Seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvu
Ponedjeljak, 12. ožujka 2018. | Broj čitanja: 510
 
 

Hvaljen Isus i Marija!

 

U Međugorju se održao VII. po redu Nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima. Seminar se održao u dvorcu kod Nancy i Patricka od 9. do 11. 3. 2018. godine. Geslo ovogodišnjeg seminara glasilo je "Braćo mnogo smo obećali, ali je više obećano nama."

 

Nakon kraćeg traženja dvorca i nekoliko pogrešnih skretanja našeg vrlog vozača fra Augustina ipak smo sretno pronašli i stigli na odredište nešto prije 16h. Poslije uvodnih prijava i raspodjela po sobama uputili smo se na krunicu, sv. Misu te put križa u crkvi sv. Jakova. Po povratku iz crkve uslijedila je večera te kratko obraćanje naše domaćice Nancy koja je istaknula našu važnost, odnosno našu ulogu s kojom Bog mijenja svijet. Pozvala nas je da budemo sol zemlje i svjetlo svijeta te uz pomoć Majke Božje budemo struja koja će promijeniti nešto u svijetu.
Nakon uvodnih pozdrava nacionalnog duhovnog asistenta fra Domagoja Šimića, nacionalne predsjednice Doris Trogrlić te nacionalne voditeljice formacije Ana-Marije Marijanović uslijedilo je kratko upoznavanje po grupama koje je vodio po jedan zaduženi animator. Poslije upoznavanja uslijedilo je kratko predavanje fra Domagoja na temu gesla našeg seminara. Iza toga bila je molitva i na koncu noćni mir. Noćni mir kojeg se neki ne pridržavaju, što se prvenstveno odnosi na onaj muški dio ekipe koji je do nekoliko sati iza ponoći svirao i pjevao u svom hladnom kutku dvorca.

 

 

 

 

Drugi dan seminara započeo je molitvom i doručkom nakon čega je uslijedilo predavanje. U međuvremenu se dogodila razmjena duhovnih asistenata, fra Domagoja, koji nas je morao napustiti zbog obaveza, zamijenio je fra Antonio Šakota, područni duhovni asistent Frame Hercegovina. Predavanje na temu "Razdoblje priprave za obećanja" održao je Ivan Školka, voditelj formacije Frame Hrvatska, koji je s još nekoliko članova vijeća Frame Hrvatska prevalio dugačak put samo kako bili zajedno s nama. Ivan je u svom zanimljivom predavanju istakao nekoliko činjenica koje se odnose na prvoobećanike, ali i one zadužene za njihov odgoj. Prvoobećanici više nisu ti koji samo primaju, već oni odsad i daju nešto bratstvu, moraju biti spremni žrtvovati se za bratstvo. Trebaju biti svjesni što obećaju Bogu jer to nije mala stvar. Voditelji formacije su ti koji ih zajedno s ostatkom vijeća usmjeravaju i na tom putu, davati dobre primjere i sami biti dobar primjer. U sklopu predavanja imali smo i kratki rad po grupama gdje smo morali napraviti neki skeč ili pjesmu na zadanu situaciju u Frami.

 

 

 

 

Nakon kratke pauze uslijedilo je svjedočanstvo naših domaćina, Nancy i Patricka. Naime, Nancy i Patrick u Međugorju žive već preko 20 godina, ali život prije Međugorja bio je sve samo ne u duhu kršćanstva. Patrick je, prije nego što je upoznao Nancy, već dvaput bio razveden i imao četvero djece od kojih je svako krenulo po zlu putu. Patrick je dobio poništenje prva dva braka te nakon toga stupa u brak s Nancy. Njih dvoje živjeli su u braku bez vjere, molitve i Boga uopće sve dok im jedna Gospina poruka iz Međugorja nije promijenila život; "Pozivam vas na obraćenje posljednji put!" Ispovijed i krunica spasili su te ljude od sigurne propasti i preobratili njihov život. Njih dvoje i dan danas svjedoče o svom obraćenju i važnosti molitve u obitelji, pogotovo krunice koja je temelj stabilnog braka. Teško je u ovih par rečenica prikazati svu snagu emocija koje su tu bile prisutne i to je jednostavno nešto što se treba doživjeti, to nevjerojatno čudo Gospe Međugorske. Nakon njihova svjedočenja, Nancy nam je kao iznenađenje priredila još jedno svjedočanstvo, žene koja je nakon što je ostala nepokretna i prikovana uz kolica u Međugorju doživjela ozdravljenje. Iz prve ruke mogli smo čuti o još jednom čudu Međugorja koje nas nije ostavilo ravnodušnima. Poslije svjedočanstava i ručka imali smo nešto slobodnog vremena nakon čega smo imali još jedno predavanje.

