Skupština 2018.
Nedjelja, 22. travnja 2018. | Broj čitanja: 443
 
 

Hvaljen Isus i Marija!


I ovaj vikend, od 20. do 22. travnja, Kuća mira u Međugorju bila je ispunjena framaškom radošću. Naime, održala se Područna redovna skupština Frame Hercegovina, na koju dolaze predsjednici Frama s još jednim delegatom iz svog bratstva, a njezin je cilj jasan i neupitan - predstavljanje rada svakog bratstva od prošlogodišnje skupštine. Skupštinu vodi i organizira područno vijeće Frame Hercegovina.

 

 

 


Nakon smještaja u Domus Pacis - svima koji su ikad tu bili srcu posbeno drago mjesto - otišli smo na krunicu i svetu misu u međugorsku crkvu sv. Jakova. Po završetku svete mise i 7 Očenaša, vratili smo se u mjesto koje je ovaj vikend bio dom za 40ak framaša iz cijele Hercegovine, večerali, te krenuli na onaj pravi, službeni dio skupštine. Prvo nam je pozdrave uputila područna predsjednica Magdalena Musa, pri čemu nam je ukratko i objasnila što nas čekuje na ovoj skupštini. Obratio nam se i područni duhovni asistent fra Antonio Šakota, s riječima koje su zasigurno dotakle u srž svakog framaša, naglašavajući važnost ove skupštine, kao i važnost uloge vijećnika u svome bratstvu. Kad je fra Antonio završio sa svojim dijelom, uslijedio je onaj nadulji, najiscrpniji, ali najvažniji dio skupštine - iznošenje izvješća o radu svog bratstva. Svaki predsjednik trebao je u 5 do 10 minuta izdvojiti ono najvažnije o svome bratstvu u proteklih godinu dana, točnije od posljednje skupštine - okviran i sažet koncept sastanaka, rad sekcija, akcije i događaji, atmosfera i eventualni problemi u bratstvu. Budući da je već bilo poprilično kasno, nakon 5 poslušanih izvješća stali smo, ostavivši ostatak za sutra. Zajedničkim klanjanjem započeli smo klanjanje u kapelici pred Presvetim. Po tri osobe izmjenjivale su se svako 30 minuta, tako da je do jutra svatko imao svojih pola sata (po želji i više) koje je proveo u tišini i blagosti Presvetoga.

 

 

 

 

Drugi dan započeli smo tako što smo zaključili cjelonoćno klanjanje. Nakon doručka, nastavili smo već navedeni najopsežniji dio posla - izvješća. Izlaganje je trajalo dobrih 2 sata, s kratkim pauzama. Izlaganja je slijedilo izvješće područne predsjednice Magdalene Muse i područne voditeljice formacije Monike Brzice. Nakon njihovih izlaganja ručali smo i bili slobodni do 15 h. Slobodno vrijeme neki su iskoristili za šetnju, neki za odmor, a neki za pjesmu koje nije nedostajalo tijekom cijele skupštine. U 15 h započelo je predavanje područne doministre OFS - a Hercegovine, Marijane Barbarić, koja nam stavila na srce glavne karakteristike vijećnika s ciljem da nas potakne na savjesno i odgovorno djelovljanje u vijeću. Na predavanje nadovezao se rad po grupama, a grupe su vodili članovi područnog vijeća. U grupama razgovorali smo o problemima u našim bratstvima, jedni drugima davali savjete, dotakli smo se i koncepta sastanaka, te davali svoje prijedloge za dva velika projekta Frame Hercegovina koji uskoro slijede - Sabora i časopisa Tragovi. U opuštenom razgovoru vrijeme nam je brzo prošlo, pa je tako došlo vrijeme za polazak s međugorskoj crkvi na misu. Nakon mise smo, naravno, večerali, a onda je na red došao svim framašima najdraži dio svakog seminara i skupštine - zabavna večer. Podijeljeni u 4 grupe igrali smo igru gradova i sela s malo "više framaškim" kategorijama. Kuća mira tada je bila sve osim kuće mira, te je odzvanjala smijehom i veseljem framaša. Pobjednička grupa osvojila je ogroman paket slatkiša, koje je, naravno, podijelila s manje uspješnim grupama. Zabavnu večer nastavili smo uz svirku i pjevanje, koje je, jednom kad započne, teško zaustaviti. U 23 h u kapelici smo imali večernju molitvu, nakon koje je uslijedio večernji mir.

Posljednje, nedjeljno jutro započeli smo jutarnjom molitvom u 7 i 45 u kapelici, nakon čega smo doručkovali. Malo iza 9 h ponovno smo se okupili u kapelici, gdje smo intenzivnije razgovarali o Saboru i Tragovima, dajući svoje prijedloge i ideje. U 11 h imali smo svetu misu, a skupštinu smo završili ručkom u 12 h, nakon kojeg smo se lagano počeli razilaziti svojim kućama, u sve dijelove Hercegovine. Domus Pacis napustili smo za jedno iskustvo bogatiji, noseći sa sobom savjete područnog vijeća i ostalih framaša za poboljšanje rada našeg brastva.
 

