Tribina za mlade - Usridu
Četvrtak, 22. veljače 2018. | Broj čitanja: 482
 
 

Hvaljen Isus i Marija!

 

Prije nekoliko dana saznala sam kako Frama u korizmenom vremenu, ponovno uvodi tribine za mlade. Prva tribina trebala se održati 21. veljače u 19.30 sati, u dvorani franjevačkog samostana, na temu „Zašto je pesimizam koristan?” Razmišljajući o samoj temi nisam mogla sa sigurnošću odrediti o čemu bi se točno trebalo raditi, iako sam već tada znala da vrijedi otići i poslušati predavnje fra Gorana Azinovića, franjevca koji je na župi u Čitluku.

 

 

 

 

Prepuna dvorana u kojoj se tražilo mjesto više, uvjerila me kako je i ostalim župljanima tema zazvučala primamljivo. Kao i svako naše okupljanje, tako je ovo započelo upućivanjem molitava Gospodinu koji nas je sve okupio, nakon čega smo vođeni mišlju „tko pjeva dvostruko moli” nastavili moliti. Po završetku uvodnih riječi duhovnog asistenta Franjevačke mladeži Široki Brijeg, fra Augustina Čordaša, uslijedilo je predavanje na već navedenu temu.

 

 

 

 

S prvim riječima, moja je radoznala narav napokon uplovila u mirnu luku, shvativši da tema ljubavi dolazi pod krinkom pesimizma koji me najviše zbunjivao u tumačenju iste. Nakon što smo iza sebe ostavili Dan zaljubljenih, Dan samaca i sve one fanatične dane tekuće godine, možda je napokon došlo vrijeme progovoriti o ljubavi. Ne o onoj ljubavi koju možemo vidjeti u filmovima, koju gledamo nekoliko dana prije ili poslije Valentinova, nego onu koja je iskrena i postojana čak i kada sve propada i kad život visi o koncu. Razmatrati temu ljubavi i ne uključiti mlade i trenutna strujanja u društvu, bilo bi uistinu besmisleno. Upravo se takvim razmatranjima poveo i fra Goran, koji na zanimljiv i prije svega humorističan način, predočio ponašanje današnjih mladića i djevojaka. Priča o ljubavi nikako ne može proći bez ukazivanja na one temeljne vrednote muškarca i žene koji su stvoreni na sliku Božju i u čemu u konačnici leži njihovo dostojanstvo, stoga je i ovo predavanje ostati u svjetlu sagledavanja vrijednosti pravog muškarca i prave žene. Njegovo nadahnjujuće tumačenje o ljubavnoj problematici, nikako nije moglo proći i bez pokoje kritike upućene mladima, koja bi ujedno trebala poslužiti kao motivacija za nasljedovanje vrednota koje društvo želi pod svaku cijenu zatomiti i prikazati staromodnima.

 

 

 

 

I dok nastojim svoj kratki osvrt privesti kraju, kroz glavu mi prolaze neke misli iz djetinjstva. Naime, svaki put kada bih učinila nešto loše roditelji bi uvijek burno reagirali, no ponekad i sa onim milosrdnim prizvukom u glasu „nisi do sad to znala, ali sada znaš.” To je ona rečenica koja me možda najviše brine, jer sada znam, sada znamo! Slušati predavanje bilo je zaista ugodno i lagano, ali učiniti da riječi postanu djela, eh to je već malo teže. Nisam ni mogla vjerovati da će samo jedna rečenica od tog cijelog predavanja u meni pobuditi toliku energiju i takav optimizam- „Obožavam pričati mladima, jer znam da su na putu odrastanja i da nije kasno upozoriti ih.”

 

 

 

 

Drago mi je što sam imala priliku na vrijeme čuti ono što mi netko želi prenijeti s ljubavlju za moje dobro. Izići iz franjevačke dvorane i znati da je stranica tvog ljubavnog života sasvim bijela, vjerojatno je jedna o najljepših stvari koje ti se mogu dogoditi u mladosti. Znati da nisi ništa upropastio, ali ipak saznati i nešto novo. U tome je sva čar naših okupljanja i sva ljepota riječi jednog predavača.

Upravo zato vas, dragi župljani, pozivamo da pratite obavijesti na našoj stranici i svakako sudjelujete u ovim tribinama.

