Tribina za mlade - Usridu
Četvrtak, 08. ožujka 2018. | Broj čitanja: 366
 
 

Hvaljen Isus i Marija!


Dragi naši čitatelji, kao što već znate naša frama u ovo milosno, korizmeno vrijeme organizira tribine za mlade, ali i za one starije, kako bismo se što bolje pripremili za nadolazeći blagdan, Uskrs!

 

 

 

 

Jučer, 7. ožujka, u samostanskoj dvorani održala se druga tribina. Tema je bila: “Otajstvo korizmenog vremena“, a gost predavač je bio fra Robert Kiš. Tribinu je animirala naša glazbena sekcija svojim lijepim pjevanjem.
Fra Robert se u svom predavanju posebno dotaknuo prispodobe o mudrim i ludim djevicama iz Matejeva evanđelja. Potaknuo nas je na razmišljanje o ovoj, kako on kaže, tako živoj prispodobi, koju smo toliko puta čuli, a vjerojatno jako malo razmišljali o njenom značenju.

 

 

 

 

Uistinu, kaže fra Robert, Isus je u njoj odrazio cijeli naš život. Naglasio je, kako je ulje koje je ponestalo djevicama, zapravo srž cijele ove priče. Ono je bilo tako vrijedno djevicama, jer bez njega njihove svjetiljke nisu mogle gorjeti, a opet vidimo kako ga lude djevice nisu imale dovoljno. Stoga se nameće pitanje: „Gdje su to djevice mogle nabaviti ulje?“ i „Gdje ga mi možemo nabaviti?“ Odgovor je vrlo jednostavan. Onda kada činimo dobra djela u ime Gospodina Isusa i kada o tim djelima ne bruje ni ljudi, ni vijesti, kada ih činimo iz ljubavi i u tajnosti srca, mi zapravo pripravljamo ulje za svoje svjetiljke. To ulje je plaća koju primamo od Boga za svoja djela, a ono nam kasnije održava svjetiljke. To ulje je naša ulaznica za raj.
Možda to tako olako shvaćamo i nismo toga ni svjesni, ali jedan je naš život i imamo jednu priliku za skupiti ulje.

 

 

 

 

Fra Robert je i nadodao da je ovo vrijeme kada je Bog posebno darežljiv, kada nam daje darove s kamatama i da to vrijeme trebamo iskoristiti.


Ova tribina je, nadamo se, otvorila oči naše duše da na vrijeme shvatimo i prihvatimo Isusov poziv za činjenje dobra. Zato vas pozivamo i na iduću tribinu, ujedno i zadnju. Ona će se održati 21. ožujka, a predavač će biti jedan obiteljski čovjek.


Do tada, Mir Vam i dobro!

 