Mir i dobro!

- Anja Slišković
 Facebook  Myspace RSS    |   E-mail  Print
Ostale novosti:
» Naš petak: Zabavni sastanak
19/05/18 | Broj čitanja: 239 | Autor: Anja Slišković
» IV. festival duhovne glazbe u Posušju
13/05/18 | Broj čitanja: 347 | Autor: Ines Lasić
» Naš petak: Zabavni sastanak
12/05/18 | Broj čitanja: 238 | Autor: Martina Čuljak
» Obred primanja i obećanja Frame Čitluk
07/05/18 | Broj čitanja: 452 | Autor: Lucija Čolak
» Naš petak: Molitveni sastanak
05/05/18 | Broj čitanja: 276 | Autor: Filip Šantić
» Pomirenje
04/05/18 | Broj čitanja: 171 | Autor: Marijana Jurilj
» Naš petak: Zabavni sastanak
30/04/18 | Broj čitanja: 288 | Autor: Antonija Mandić
» Skupština 2018.
22/04/18 | Broj čitanja: 443 | Autor: Anja Slišković
» Naš petak: Zabavni sastanak
21/04/18 | Broj čitanja: 417 | Autor: Lucija Čolak
» Obred primanja i obećanja Frame Dubrava
17/04/18 | Broj čitanja: 742 | Autor: Mirna Mandić
» Akcija čišćenja Grabovine
15/04/18 | Broj čitanja: 670 | Autor: Kristina Šušak
» Naš petak: Grupni sastanak
14/04/18 | Broj čitanja: 603 | Autor: Ines Lasić
»Arhiva novosti«
Najčitanije novosti
» IV. festival duhovne glazbe u Posušju
13/05/18 | Čitanja: 347
» Naš petak: Zabavni sastanak
19/05/18 | Čitanja: 239
Stol riječi
 KAD DJECA KAŽU RODITELJIMA:   „Ti mene ne voliš!” Koliko ste to puta čuli od svoje djece s tonom koji optužuje? I koliko ste puta odoljeli iskušenju da im objasnite koliko ih volite? Jednoga dana, kada moja djeca budu dovoljno velika da shvate što tjera jednu majku da se ponaša na određen način, reći ću im…   Voljela sam te dovoljno da te stalno pitam kamo ideš, s kim i kad ćeš se vratiti.   Voljela sam te dovoljno da inzistiram da kupiš bicikl svojim novcem, iako smo ti ga mi mogli priuštiti, a ti ne.   Voljela sam te dovoljno sam  da te natjeram da vratiš vlasniku trgovine čokoladu koju si već odgrizao i ispovjediš se.   Voljela sam te dovoljno da stojim kao žandar više od dva sata gledajući te kako čistiš sobu, iako sam ja to mogla učiniti za 15 minuta.   Voljela sam te dovoljno da kažem:  „Idi slobodno u luna park. Nije važno što je danas Dan majki.”   Voljela sam te dovoljno da dopustim da vidiš ljutnju, razočarenje i suze u mojim očima.   Voljela sam te dovoljno da se ne ispričavam drugima zbog tvojih nedostataka ili lošeg ponašanja.   Voljela sam te dovoljno da dopustim da pogriješiš i da se ispričaš.   Voljela sam te dovoljno da ignoriram ono što kažu ili rade ”druge majke”.   Voljela sam te dovoljno da te pustim da se spotakneš, padneš, povrijediš samoga sebe, pogriješiš.   Voljela sam te dovoljno da te pustim da preuzmeš odgovornost za svoja djela, sa 6, 10 ili 16 godina.   Voljela sam te dovoljno da posumnjam kako si lagao o prisutnosti roditelja tvog prijatelja na onoj zabavi i pustim te da odeš… nakon što sam otkrila da sam bila u pravu.   Voljela sam te dovoljno da ne odgovaram na tvoje molbe kako bi naučio sam stajati na nogama.   Voljela sam te dovoljno da te prihvatim takvog kakav jesi, a ne onakvog kakav bi voljela da budeš.   Ali iznad svega, voljela sam te dovoljno da nastavim govoriti ”ne”, iako sam znala da ćeš me mrziti.   Ova je odluka bila najteža.
Fokus