Do sljedećeg puta: Mir i dobro. :)
 

- Antea Naletilić
 Facebook  Myspace RSS    |   E-mail  Print
Ostale novosti:
» Tribina za mlade - Usridu
22/03/18 | Broj čitanja: 1074 | Autor: Antea Naletilić
» Prihvati ulogu života
20/03/18 | Broj čitanja: 226 | Autor: Luka Lasić
» Naš petak: Molitveni sastanak
17/03/18 | Broj čitanja: 290 | Autor: Martina Čuljak
» Seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvu
12/03/18 | Broj čitanja: 417 | Autor: Marko Sesar
» Naš petak: Zabavni sastanak
10/03/18 | Broj čitanja: 272 | Autor: Sarah Zovko
» Tribina za mlade - Usridu
08/03/18 | Broj čitanja: 365 | Autor: Iva Lasić
» Naš petak: Gost predavač
03/03/18 | Broj čitanja: 391 | Autor: Anica Zovko
» Primjer ljubavi
02/03/18 | Broj čitanja: 219 | Autor: Kristina Ivanković
» Naš petak: Molitveni sastanak
24/02/18 | Broj čitanja: 289 | Autor: Marija Sušac
» Tribina za mlade - Usridu
22/02/18 | Broj čitanja: 482 | Autor: Antea Naletilić
» Naš petak: Sastanak po grupama
17/02/18 | Broj čitanja: 350 | Autor: Marina Gilja
» Primanja i obećanja Frame Gradnići
12/02/18 | Broj čitanja: 357 | Autor: Marija Pavković
»Arhiva novosti«
Najčitanije novosti
» Tribina za mlade - Usridu
22/03/18 | Čitanja: 1074
» Naš petak: Molitveni sastanak
17/03/18 | Čitanja: 290
» Prihvati ulogu života
20/03/18 | Čitanja: 226
Stol riječi
 Vidiš svoju majku – a razgovaraš najprije s izgubljenim sinom. Grcaš bogoostavljen – a govoriš o raju. Oči Ti potamniše u noći mrijenja, a ipak vide vječno Svjetlo. Na samrti je čovjek zaokupljen samo sobom, jer je napušten i ostavljen. A Ti se skrbiš za duše koje trebaju ući s Tobom u Tvoje kraljevstvo. O premilostivo srce! O jako i hrabro srce! Bijedan neki zločinac Te moli da ga se sjetiš. I Ti mu obeća raj. Hoće li biti sve drugačije kad umreš? Hoće li se život grijeha i opačina smjesta preobraziti čim mu se primakneš? Kad Ti izgovoriš riječi pretvorbe nad jednim životom, praštaju se, čak i preobrazuju grijesi i najodvratnija nedjela zločinačkog života, te se više ništa ne može ispriječiti na ulazu k svetom Bogu. Pa priznali bismo i mi nešto dobre volje takvom neotesancu i zločincu, toliko da se jedva provuče. Ali zle navike, opake pohote, surovost i kal, grubijanština – to se valjda ne briše s malo dobre volje i u zadnji čas na vješalima! Ipak takav ne može na brzinu u nebo kao pokornici i pročišćeni, kao sveci, koji nisu ništa činili doli posvećivali i pripravljali tijelo i dušu za triput svetoga Boga! A Ti ipak izgovaraš svemoćnu riječ svoje milosti. Ona prodire razbojniku u srce, pretvara pakleni oganj njegovih smrtnih muka u očinski plamen božanske ljubavi, koja namah preobrazuje sve što je još u njemu djelo Tvoga Oca, i sažiže sve što se kao pakosna zloća stvorenja u životu opiralo Bogu. Razbojnik ulazi s Tobom u raj Tvoga Oca. Hoćeš li i meni dati milost da nikad ne klonem duhom, da smjelo ištem sve od Tvoje dobrote, da sve očekujem? Dati hrabrost da ti reknem, pa bio i najodbačeniji zločinac: Gospodine, sjeti me se kada dođeš u svoje kraljevstvo! Gospodine, daj da Tvoj križ bude uspravljen uz moju smrtnu postelju. Neka mi Tvoja usta uprave riječi: Zaista, tebi kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju. Neka me ta riječ učini dostojnim da, potpuno posvećen i od grijeha očišćen preobrazbenom snagom smrti s Tobom i u Tebi, uđem u kraljevstvo Tvoga Oca.
Fokus
