Seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvu
Ponedjeljak, 12. ožujka 2018. | Broj čitanja: 555
 
 

Hvaljen Isus i Marija!

 

U Međugorju se održao VII. po redu Nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima. Seminar se održao u dvorcu kod Nancy i Patricka od 9. do 11. 3. 2018. godine. Geslo ovogodišnjeg seminara glasilo je "Braćo mnogo smo obećali, ali je više obećano nama."

 

Nakon kraćeg traženja dvorca i nekoliko pogrešnih skretanja našeg vrlog vozača fra Augustina ipak smo sretno pronašli i stigli na odredište nešto prije 16h. Poslije uvodnih prijava i raspodjela po sobama uputili smo se na krunicu, sv. Misu te put križa u crkvi sv. Jakova. Po povratku iz crkve uslijedila je večera te kratko obraćanje naše domaćice Nancy koja je istaknula našu važnost, odnosno našu ulogu s kojom Bog mijenja svijet. Pozvala nas je da budemo sol zemlje i svjetlo svijeta te uz pomoć Majke Božje budemo struja koja će promijeniti nešto u svijetu.
Nakon uvodnih pozdrava nacionalnog duhovnog asistenta fra Domagoja Šimića, nacionalne predsjednice Doris Trogrlić te nacionalne voditeljice formacije Ana-Marije Marijanović uslijedilo je kratko upoznavanje po grupama koje je vodio po jedan zaduženi animator. Poslije upoznavanja uslijedilo je kratko predavanje fra Domagoja na temu gesla našeg seminara. Iza toga bila je molitva i na koncu noćni mir. Noćni mir kojeg se neki ne pridržavaju, što se prvenstveno odnosi na onaj muški dio ekipe koji je do nekoliko sati iza ponoći svirao i pjevao u svom hladnom kutku dvorca.

 

 

 

 

Drugi dan seminara započeo je molitvom i doručkom nakon čega je uslijedilo predavanje. U međuvremenu se dogodila razmjena duhovnih asistenata, fra Domagoja, koji nas je morao napustiti zbog obaveza, zamijenio je fra Antonio Šakota, područni duhovni asistent Frame Hercegovina. Predavanje na temu "Razdoblje priprave za obećanja" održao je Ivan Školka, voditelj formacije Frame Hrvatska, koji je s još nekoliko članova vijeća Frame Hrvatska prevalio dugačak put samo kako bili zajedno s nama. Ivan je u svom zanimljivom predavanju istakao nekoliko činjenica koje se odnose na prvoobećanike, ali i one zadužene za njihov odgoj. Prvoobećanici više nisu ti koji samo primaju, već oni odsad i daju nešto bratstvu, moraju biti spremni žrtvovati se za bratstvo. Trebaju biti svjesni što obećaju Bogu jer to nije mala stvar. Voditelji formacije su ti koji ih zajedno s ostatkom vijeća usmjeravaju i na tom putu, davati dobre primjere i sami biti dobar primjer. U sklopu predavanja imali smo i kratki rad po grupama gdje smo morali napraviti neki skeč ili pjesmu na zadanu situaciju u Frami.

 

 

 

 

Nakon kratke pauze uslijedilo je svjedočanstvo naših domaćina, Nancy i Patricka. Naime, Nancy i Patrick u Međugorju žive već preko 20 godina, ali život prije Međugorja bio je sve samo ne u duhu kršćanstva. Patrick je, prije nego što je upoznao Nancy, već dvaput bio razveden i imao četvero djece od kojih je svako krenulo po zlu putu. Patrick je dobio poništenje prva dva braka te nakon toga stupa u brak s Nancy. Njih dvoje živjeli su u braku bez vjere, molitve i Boga uopće sve dok im jedna Gospina poruka iz Međugorja nije promijenila život; "Pozivam vas na obraćenje posljednji put!" Ispovijed i krunica spasili su te ljude od sigurne propasti i preobratili njihov život. Njih dvoje i dan danas svjedoče o svom obraćenju i važnosti molitve u obitelji, pogotovo krunice koja je temelj stabilnog braka. Teško je u ovih par rečenica prikazati svu snagu emocija koje su tu bile prisutne i to je jednostavno nešto što se treba doživjeti, to nevjerojatno čudo Gospe Međugorske. Nakon njihova svjedočenja, Nancy nam je kao iznenađenje priredila još jedno svjedočanstvo, žene koja je nakon što je ostala nepokretna i prikovana uz kolica u Međugorju doživjela ozdravljenje. Iz prve ruke mogli smo čuti o još jednom čudu Međugorja koje nas nije ostavilo ravnodušnima. Poslije svjedočanstava i ručka imali smo nešto slobodnog vremena nakon čega smo imali još jedno predavanje.