- Iva Lasić
 Facebook  Myspace RSS    |   E-mail  Print
Ostale novosti:
» Tribina za mlade - Usridu
22/03/18 | Broj čitanja: 1076 | Autor: Antea Naletilić
» Prihvati ulogu života
20/03/18 | Broj čitanja: 226 | Autor: Luka Lasić
» Naš petak: Molitveni sastanak
17/03/18 | Broj čitanja: 290 | Autor: Martina Čuljak
» Seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvu
12/03/18 | Broj čitanja: 418 | Autor: Marko Sesar
» Naš petak: Zabavni sastanak
10/03/18 | Broj čitanja: 273 | Autor: Sarah Zovko
» Tribina za mlade - Usridu
08/03/18 | Broj čitanja: 366 | Autor: Iva Lasić
» Naš petak: Gost predavač
03/03/18 | Broj čitanja: 392 | Autor: Anica Zovko
» Primjer ljubavi
02/03/18 | Broj čitanja: 220 | Autor: Kristina Ivanković
» Naš petak: Molitveni sastanak
24/02/18 | Broj čitanja: 289 | Autor: Marija Sušac
» Tribina za mlade - Usridu
22/02/18 | Broj čitanja: 482 | Autor: Antea Naletilić
» Naš petak: Sastanak po grupama
17/02/18 | Broj čitanja: 350 | Autor: Marina Gilja
» Primanja i obećanja Frame Gradnići
12/02/18 | Broj čitanja: 357 | Autor: Marija Pavković
»Arhiva novosti«
Najčitanije novosti
» Tribina za mlade - Usridu
22/03/18 | Čitanja: 1076
» Naš petak: Molitveni sastanak
17/03/18 | Čitanja: 290
» Prihvati ulogu života
20/03/18 | Čitanja: 226
Stol riječi
 Vidiš svoju majku – a razgovaraš najprije s izgubljenim sinom. Grcaš bogoostavljen – a govoriš o raju. Oči Ti potamniše u noći mrijenja, a ipak vide vječno Svjetlo. Na samrti je čovjek zaokupljen samo sobom, jer je napušten i ostavljen. A Ti se skrbiš za duše koje trebaju ući s Tobom u Tvoje kraljevstvo. O premilostivo srce! O jako i hrabro srce! Bijedan neki zločinac Te moli da ga se sjetiš. I Ti mu obeća raj. Hoće li biti sve drugačije kad umreš? Hoće li se život grijeha i opačina smjesta preobraziti čim mu se primakneš? Kad Ti izgovoriš riječi pretvorbe nad jednim životom, praštaju se, čak i preobrazuju grijesi i najodvratnija nedjela zločinačkog života, te se više ništa ne može ispriječiti na ulazu k svetom Bogu. Pa priznali bismo i mi nešto dobre volje takvom neotesancu i zločincu, toliko da se jedva provuče. Ali zle navike, opake pohote, surovost i kal, grubijanština – to se valjda ne briše s malo dobre volje i u zadnji čas na vješalima! Ipak takav ne može na brzinu u nebo kao pokornici i pročišćeni, kao sveci, koji nisu ništa činili doli posvećivali i pripravljali tijelo i dušu za triput svetoga Boga! A Ti ipak izgovaraš svemoćnu riječ svoje milosti. Ona prodire razbojniku u srce, pretvara pakleni oganj njegovih smrtnih muka u očinski plamen božanske ljubavi, koja namah preobrazuje sve što je još u njemu djelo Tvoga Oca, i sažiže sve što se kao pakosna zloća stvorenja u životu opiralo Bogu. Razbojnik ulazi s Tobom u raj Tvoga Oca. Hoćeš li i meni dati milost da nikad ne klonem duhom, da smjelo ištem sve od Tvoje dobrote, da sve očekujem? Dati hrabrost da ti reknem, pa bio i najodbačeniji zločinac: Gospodine, sjeti me se kada dođeš u svoje kraljevstvo! Gospodine, daj da Tvoj križ bude uspravljen uz moju smrtnu postelju. Neka mi Tvoja usta uprave riječi: Zaista, tebi kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju. Neka me ta riječ učini dostojnim da, potpuno posvećen i od grijeha očišćen preobrazbenom snagom smrti s Tobom i u Tebi, uđem u kraljevstvo Tvoga Oca.
Fokus