 Od 5. do 7. svibnja 2017. godine u samostanu Školskih sestara franjevki u Bijelom Polju (Mostar) paralelno su održani Nacionalni izborni kapitul Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) i Nacionalna izborna skupština Franjevačke mladeži (Frame). Sudjelovali su članovi nacionalnih vijeća Frame i OFS-a, područnih vijeća, odabrani delegati, nacionalni duhovni asistent Frame, fra Antonio Šakota,  nacionalni duhovni asistent OFS-a, fra Domagoj Simić te fra Zvonimir Brusač, nacionalni duhovni asistent OFS-a u Hrvatskoj i Ana Fruk iz međunarodnog vijeća Frame. Nacionalna skupština započela je sv. Misom u petak koju je predvodio fra Domagoj Šimić. Nakon kratkih pozdrava i međusobnog upoznavanja Skupština je započela svojim aktivnim radom izvještajem područnih predsjednica, Marije Trogrlić za Framu Bosne Srebrene i Magdalene Musa za Framu Hercegovina o životu i radu Frame na područnoj razini u protekloj godini. U subotu su svoj izvještaj podnijeli nacionalna predsjednica, Anđelka Oreč,  nacionalna voditeljica formacije, Ana-Marija Knežević i nacionalni duhovni asistent, fra Antonio Šakota. Po završetku izlaganja izvještaja otvorena je rasprava Skupštine s ciljem donošenja smjernica za rad u idućoj godini. U nastavku je uslijedilo predavanje fra Antonia Šakote na temu Ljubavi. U poslijepodnevnim satima održana je izborna skupština koju je predvodila Matea Galić, nacionalna ministra OFS-a. Novo vijeće Frame Bosne i Hercegovine čine: Predsjednica: Doris Trogrlić (Frama Sarajevo) Potpredsjednica: Ana Galić (Frama Mostar) Tajnica: Klaudija Vujica (Frama Brestovsko) Blagajnica: Marija Brbor (Frama Humac) Voditeljica formacije: Ana-Marija Marijanović (Frama Mostar)              Međunarodni delegat: Nikolina Konta (Frama Tuzla)   U nedjelju nam se pridružila Andrea Odak, međunarodna koordinatorica Frame, te uz konstruktivne savjete pomogla u donošenju smjernica za rad Nacionalnog vijeća u idućoj godini. Smjernice Nacionalne skupštine su: Neka Nacionalno vijeće Frame BiH: Organizira Drugi Nacionalni susret Frame BiH 2019. godine, prije Nacionalne skupštine Frame BiH; Raspiše natječaj za logo i himnu Frame BiH koje će predstaviti na Drugom Nacionalnom susretu Frame BiH; Nastavi s organizacijom Nacionalne duhovne obnove; Razmotri i donese moguća rješenja o izmjenama Statuta Frame BiH do sljedeće Nacionalne skupštine Frame BiH; Razmotri moguće izmjene u Pravilniku Framafesta BiH; Organizira Humanitarnu akciju Frame BiH o svetkovini svetog Franje;   Neka Nacionalno povjerenstvo za formaciju Frame BiH, u suradnji s Nacionalnim vijećem Frame BiH: Nastavi s organizacijom Nacionalnog seminara za voditelje formacije; Nastavi zauzeto raditi na formaciji imajući u vidu Nacionalni priručnik za formaciju   Kapitul i skupština su završeni zajedničkim nedjeljnim misnim slavljem.  
Naša La Verna
Evo, četvrti mjesec već pri kraju, a kao da sam jučer počela pisati. Još jedanput, i školska godina gotova. Trenutno se osjećam tako maleno, kao da je Tvoj trenutak, Bože, meni čitava vječnost. Nekada je to tako strašan osjećaj, tako... Pogađa. Ogroman si. Ti si kao val podivljalog mora, a ja stojim na plaži. Tako bespomoćna, ali znam da me nećeš povrijediti. Odlučujem ući u more, danas. Sutra. Kad god budem spremna, znam da me čekaš. Nikad nisam shvaćala da Ti nisi krotak. Da ne plešeš kako mi sviramo. Da nisi neki duh iz boce koji će mi ispuniti tri želje i ispariti u magli, prohujati sa vihorom. Nikad nisam shvaćala da ćeš ostati. Kroz svaki trenutak mog malog, tako nevažnog, ali tako važnog života. Nisam shvaćala da me ovakvu trpiš, iako ja nisam sama sebe trpjela. Uvijek si tu. Uz mene. Svaki put kad se loše osjećam, tu si. I tješiš. Nisi krotak, ali shvaćaš koliko daleko mogu. Koje su moje granice. I svaki put me guraš dalje i dalje van granica. Ali ne odustajem. Jer Ti si tu, točno tu, u središtu svake koščice moga tijela, u svakom udisaju mojih pluća, u svakom impulsu koji ovaj moj mozak šalje tijelu, u svakom kucaju moga srca. U svakom kutu moje sobe. Hvala Ti za to, Bože. Hvala, što, tako velik, trpiš mene malu, čak kad ni ja sebe ne mogu. Jer Tvoja ljubav, Bože... Neizmjerna je.