 

 

 

 

O važnosti formacije govorila nam je Iva Maros, voditeljica formacije Frame Bosne Srebrene. Po završetku predavanja imali smo još jedan rad po grupama gdje smo razgovarali o našim mjesnim bratstvima i problemima s kojima se susrećemo. U 17h počela je krunica, a zatim i sv. Misa, poslije koje je uslijedila večera. Oko 21h krenuli smo na Podbrdo gdje smo uz radosna otajstva Gospine krunice došli do mjesta ukazanja Gospe. Svatko je imao vremena za svoju osobnu molitvu poslije čega smo krenuli nazad u dvorac. Poslije večernje molitve i prije noćnog mira imali smo malo slobodnog vremena koje smo najviše iskoristili na pjesmu.
Posljednji dan seminara započeli smo meditacijom na odlomak iz Ivanova evanđelja. Zadnje predavanje ovog seminara imala je Ana Galić, potpredsjednica Frame BiH. Govorila nam je kako koristiti talente koje nam je Bog dao. Za talente su važni upornost, vjera, ali i zahvalnost. Talenti koje posjedujete, Božji su dar vama; a ono što učinite s njima, vaš je dar Bogu. Seminar smo polako priveli kraju plenumom po grupama. Završne točke seminara bile su sv. Misa te ručak nakon kojeg smo se uputili kućama bogati za jedno veliko iskustvo.


Naglasak seminara bio je na prvim obećanjima i njihovoj važnosti. Uloga voditelja formacije sigurno je velika u odgoju tih framaša i zato je ovaj seminar sigurno bio od velike pomoći. Framaši moraju biti svjesni što će po prvi put na godinu dana obećati Bogu. A obećanje Bogu sigurno nije mala stvar.
 

