalje pravu poruku. Pravu osobu. Čak i dok listam neke slike na nekoj društvenoj mreži, Bog se ušulja u moje srce. Nekom malom sličicom mi popravi dan. Ali ja nisam znala da je to bio On. Sad znam. Onaj Otac, Onaj gore. On me natjerao da svaki dan iščekujem molitvu. On me natjerao da skinem ovu staru kožu, da je spalim u molitvi i suzama. Da je zgrebem trncima. Svakim trncem, svakom riječju. Oličila sam ponovo boje svoga uma, srušila ona četiri zida. Sad sam otvorenija putu kojim me On vodi.