Primjer ljubavi
Petak, 02. ožujka 2018. | Broj čitanja: 220
 
 

Ljubav, to je zaista jedini osjećaj na svijetu koji ne treba objašnjavati i tražiti mu razloga. Pokušamo li je opisati riječima nikada nećemo u potpunosti uspjeti, jer djela, djela su ona koja ju istinski i najbolje otkrivaju. Jedan od najljepših primjera ljubavi je i prijateljstvo, ali ono pravo, iskreno bez ikakvih maski, tajni ili osuda.

Prijateljstvo u kojem možemo biti ono što uistinu jesmo i koje nam pomaže liječiti rane koje sami ne možemo preboljeti i uzme dio tereta koje nose leđa umorna od života. Prijateljstvo koje ne znači samo biti voljen, već znači voljeti, žrtvovati se i davati. Dati sebe potpuno, ogoliti svoju dušu i predati srce znači ljubiti. Upravo je to učinio Isus, naš najveći i najdragocjeniji prijatelj.

Dao je svoj život za nas da bi mi živjeli, trpio je za nas tako malene i grešne zato jer nas je ljubio i dao nam tako primjer ljubavi veće od svih. Pokazao nam je prijateljstvo koje nadilazi sve ono što mi možemo shvatiti i razumjeti. Nalazimo se vremenu milosti i pokore, vremenu u kojemu mu možemo pokušati uzvratiti mrvicu te ljubavi, dati mu svoje vrijeme, svoje prijateljstvo.

Imamo priliku pomiriti se s njim, nanovo izgraditi prijateljstvo koje smo razarali svojim grijesima, i ostati s njim dok nam bude pomagao nositi križeve i ostati privržen neusiljenom ljubavlju. Ostanimo zauvijek u prijateljstvu s našim Gospodinom, jer on nam jedini nudi ono što nikada neće izblijedjeti. Sve drugo može prevariti On ne može, sve drugo može izmaknuti, On ne može. Sve će proći, nestati i minuti, ali ljubav njegova ostaje vječna. 

