Obred primanja i obećanja Frame Dubrava
Utorak, 17. travnja 2018. | Broj čitanja: 836
 
 

Hvaljen Isus i Marija!


U subotu 14. travnja u ranim jutarnjim satima krenuli smo put Zagreba, točnije u Dubravu. Krenuli smo na proslavu dvadesetog rođendana Frame Dubrava, a ujedno i na Obred njihovih obećanja. Išli smo zajedno s braćom i sestrama iz Frame Mostar i Frame Posušje. Atmosfera u busu riječima se ne može opisati; pjesma, ples, spavanje, molitva, jelo, (ne)slušanje predsjednika Nikice, razne igre... Iako smo ustali prije svitanja energije nam nije manjkalo.
Dakle, nakon ranojutarnje vožnje stigli smo na odredište oko 14h gdje su nas dočekali framaši iz Dubrave sa svojim duhovnim asistentom fra Serđom. Odmah po dolasku upoznali smo se sa domaćinima kod kojih smo bili smješteni, ali kućama nismo išli. Najprije su nam domaćini zaželjeli dobrodošlicu, a onda smo se malo okrijepili. Nakon toga imali smo turnir u nogmetu u kojem su sudjelovali framaši i bogoslovi te pokoji đakon. Tu smo se još više opustili i zabavili uz smijeh i dobro društvo. Nije važno sudjelovati, već pobijediti kaže stara narodna poslovica, a ja se pitam kakvo je slavlje da slavljenik ne pobijedi? :-P
Nakon turnira otišli smo kod svojih domaćina. Zajedno smo s Posušacim smješteni kod našeg Širokobriježanina, a ujedno i predsjednika Are i potpredsjednice Petre čije porijeklo ima korijene, ne biste vjerovali, u Posušju.

 

 

 

 

 


Tako se nas dvanaest našlo u jednoj vikendici čiji izgled podsjeća na one opise iz bajke. Navečer smo imali druženje uz roštilj kod framašice Ive gdje smo se još više nasmijali i družili. Pjesma se orila do kasno u noć, a naše radosti nije nedostajalo. No, tu nismo mogli spavati svi pa smo se ipak razišli u kasnim noćnim satima (ili bi se pak moglo reći u ranim jutarnjim). Na putu prema vikendici pridružio nam se i vječni framaš Jozo.
Došavši u vikendicu imali smo namjeru odspavat, ali pitanje koje se nameće je kako spavati uz dobro društvo, a pogotovo ako te to društvo približava Bogu. Tako smo se mi tu još malo družili prije spavanja uz igru Mafije.

 

 

 


Ujutro smo ustali veseli jer je došao dan kojeg smo čekali. Nije nam bilo teško ustati nakon svih događaja, čak štoviše neki nisu mogli ni spavati od uzbuđenja.
Nakon doručka pošli smo u obilazak grada Zagreba. Slikanje je bilo sveprisutno zbog naše Petre kojoj se zahvaljujemo.

 

 

 

 

 

 

 


U 16h počeo je vremeplov kroz 20 godina Frame u Dubravi. Imali smo priliku vidjeti stare framaše, a neki su posvjedočili o događajima u Frami u njihovo vrijeme. Koliko je framaša prošlo kroz Framu toliko je i različitih priča jer svaki framaš doživi svoji priču koja je posebna. Neki su tu doživjeli nezaboravno iskustvo, neki duhovni poziv, neki su upoznali prijatelje za cijeli život, a neki pak životne suputnike. Vremeplov su pjesmom uveličale sestre Palić koje su također bile dio Frame, fra Marin Karačić koji je jedno vrijeme bio duhovni asistent i fra Đuro Ravenšćak koji je tu osjetio duhovni poziv. Bilo je motivirajuće i lijepo uz puno veselja, smijeha, ali i suza radosnica. Uslijedila je zajednička fotografija, a potom vrhunac slavlja-Sveta misa.

 

 

 

 

 


Cijelo misno slavlje predvodio je duhovni asistent Frame Dubrava fra Josip Serđo Ćavar, a svojom pjesmom još više uveličao zbor Frama Grada Zagreba pod ravnanjem Ivane Hrkać. Geslo dvadesete obljetnice, a ujedno i obćanja Frame Dubrava glasilo je U žuđenu luku On ih povede iz 107. psalma. Fra Serđo je u svojoj propovijedi istaknuo da su framaši posvjedočili kako je divno biti Isusov. Također je rekao: Prije 20 ljeta framina barka, još mala, ali puna snova, zaplovila je morem. I danas brodi, ukrcavajući u svoje krilo uvijek nova mlada lica, a ispraćajući u život izgrađene ljude koji odvažno hode kroz život, poput svjedoka, koji su upoznali Uskrsloga.