 Od 5. do 7. svibnja 2017. godine u samostanu Školskih sestara franjevki u Bijelom Polju (Mostar) paralelno su održani Nacionalni izborni kapitul Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) i Nacionalna izborna skupština Franjevačke mladeži (Frame). Sudjelovali su članovi nacionalnih vijeća Frame i OFS-a, područnih vijeća, odabrani delegati, nacionalni duhovni asistent Frame, fra Antonio Šakota,  nacionalni duhovni asistent OFS-a, fra Domagoj Simić te fra Zvonimir Brusač, nacionalni duhovni asistent OFS-a u Hrvatskoj i Ana Fruk iz međunarodnog vijeća Frame. Nacionalna skupština započela je sv. Misom u petak koju je predvodio fra Domagoj Šimić. Nakon kratkih pozdrava i međusobnog upoznavanja Skupština je započela svojim aktivnim radom izvještajem područnih predsjednica, Marije Trogrlić za Framu Bosne Srebrene i Magdalene Musa za Framu Hercegovina o životu i radu Frame na područnoj razini u protekloj godini. U subotu su svoj izvještaj podnijeli nacionalna predsjednica, Anđelka Oreč,  nacionalna voditeljica formacije, Ana-Marija Knežević i nacionalni duhovni asistent, fra Antonio Šakota. Po završetku izlaganja izvještaja otvorena je rasprava Skupštine s ciljem donošenja smjernica za rad u idućoj godini. U nastavku je uslijedilo predavanje fra Antonia Šakote na temu Ljubavi. U poslijepodnevnim satima održana je izborna skupština koju je predvodila Matea Galić, nacionalna ministra OFS-a. Novo vijeće Frame Bosne i Hercegovine čine: Predsjednica: Doris Trogrlić (Frama Sarajevo) Potpredsjednica: Ana Galić (Frama Mostar) Tajnica: Klaudija Vujica (Frama Brestovsko) Blagajnica: Marija Brbor (Frama Humac) Voditeljica formacije: Ana-Marija Marijanović (Frama Mostar)              Međunarodni delegat: Nikolina Konta (Frama Tuzla)   U nedjelju nam se pridružila Andrea Odak, međunarodna koordinatorica Frame, te uz konstruktivne savjete pomogla u donošenju smjernica za rad Nacionalnog vijeća u idućoj godini. Smjernice Nacionalne skupštine su: Neka Nacionalno vijeće Frame BiH: Organizira Drugi Nacionalni susret Frame BiH 2019. godine, prije Nacionalne skupštine Frame BiH; Raspiše natječaj za logo i himnu Frame BiH koje će predstaviti na Drugom Nacionalnom susretu Frame BiH; Nastavi s organizacijom Nacionalne duhovne obnove; Razmotri i donese moguća rješenja o izmjenama Statuta Frame BiH do sljedeće Nacionalne skupštine Frame BiH; Razmotri moguće izmjene u Pravilniku Framafesta BiH; Organizira Humanitarnu akciju Frame BiH o svetkovini svetog Franje;   Neka Nacionalno povjerenstvo za formaciju Frame BiH, u suradnji s Nacionalnim vijećem Frame BiH: Nastavi s organizacijom Nacionalnog seminara za voditelje formacije; Nastavi zauzeto raditi na formaciji imajući u vidu Nacionalni priručnik za formaciju   Kapitul i skupština su završeni zajedničkim nedjeljnim misnim slavljem.  
Naša La Verna
Ovako, kad shvatiš, i ja sam čovjek. Dite, prije. Iako sam ja još mlada, doživjela sam mnogo toga. I nadam se još triput toliko doživjeti. Doživjela sam i one loše trenutke, kad ljepljivo sunce zrakama osljepljuje prolaznike, a ja trčim divlji maraton u nekom polusvijetu. A čudna mi se stvar događala. Vrijeme prolazilo, a nigdje mene. Izgubljena usred ničega. Osjećala kako me nijedno vrijeme ni mjesto nije htjelo. I pokušavala pronaći sebe vodeći nemoguću trku sa prošlosti, i gubila. Poštenski zaostavala. Dok nisam došla ovdje. Kod Boga. Znam da će ovo zvučati toliko čudno, ali tek sam ljetos upoznala Boga. Postala mu bliska. Bila sam ja ovdje i prije ljetos, ali mi ništa nije toliko moglo približiti Boga poput jednog događaja koji mi je tog ljeta preokrenuo život naglavce, i Bog je u tom trenutku odlučio istresti sve zlo iz njega, trznuti moje uspavano tijelo, slomiti tvrdoglave kosti, upaliti ugašene mišiće. Potjerati um koji već predugo spava pod smokvom u vrtu. Nešto mi je kliknulo u glavi, Njegov glas koji je rekao da mogu. I rekla sam da hoću. Hoću. Mogu. Ja sam takva. Tvrdoglavo magare. Nikad nisam odustala od cilja, iako je on u većini slučajeva nedohvatljiv. Uvik inatlija. A šta bih da nisam? Bih li sad bila ovdje? Ili bi još plesala divlji tango dok me vjetrovi gone na sve strane?