 

 

 

 

O važnosti formacije govorila nam je Iva Maros, voditeljica formacije Frame Bosne Srebrene. Po završetku predavanja imali smo još jedan rad po grupama gdje smo razgovarali o našim mjesnim bratstvima i problemima s kojima se susrećemo. U 17h počela je krunica, a zatim i sv. Misa, poslije koje je uslijedila večera. Oko 21h krenuli smo na Podbrdo gdje smo uz radosna otajstva Gospine krunice došli do mjesta ukazanja Gospe. Svatko je imao vremena za svoju osobnu molitvu poslije čega smo krenuli nazad u dvorac. Poslije večernje molitve i prije noćnog mira imali smo malo slobodnog vremena koje smo najviše iskoristili na pjesmu.
Posljednji dan seminara započeli smo meditacijom na odlomak iz Ivanova evanđelja. Zadnje predavanje ovog seminara imala je Ana Galić, potpredsjednica Frame BiH. Govorila nam je kako koristiti talente koje nam je Bog dao. Za talente su važni upornost, vjera, ali i zahvalnost. Talenti koje posjedujete, Božji su dar vama; a ono što učinite s njima, vaš je dar Bogu. Seminar smo polako priveli kraju plenumom po grupama. Završne točke seminara bile su sv. Misa te ručak nakon kojeg smo se uputili kućama bogati za jedno veliko iskustvo.


Naglasak seminara bio je na prvim obećanjima i njihovoj važnosti. Uloga voditelja formacije sigurno je velika u odgoju tih framaša i zato je ovaj seminar sigurno bio od velike pomoći. Framaši moraju biti svjesni što će po prvi put na godinu dana obećati Bogu. A obećanje Bogu sigurno nije mala stvar.
 