- Marko Sesar
 Facebook  Myspace RSS    |   E-mail  Print
Ostale novosti:
» Dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni, i ja ću vas odmoriti! (Mt 11, 28)
18/07/18 | Broj čitanja: 190 | Autor: Kristina Šušak
» Neslužbeni sastanak: Glazbena večer
13/07/18 | Broj čitanja: 316 | Autor: Filip Šantić
» SOS ili uzor?
23/06/18 | Broj čitanja: 369 | Autor: Luka Lasić
» VI. Sabor Frame Hercegovina - Treći dan
20/06/18 | Broj čitanja: 432 | Autor: Marija Jelić
» VI. Sabor Frame Hercegovina - Drugi dan
20/06/18 | Broj čitanja: 382 | Autor: Iva Bubalo
» VI. Sabor Frame Hercegovina - Prvi dan
20/06/18 | Broj čitanja: 428 | Autor: Marija Sušac
» Literarni natječaj na temu „Majka”
11/06/18 | Broj čitanja: 570 | Autor: Ivana Perišić
» Naš petak: Posljednji službeni sastanak
10/06/18 | Broj čitanja: 373 | Autor: Vinko Kovačić
» Naš petak: Zabavni sastanak
02/06/18 | Broj čitanja: 377 | Autor: Martina Čuljak
» Druženje s Framom Kočerin
28/05/18 | Broj čitanja: 390 | Autor: Marko Sesar
» Naš petak: Gost predavač
27/05/18 | Broj čitanja: 628 | Autor: Martina Čuljak
»Arhiva novosti«
Najčitanije novosti
Stol riječi
 Dvadesetčetverogodišnji mladić, gledajući kroz prozor vlaka, najednom vrisnu:   „Tataaaaaa, gledaaaaajjjjj,  drveće se kreće unazaaaaad!“   Otac se najradosnije nasmijao gledajući sa ljubavlju u svoga sina.   Ali za to vrijeme jedan mlađi bračni par, koji je sjedio preko puta njih, pogledao je u momka od 24 godine sa tugom i sažaljenjem.   Iznenada mladić odjednom opet viknu:   „Tataaaaa, pogledaaaajjj, oblaci lete sa namaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!“   Bračni par nije više mogao izdržati pa po dogovoru rekoše ocu tog mladića:   „Gospodine, a zašto ne pošaljete vašeg sina nekom dobrom doktoru? Netko mu sigurno može pomoći.“   Otac se nasmijao i uzvratio im:   „I jesam. I mi se baš sada i vraćamo iz bolnice. Moj sin, ovaj momak kojeg ovdje vidite, bio je slijep od samog rođenja. Ali mu je operacijom vraćen vid. On tek od ovog jutra može prvi put u životu da VIDI.“   *   Svaka osoba na ovoj planeti ima svoju jedinstvenu priču. I zato ne sudite o drugima prije nego što ih zaista ne upoznate jer istina bi vas mogla iznenaditi.
Fokus
 Od 5. do 7. svibnja 2017. godine u samostanu Školskih sestara franjevki u Bijelom Polju (Mostar) paralelno su održani Nacionalni izborni kapitul Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) i Nacionalna izborna skupština Franjevačke mladeži (Frame). Sudjelovali su članovi nacionalnih vijeća Frame i OFS-a, područnih vijeća, odabrani delegati, nacionalni duhovni asistent Frame, fra Antonio Šakota,  nacionalni duhovni asistent OFS-a, fra Domagoj Simić te fra Zvonimir Brusač, nacionalni duhovni asistent OFS-a u Hrvatskoj i Ana Fruk iz međunarodnog vijeća Frame. Nacionalna skupština započela je sv. Misom u petak koju je predvodio fra Domagoj Šimić. Nakon kratkih pozdrava i međusobnog upoznavanja Skupština je započela svojim aktivnim radom izvještajem područnih predsjednica, Marije Trogrlić za Framu Bosne Srebrene i Magdalene Musa za Framu Hercegovina o životu i radu Frame na područnoj razini u protekloj godini. U subotu su svoj izvještaj podnijeli nacionalna predsjednica, Anđelka Oreč,  nacionalna voditeljica formacije, Ana-Marija Knežević i nacionalni duhovni asistent, fra Antonio Šakota. Po završetku izlaganja izvještaja otvorena je rasprava Skupštine s ciljem donošenja smjernica za rad u idućoj godini. U nastavku je uslijedilo predavanje fra Antonia Šakote na temu Ljubavi. U poslijepodnevnim satima održana je izborna skupština koju je predvodila Matea Galić, nacionalna ministra OFS-a. Novo vijeće Frame Bosne i Hercegovine čine: Predsjednica: Doris Trogrlić (Frama Sarajevo) Potpredsjednica: Ana Galić (Frama Mostar) Tajnica: Klaudija Vujica (Frama Brestovsko) Blagajnica: Marija Brbor (Frama Humac) Voditeljica formacije: Ana-Marija Marijanović (Frama Mostar)              Međunarodni delegat: Nikolina Konta (Frama Tuzla)   U nedjelju nam se pridružila Andrea Odak, međunarodna koordinatorica Frame, te uz konstruktivne savjete pomogla u donošenju smjernica za rad Nacionalnog vijeća u idućoj godini. Smjernice Nacionalne skupštine su: Neka Nacionalno vijeće Frame BiH: Organizira Drugi Nacionalni susret Frame BiH 2019. godine, prije Nacionalne skupštine Frame BiH; Raspiše natječaj za logo i himnu Frame BiH koje će predstaviti na Drugom Nacionalnom susretu Frame BiH; Nastavi s organizacijom Nacionalne duhovne obnove; Razmotri i donese moguća rješenja o izmjenama Statuta Frame BiH do sljedeće Nacionalne skupštine Frame BiH; Razmotri moguće izmjene u Pravilniku Framafesta BiH; Organizira Humanitarnu akciju Frame BiH o svetkovini svetog Franje;   Neka Nacionalno povjerenstvo za formaciju Frame BiH, u suradnji s Nacionalnim vijećem Frame BiH: Nastavi s organizacijom Nacionalnog seminara za voditelje formacije; Nastavi zauzeto raditi na formaciji imajući u vidu Nacionalni priručnik za formaciju   Kapitul i skupština su završeni zajedničkim nedjeljnim misnim slavljem.  
Naša La Verna
Nježno neko jutro. Rano. Praznici počeli prije tjedan dana, a ja još nisam navikla na to da mogu spavati. Razmišljam o svačemu i ničemu. Ali ovo jutro je toliko drukčije. Čarobnije. Nekako... Veselije. Kako je to meni, najvećoj spavalici, jutro lijepo? Jučer sam naučila moliti. Prvi put. Prvi put sam izmolila suze iz sebe. Molila i za sebe, i za tebe, i za majku, i oca, i braću, i sestre... Ma za sve sam molila. Kažem, do suza. Doslovno. Molila sam, ni sama ne znam koliko. Riječi izvirale, kao struja. Grijesi zaboravljeni. Rodila se nova ja, novi suputnik. Nova ovčica Božja. Dogodio se preokret. Očistila sam se. Ali punim, brate. Nije to bio neki hladan tuš. To je bio onaj najtopliji, najugodniji. Ona kupka poslije teškog rada. Nisam se ja kupala u vodi. Kupala sam se u Ljubavi. I u toj Ljubavi se rodila neka nova ja, neka djevojka koja ne poznaje zlo. Nakon svih ovih godina sam shvatila cijenu svog života. Koliko god ja mislila da sam bezvrijedna, Bog misli da sam tisuću puta toliko vrijedna. Svaki put me podigne. Svaki put pošalje pravu poruku. Pravu osobu. Čak i dok listam neke slike na nekoj društvenoj mreži, Bog se ušulja u moje srce. Nekom malom sličicom mi popravi dan. Ali ja nisam znala da je to bio On. Sad znam. Onaj Otac, Onaj gore. On me natjerao da svaki dan iščekujem molitvu. On me natjerao da skinem ovu staru kožu, da je spalim u molitvi i suzama. Da je zgrebem trncima. Svakim trncem, svakom riječju. Oličila sam ponovo boje svoga uma, srušila ona četiri zida. Sad sam otvorenija putu kojim me On vodi.