- Kristina Ivanković
 Facebook  Myspace RSS    |   E-mail  Print
Ostale novosti:
» Tribina za mlade - Usridu
22/03/18 | Broj čitanja: 1074 | Autor: Antea Naletilić
» Prihvati ulogu života
20/03/18 | Broj čitanja: 226 | Autor: Luka Lasić
» Naš petak: Molitveni sastanak
17/03/18 | Broj čitanja: 290 | Autor: Martina Čuljak
» Seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvu
12/03/18 | Broj čitanja: 418 | Autor: Marko Sesar
» Naš petak: Zabavni sastanak
10/03/18 | Broj čitanja: 272 | Autor: Sarah Zovko
» Tribina za mlade - Usridu
08/03/18 | Broj čitanja: 365 | Autor: Iva Lasić
» Naš petak: Gost predavač
03/03/18 | Broj čitanja: 392 | Autor: Anica Zovko
» Primjer ljubavi
02/03/18 | Broj čitanja: 220 | Autor: Kristina Ivanković
» Naš petak: Molitveni sastanak
24/02/18 | Broj čitanja: 289 | Autor: Marija Sušac
» Tribina za mlade - Usridu
22/02/18 | Broj čitanja: 482 | Autor: Antea Naletilić
» Naš petak: Sastanak po grupama
17/02/18 | Broj čitanja: 350 | Autor: Marina Gilja
» Primanja i obećanja Frame Gradnići
12/02/18 | Broj čitanja: 357 | Autor: Marija Pavković
»Arhiva novosti«
Najčitanije novosti
» Tribina za mlade - Usridu
22/03/18 | Čitanja: 1074
» Naš petak: Molitveni sastanak
17/03/18 | Čitanja: 290
» Prihvati ulogu života
20/03/18 | Čitanja: 226
Stol riječi
 Vidiš svoju majku – a razgovaraš najprije s izgubljenim sinom. Grcaš bogoostavljen – a govoriš o raju. Oči Ti potamniše u noći mrijenja, a ipak vide vječno Svjetlo. Na samrti je čovjek zaokupljen samo sobom, jer je napušten i ostavljen. A Ti se skrbiš za duše koje trebaju ući s Tobom u Tvoje kraljevstvo. O premilostivo srce! O jako i hrabro srce! Bijedan neki zločinac Te moli da ga se sjetiš. I Ti mu obeća raj. Hoće li biti sve drugačije kad umreš? Hoće li se život grijeha i opačina smjesta preobraziti čim mu se primakneš? Kad Ti izgovoriš riječi pretvorbe nad jednim životom, praštaju se, čak i preobrazuju grijesi i najodvratnija nedjela zločinačkog života, te se više ništa ne može ispriječiti na ulazu k svetom Bogu. Pa priznali bismo i mi nešto dobre volje takvom neotesancu i zločincu, toliko da se jedva provuče. Ali zle navike, opake pohote, surovost i kal, grubijanština – to se valjda ne briše s malo dobre volje i u zadnji čas na vješalima! Ipak takav ne može na brzinu u nebo kao pokornici i pročišćeni, kao sveci, koji nisu ništa činili doli posvećivali i pripravljali tijelo i dušu za triput svetoga Boga! A Ti ipak izgovaraš svemoćnu riječ svoje milosti. Ona prodire razbojniku u srce, pretvara pakleni oganj njegovih smrtnih muka u očinski plamen božanske ljubavi, koja namah preobrazuje sve što je još u njemu djelo Tvoga Oca, i sažiže sve što se kao pakosna zloća stvorenja u životu opiralo Bogu. Razbojnik ulazi s Tobom u raj Tvoga Oca. Hoćeš li i meni dati milost da nikad ne klonem duhom, da smjelo ištem sve od Tvoje dobrote, da sve očekujem? Dati hrabrost da ti reknem, pa bio i najodbačeniji zločinac: Gospodine, sjeti me se kada dođeš u svoje kraljevstvo! Gospodine, daj da Tvoj križ bude uspravljen uz moju smrtnu postelju. Neka mi Tvoja usta uprave riječi: Zaista, tebi kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju. Neka me ta riječ učini dostojnim da, potpuno posvećen i od grijeha očišćen preobrazbenom snagom smrti s Tobom i u Tebi, uđem u kraljevstvo Tvoga Oca.
Fokus
 Od 5. do 7. svibnja 2017. godine u samostanu Školskih sestara franjevki u Bijelom Polju (Mostar) paralelno su održani Nacionalni izborni kapitul Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) i Nacionalna izborna skupština Franjevačke mladeži (Frame). Sudjelovali su članovi nacionalnih vijeća Frame i OFS-a, područnih vijeća, odabrani delegati, nacionalni duhovni asistent Frame, fra Antonio Šakota,  nacionalni duhovni asistent OFS-a, fra Domagoj Simić te fra Zvonimir Brusač, nacionalni duhovni asistent OFS-a u Hrvatskoj i Ana Fruk iz međunarodnog vijeća Frame. Nacionalna skupština započela je sv. Misom u petak koju je predvodio fra Domagoj Šimić. Nakon kratkih pozdrava i međusobnog upoznavanja Skupština je započela svojim aktivnim radom izvještajem područnih predsjednica, Marije Trogrlić za Framu Bosne Srebrene i Magdalene Musa za Framu Hercegovina o životu i radu Frame na područnoj razini u protekloj godini. U subotu su svoj izvještaj podnijeli nacionalna predsjednica, Anđelka Oreč,  nacionalna voditeljica formacije, Ana-Marija Knežević i nacionalni duhovni asistent, fra Antonio Šakota. Po završetku izlaganja izvještaja otvorena je rasprava Skupštine s ciljem donošenja smjernica za rad u idućoj godini. U nastavku je uslijedilo predavanje fra Antonia Šakote na temu Ljubavi. U poslijepodnevnim satima održana je izborna skupština koju je predvodila Matea Galić, nacionalna ministra OFS-a. Novo vijeće Frame Bosne i Hercegovine čine: Predsjednica: Doris Trogrlić (Frama Sarajevo) Potpredsjednica: Ana Galić (Frama Mostar) Tajnica: Klaudija Vujica (Frama Brestovsko) Blagajnica: Marija Brbor (Frama Humac) Voditeljica formacije: Ana-Marija Marijanović (Frama Mostar)              Međunarodni delegat: Nikolina Konta (Frama Tuzla)   U nedjelju nam se pridružila Andrea Odak, međunarodna koordinatorica Frame, te uz konstruktivne savjete pomogla u donošenju smjernica za rad Nacionalnog vijeća u idućoj godini. Smjernice Nacionalne skupštine su: Neka Nacionalno vijeće Frame BiH: Organizira Drugi Nacionalni susret Frame BiH 2019. godine, prije Nacionalne skupštine Frame BiH; Raspiše natječaj za logo i himnu Frame BiH koje će predstaviti na Drugom Nacionalnom susretu Frame BiH; Nastavi s organizacijom Nacionalne duhovne obnove; Razmotri i donese moguća rješenja o izmjenama Statuta Frame BiH do sljedeće Nacionalne skupštine Frame BiH; Razmotri moguće izmjene u Pravilniku Framafesta BiH; Organizira Humanitarnu akciju Frame BiH o svetkovini svetog Franje;   Neka Nacionalno povjerenstvo za formaciju Frame BiH, u suradnji s Nacionalnim vijećem Frame BiH: Nastavi s organizacijom Nacionalnog seminara za voditelje formacije; Nastavi zauzeto raditi na formaciji imajući u vidu Nacionalni priručnik za formaciju   Kapitul i skupština su završeni zajedničkim nedjeljnim misnim slavljem.  
Naša La Verna
Ovako, kad shvatiš, i ja sam čovjek. Dite, prije. Iako sam ja još mlada, doživjela sam mnogo toga. I nadam se još triput toliko doživjeti. Doživjela sam i one loše trenutke, kad ljepljivo sunce zrakama osljepljuje prolaznike, a ja trčim divlji maraton u nekom polusvijetu. A čudna mi se stvar događala. Vrijeme prolazilo, a nigdje mene. Izgubljena usred ničega. Osjećala kako me nijedno vrijeme ni mjesto nije htjelo. I pokušavala pronaći sebe vodeći nemoguću trku sa prošlosti, i gubila. Poštenski zaostavala. Dok nisam došla ovdje. Kod Boga. Znam da će ovo zvučati toliko čudno, ali tek sam ljetos upoznala Boga. Postala mu bliska. Bila sam ja ovdje i prije ljetos, ali mi ništa nije toliko moglo približiti Boga poput jednog događaja koji mi je tog ljeta preokrenuo život naglavce, i Bog je u tom trenutku odlučio istresti sve zlo iz njega, trznuti moje uspavano tijelo, slomiti tvrdoglave kosti, upaliti ugašene mišiće. Potjerati um koji već predugo spava pod smokvom u vrtu. Nešto mi je kliknulo u glavi, Njegov glas koji je rekao da mogu. I rekla sam da hoću. Hoću. Mogu. Ja sam takva. Tvrdoglavo magare. Nikad nisam odustala od cilja, iako je on u većini slučajeva nedohvatljiv. Uvik inatlija. A šta bih da nisam? Bih li sad bila ovdje? Ili bi još plesala divlji tango dok me vjetrovi gone na sve strane?