- Marko Sesar
 Facebook  Myspace RSS    |   E-mail  Print
Ostale novosti:
» Naš petak: Zabavni sastanak
19/05/18 | Broj čitanja: 239 | Autor: Anja Slišković
» IV. festival duhovne glazbe u Posušju
13/05/18 | Broj čitanja: 346 | Autor: Ines Lasić
» Naš petak: Zabavni sastanak
12/05/18 | Broj čitanja: 238 | Autor: Martina Čuljak
» Obred primanja i obećanja Frame Čitluk
07/05/18 | Broj čitanja: 451 | Autor: Lucija Čolak
» Naš petak: Molitveni sastanak
05/05/18 | Broj čitanja: 275 | Autor: Filip Šantić
» Pomirenje
04/05/18 | Broj čitanja: 171 | Autor: Marijana Jurilj
» Naš petak: Zabavni sastanak
30/04/18 | Broj čitanja: 287 | Autor: Antonija Mandić
» Skupština 2018.
22/04/18 | Broj čitanja: 442 | Autor: Anja Slišković
» Naš petak: Zabavni sastanak
21/04/18 | Broj čitanja: 416 | Autor: Lucija Čolak
» Obred primanja i obećanja Frame Dubrava
17/04/18 | Broj čitanja: 741 | Autor: Mirna Mandić
» Akcija čišćenja Grabovine
15/04/18 | Broj čitanja: 670 | Autor: Kristina Šušak
» Naš petak: Grupni sastanak
14/04/18 | Broj čitanja: 603 | Autor: Ines Lasić
»Arhiva novosti«
Najčitanije novosti
» IV. festival duhovne glazbe u Posušju
13/05/18 | Čitanja: 346
» Naš petak: Zabavni sastanak
19/05/18 | Čitanja: 239
Stol riječi
 KAD DJECA KAŽU RODITELJIMA:   „Ti mene ne voliš!” Koliko ste to puta čuli od svoje djece s tonom koji optužuje? I koliko ste puta odoljeli iskušenju da im objasnite koliko ih volite? Jednoga dana, kada moja djeca budu dovoljno velika da shvate što tjera jednu majku da se ponaša na određen način, reći ću im…   Voljela sam te dovoljno da te stalno pitam kamo ideš, s kim i kad ćeš se vratiti.   Voljela sam te dovoljno da inzistiram da kupiš bicikl svojim novcem, iako smo ti ga mi mogli priuštiti, a ti ne.   Voljela sam te dovoljno sam  da te natjeram da vratiš vlasniku trgovine čokoladu koju si već odgrizao i ispovjediš se.   Voljela sam te dovoljno da stojim kao žandar više od dva sata gledajući te kako čistiš sobu, iako sam ja to mogla učiniti za 15 minuta.   Voljela sam te dovoljno da kažem:  „Idi slobodno u luna park. Nije važno što je danas Dan majki.”   Voljela sam te dovoljno da dopustim da vidiš ljutnju, razočarenje i suze u mojim očima.   Voljela sam te dovoljno da se ne ispričavam drugima zbog tvojih nedostataka ili lošeg ponašanja.   Voljela sam te dovoljno da dopustim da pogriješiš i da se ispričaš.   Voljela sam te dovoljno da ignoriram ono što kažu ili rade ”druge majke”.   Voljela sam te dovoljno da te pustim da se spotakneš, padneš, povrijediš samoga sebe, pogriješiš.   Voljela sam te dovoljno da te pustim da preuzmeš odgovornost za svoja djela, sa 6, 10 ili 16 godina.   Voljela sam te dovoljno da posumnjam kako si lagao o prisutnosti roditelja tvog prijatelja na onoj zabavi i pustim te da odeš… nakon što sam otkrila da sam bila u pravu.   Voljela sam te dovoljno da ne odgovaram na tvoje molbe kako bi naučio sam stajati na nogama.   Voljela sam te dovoljno da te prihvatim takvog kakav jesi, a ne onakvog kakav bi voljela da budeš.   Ali iznad svega, voljela sam te dovoljno da nastavim govoriti ”ne”, iako sam znala da ćeš me mrziti.   Ova je odluka bila najteža.
Fokus