 

 

 


Nakon mise imali smo zakusku i druženje uz ples i glazbu u dvorani u kojoj framaši imaju svoje susrete. Za 20 godina svog bratstva framaši iz Dubrave izdali su list Žuđena luka koji su nam poklonili. Budući da je samostan hercegovačkih franjevaca, prisustvovali smo mi framaši iz Hercegovine, dosta njihovih framaša dolazi iz Hercegovine što smo drugo mogli i očekivati nego domaću atmosferu. Sreli amo dobro nam poznata lica naših župljana i starih framaša od kojih su neki svoj framaški put nastavili u Frami Dubrava, a neki su odlučili postati svećenici.

 

 

 


Koliko nam je bilo lijepo i zabavno govori činjenica da smo svoj dolazak stalno odgađali. Na kraju smo pošli oko 23h kada smo se pozdravili sa domaćim framašima i fra Robertom Kaveljom koji je išao s nama do Zagreba. Kućama smo stigli u jutarnjim satima.
Kad se na kraju sve zbroji i oduzme bilo nam je jako lijepo. Obogaćeni zmo za još jedno predivno i nezaboravno iskustvo. Koliko god htjeli ne možemo staviti sve što nam se dogodilo u par riječi, jednostavno se to treba doživjeti. Kratko je trajalo, ali svaki osmijeh, pjesma, prijateljstvo, suza, razgovor i iskustvo ostat će urezani u našim srcima. Za kraj ostavljam dobro nam poznate riječi koje se savršeno uklapaju u sve što smo doživjeli:
Postoje trenutci koji su u nama, trenutci na koje se čovjek uvijek vraća. Postoje ljudi koji nas oduševe. Postoje mjesta koja nas uvijek zovu natrag. Negdje duboko u nama, ondje gdje kraljuje Vječnost, naš identitet započinje svoje oblikovanje. On je uvijek spoj naših trenutaka, mjesta i osoba. I Osoba.

 

 

 

- Mirna Mandić
 Facebook  Myspace RSS    |   E-mail  Print
Ostale novosti:
» Dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni, i ja ću vas odmoriti! (Mt 11, 28)
18/07/18 | Broj čitanja: 190 | Autor: Kristina Šušak
» Neslužbeni sastanak: Glazbena večer
13/07/18 | Broj čitanja: 316 | Autor: Filip Šantić
» SOS ili uzor?
23/06/18 | Broj čitanja: 369 | Autor: Luka Lasić
» VI. Sabor Frame Hercegovina - Treći dan
20/06/18 | Broj čitanja: 432 | Autor: Marija Jelić
» VI. Sabor Frame Hercegovina - Drugi dan
20/06/18 | Broj čitanja: 382 | Autor: Iva Bubalo
» VI. Sabor Frame Hercegovina - Prvi dan
20/06/18 | Broj čitanja: 428 | Autor: Marija Sušac
» Literarni natječaj na temu „Majka”
11/06/18 | Broj čitanja: 570 | Autor: Ivana Perišić
» Naš petak: Posljednji službeni sastanak
10/06/18 | Broj čitanja: 373 | Autor: Vinko Kovačić
» Naš petak: Zabavni sastanak
02/06/18 | Broj čitanja: 377 | Autor: Martina Čuljak
» Druženje s Framom Kočerin
28/05/18 | Broj čitanja: 390 | Autor: Marko Sesar
» Naš petak: Gost predavač
27/05/18 | Broj čitanja: 628 | Autor: Martina Čuljak
»Arhiva novosti«
Najčitanije novosti
Stol riječi
 Dvadesetčetverogodišnji mladić, gledajući kroz prozor vlaka, najednom vrisnu:   „Tataaaaaa, gledaaaaajjjjj,  drveće se kreće unazaaaaad!“   Otac se najradosnije nasmijao gledajući sa ljubavlju u svoga sina.   Ali za to vrijeme jedan mlađi bračni par, koji je sjedio preko puta njih, pogledao je u momka od 24 godine sa tugom i sažaljenjem.   Iznenada mladić odjednom opet viknu:   „Tataaaaa, pogledaaaajjj, oblaci lete sa namaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!“   Bračni par nije više mogao izdržati pa po dogovoru rekoše ocu tog mladića:   „Gospodine, a zašto ne pošaljete vašeg sina nekom dobrom doktoru? Netko mu sigurno može pomoći.“   Otac se nasmijao i uzvratio im:   „I jesam. I mi se baš sada i vraćamo iz bolnice. Moj sin, ovaj momak kojeg ovdje vidite, bio je slijep od samog rođenja. Ali mu je operacijom vraćen vid. On tek od ovog jutra može prvi put u životu da VIDI.“   *   Svaka osoba na ovoj planeti ima svoju jedinstvenu priču. I zato ne sudite o drugima prije nego što ih zaista ne upoznate jer istina bi vas mogla iznenaditi.
Fokus
 Od 5. do 7. svibnja 2017. godine u samostanu Školskih sestara franjevki u Bijelom Polju (Mostar) paralelno su održani Nacionalni izborni kapitul Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) i Nacionalna izborna skupština Franjevačke mladeži (Frame). Sudjelovali su članovi nacionalnih vijeća Frame i OFS-a, područnih vijeća, odabrani delegati, nacionalni duhovni asistent Frame, fra Antonio Šakota,  nacionalni duhovni asistent OFS-a, fra Domagoj Simić te fra Zvonimir Brusač, nacionalni duhovni asistent OFS-a u Hrvatskoj i Ana Fruk iz međunarodnog vijeća Frame. Nacionalna skupština započela je sv. Misom u petak koju je predvodio fra Domagoj Šimić. Nakon kratkih pozdrava i međusobnog upoznavanja Skupština je započela svojim aktivnim radom izvještajem područnih predsjednica, Marije Trogrlić za Framu Bosne Srebrene i Magdalene Musa za Framu Hercegovina o životu i radu Frame na područnoj razini u protekloj godini. U subotu su svoj izvještaj podnijeli nacionalna predsjednica, Anđelka Oreč,  nacionalna voditeljica formacije, Ana-Marija Knežević i nacionalni duhovni asistent, fra Antonio Šakota. Po završetku izlaganja izvještaja otvorena je rasprava Skupštine s ciljem donošenja smjernica za rad u idućoj godini. U nastavku je uslijedilo predavanje fra Antonia Šakote na temu Ljubavi. U poslijepodnevnim satima održana je izborna skupština koju je predvodila Matea Galić, nacionalna ministra OFS-a. Novo vijeće Frame Bosne i Hercegovine čine: Predsjednica: Doris Trogrlić (Frama Sarajevo) Potpredsjednica: Ana Galić (Frama Mostar) Tajnica: Klaudija Vujica (Frama Brestovsko) Blagajnica: Marija Brbor (Frama Humac) Voditeljica formacije: Ana-Marija Marijanović (Frama Mostar)              Međunarodni delegat: Nikolina Konta (Frama Tuzla)   U nedjelju nam se pridružila Andrea Odak, međunarodna koordinatorica Frame, te uz konstruktivne savjete pomogla u donošenju smjernica za rad Nacionalnog vijeća u idućoj godini. Smjernice Nacionalne skupštine su: Neka Nacionalno vijeće Frame BiH: Organizira Drugi Nacionalni susret Frame BiH 2019. godine, prije Nacionalne skupštine Frame BiH; Raspiše natječaj za logo i himnu Frame BiH koje će predstaviti na Drugom Nacionalnom susretu Frame BiH; Nastavi s organizacijom Nacionalne duhovne obnove; Razmotri i donese moguća rješenja o izmjenama Statuta Frame BiH do sljedeće Nacionalne skupštine Frame BiH; Razmotri moguće izmjene u Pravilniku Framafesta BiH; Organizira Humanitarnu akciju Frame BiH o svetkovini svetog Franje;   Neka Nacionalno povjerenstvo za formaciju Frame BiH, u suradnji s Nacionalnim vijećem Frame BiH: Nastavi s organizacijom Nacionalnog seminara za voditelje formacije; Nastavi zauzeto raditi na formaciji imajući u vidu Nacionalni priručnik za formaciju   Kapitul i skupština su završeni zajedničkim nedjeljnim misnim slavljem.  
Naša La Verna
Nježno neko jutro. Rano. Praznici počeli prije tjedan dana, a ja još nisam navikla na to da mogu spavati. Razmišljam o svačemu i ničemu. Ali ovo jutro je toliko drukčije. Čarobnije. Nekako... Veselije. Kako je to meni, najvećoj spavalici, jutro lijepo? Jučer sam naučila moliti. Prvi put. Prvi put sam izmolila suze iz sebe. Molila i za sebe, i za tebe, i za majku, i oca, i braću, i sestre... Ma za sve sam molila. Kažem, do suza. Doslovno. Molila sam, ni sama ne znam koliko. Riječi izvirale, kao struja. Grijesi zaboravljeni. Rodila se nova ja, novi suputnik. Nova ovčica Božja. Dogodio se preokret. Očistila sam se. Ali punim, brate. Nije to bio neki hladan tuš. To je bio onaj najtopliji, najugodniji. Ona kupka poslije teškog rada. Nisam se ja kupala u vodi. Kupala sam se u Ljubavi. I u toj Ljubavi se rodila neka nova ja, neka djevojka koja ne poznaje zlo. Nakon svih ovih godina sam shvatila cijenu svog života. Koliko god ja mislila da sam bezvrijedna, Bog misli da sam tisuću puta toliko vrijedna. Svaki put me podigne. Svaki put pošalje pravu poruku. Pravu osobu. Čak i dok listam neke slike na nekoj društvenoj mreži, Bog se ušulja u moje srce. Nekom malom sličicom mi popravi dan. Ali ja nisam znala da je to bio On. Sad znam. Onaj Otac, Onaj gore. On me natjerao da svaki dan iščekujem molitvu. On me natjerao da skinem ovu staru kožu, da je spalim u molitvi i suzama. Da je zgrebem trncima. Svakim trncem, svakom riječju. Oličila sam ponovo boje svoga uma, srušila ona četiri zida. Sad sam otvorenija putu kojim me On vodi.