 Od 5. do 7. svibnja 2017. godine u samostanu Školskih sestara franjevki u Bijelom Polju (Mostar) paralelno su održani Nacionalni izborni kapitul Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) i Nacionalna izborna skupština Franjevačke mladeži (Frame). Sudjelovali su članovi nacionalnih vijeća Frame i OFS-a, područnih vijeća, odabrani delegati, nacionalni duhovni asistent Frame, fra Antonio Šakota,  nacionalni duhovni asistent OFS-a, fra Domagoj Simić te fra Zvonimir Brusač, nacionalni duhovni asistent OFS-a u Hrvatskoj i Ana Fruk iz međunarodnog vijeća Frame. Nacionalna skupština započela je sv. Misom u petak koju je predvodio fra Domagoj Šimić. Nakon kratkih pozdrava i međusobnog upoznavanja Skupština je započela svojim aktivnim radom izvještajem područnih predsjednica, Marije Trogrlić za Framu Bosne Srebrene i Magdalene Musa za Framu Hercegovina o životu i radu Frame na područnoj razini u protekloj godini. U subotu su svoj izvještaj podnijeli nacionalna predsjednica, Anđelka Oreč,  nacionalna voditeljica formacije, Ana-Marija Knežević i nacionalni duhovni asistent, fra Antonio Šakota. Po završetku izlaganja izvještaja otvorena je rasprava Skupštine s ciljem donošenja smjernica za rad u idućoj godini. U nastavku je uslijedilo predavanje fra Antonia Šakote na temu Ljubavi. U poslijepodnevnim satima održana je izborna skupština koju je predvodila Matea Galić, nacionalna ministra OFS-a. Novo vijeće Frame Bosne i Hercegovine čine: Predsjednica: Doris Trogrlić (Frama Sarajevo) Potpredsjednica: Ana Galić (Frama Mostar) Tajnica: Klaudija Vujica (Frama Brestovsko) Blagajnica: Marija Brbor (Frama Humac) Voditeljica formacije: Ana-Marija Marijanović (Frama Mostar)              Međunarodni delegat: Nikolina Konta (Frama Tuzla)   U nedjelju nam se pridružila Andrea Odak, međunarodna koordinatorica Frame, te uz konstruktivne savjete pomogla u donošenju smjernica za rad Nacionalnog vijeća u idućoj godini. Smjernice Nacionalne skupštine su: Neka Nacionalno vijeće Frame BiH: Organizira Drugi Nacionalni susret Frame BiH 2019. godine, prije Nacionalne skupštine Frame BiH; Raspiše natječaj za logo i himnu Frame BiH koje će predstaviti na Drugom Nacionalnom susretu Frame BiH; Nastavi s organizacijom Nacionalne duhovne obnove; Razmotri i donese moguća rješenja o izmjenama Statuta Frame BiH do sljedeće Nacionalne skupštine Frame BiH; Razmotri moguće izmjene u Pravilniku Framafesta BiH; Organizira Humanitarnu akciju Frame BiH o svetkovini svetog Franje;   Neka Nacionalno povjerenstvo za formaciju Frame BiH, u suradnji s Nacionalnim vijećem Frame BiH: Nastavi s organizacijom Nacionalnog seminara za voditelje formacije; Nastavi zauzeto raditi na formaciji imajući u vidu Nacionalni priručnik za formaciju   Kapitul i skupština su završeni zajedničkim nedjeljnim misnim slavljem.  
Naša La Verna
Evo, četvrti mjesec već pri kraju, a kao da sam jučer počela pisati. Još jedanput, i školska godina gotova. Trenutno se osjećam tako maleno, kao da je Tvoj trenutak, Bože, meni čitava vječnost. Nekada je to tako strašan osjećaj, tako... Pogađa. Ogroman si. Ti si kao val podivljalog mora, a ja stojim na plaži. Tako bespomoćna, ali znam da me nećeš povrijediti. Odlučujem ući u more, danas. Sutra. Kad god budem spremna, znam da me čekaš. Nikad nisam shvaćala da Ti nisi krotak. Da ne plešeš kako mi sviramo. Da nisi neki duh iz boce koji će mi ispuniti tri želje i ispariti u magli, prohujati sa vihorom. Nikad nisam shvaćala da ćeš ostati. Kroz svaki trenutak mog malog, tako nevažnog, ali tako važnog života. Nisam shvaćala da me ovakvu trpiš, iako ja nisam sama sebe trpjela. Uvijek si tu. Uz mene. Svaki put kad se loše osjećam, tu si. I tješiš. Nisi krotak, ali shvaćaš koliko daleko mogu. Koje su moje granice. I svaki put me guraš dalje i dalje van granica. Ali ne odustajem. Jer Ti si tu, točno tu, u središtu svake koščice moga tijela, u svakom udisaju mojih pluća, u svakom impulsu koji ovaj moj mozak šalje tijelu, u svakom kucaju moga srca. U svakom kutu moje sobe. Hvala Ti za to, Bože. Hvala, što, tako velik, trpiš mene malu, čak kad ni ja sebe ne mogu. Jer Tvoja ljubav, Bože... Neizmjerna je.