 Od 5. do 7. svibnja 2017. godine u samostanu Školskih sestara franjevki u Bijelom Polju (Mostar) paralelno su održani Nacionalni izborni kapitul Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) i Nacionalna izborna skupština Franjevačke mladeži (Frame). Sudjelovali su članovi nacionalnih vijeća Frame i OFS-a, područnih vijeća, odabrani delegati, nacionalni duhovni asistent Frame, fra Antonio Šakota,  nacionalni duhovni asistent OFS-a, fra Domagoj Simić te fra Zvonimir Brusač, nacionalni duhovni asistent OFS-a u Hrvatskoj i Ana Fruk iz međunarodnog vijeća Frame. Nacionalna skupština započela je sv. Misom u petak koju je predvodio fra Domagoj Šimić. Nakon kratkih pozdrava i međusobnog upoznavanja Skupština je započela svojim aktivnim radom izvještajem područnih predsjednica, Marije Trogrlić za Framu Bosne Srebrene i Magdalene Musa za Framu Hercegovina o životu i radu Frame na područnoj razini u protekloj godini. U subotu su svoj izvještaj podnijeli nacionalna predsjednica, Anđelka Oreč,  nacionalna voditeljica formacije, Ana-Marija Knežević i nacionalni duhovni asistent, fra Antonio Šakota. Po završetku izlaganja izvještaja otvorena je rasprava Skupštine s ciljem donošenja smjernica za rad u idućoj godini. U nastavku je uslijedilo predavanje fra Antonia Šakote na temu Ljubavi. U poslijepodnevnim satima održana je izborna skupština koju je predvodila Matea Galić, nacionalna ministra OFS-a. Novo vijeće Frame Bosne i Hercegovine čine: Predsjednica: Doris Trogrlić (Frama Sarajevo) Potpredsjednica: Ana Galić (Frama Mostar) Tajnica: Klaudija Vujica (Frama Brestovsko) Blagajnica: Marija Brbor (Frama Humac) Voditeljica formacije: Ana-Marija Marijanović (Frama Mostar)              Međunarodni delegat: Nikolina Konta (Frama Tuzla)   U nedjelju nam se pridružila Andrea Odak, međunarodna koordinatorica Frame, te uz konstruktivne savjete pomogla u donošenju smjernica za rad Nacionalnog vijeća u idućoj godini. Smjernice Nacionalne skupštine su: Neka Nacionalno vijeće Frame BiH: Organizira Drugi Nacionalni susret Frame BiH 2019. godine, prije Nacionalne skupštine Frame BiH; Raspiše natječaj za logo i himnu Frame BiH koje će predstaviti na Drugom Nacionalnom susretu Frame BiH; Nastavi s organizacijom Nacionalne duhovne obnove; Razmotri i donese moguća rješenja o izmjenama Statuta Frame BiH do sljedeće Nacionalne skupštine Frame BiH; Razmotri moguće izmjene u Pravilniku Framafesta BiH; Organizira Humanitarnu akciju Frame BiH o svetkovini svetog Franje;   Neka Nacionalno povjerenstvo za formaciju Frame BiH, u suradnji s Nacionalnim vijećem Frame BiH: Nastavi s organizacijom Nacionalnog seminara za voditelje formacije; Nastavi zauzeto raditi na formaciji imajući u vidu Nacionalni priručnik za formaciju   Kapitul i skupština su završeni zajedničkim nedjeljnim misnim slavljem.  
Naša La Verna
Ovako, kad shvatiš, i ja sam čovjek. Dite, prije. Iako sam ja još mlada, doživjela sam mnogo toga. I nadam se još triput toliko doživjeti. Doživjela sam i one loše trenutke, kad ljepljivo sunce zrakama osljepljuje prolaznike, a ja trčim divlji maraton u nekom polusvijetu. A čudna mi se stvar događala. Vrijeme prolazilo, a nigdje mene. Izgubljena usred ničega. Osjećala kako me nijedno vrijeme ni mjesto nije htjelo. I pokušavala pronaći sebe vodeći nemoguću trku sa prošlosti, i gubila. Poštenski zaostavala. Dok nisam došla ovdje. Kod Boga. Znam da će ovo zvučati toliko čudno, ali tek sam ljetos upoznala Boga. Postala mu bliska. Bila sam ja ovdje i prije ljetos, ali mi ništa nije toliko moglo približiti Boga poput jednog događaja koji mi je tog ljeta preokrenuo život naglavce, i Bog je u tom trenutku odlučio istresti sve zlo iz njega, trznuti moje uspavano tijelo, slomiti tvrdoglave kosti, upaliti ugašene mišiće. Potjerati um koji već predugo spava pod smokvom u vrtu. Nešto mi je kliknulo u glavi, Njegov glas koji je rekao da mogu. I rekla sam da hoću. Hoću. Mogu. Ja sam takva. Tvrdoglavo magare. Nikad nisam odustala od cilja, iako je on u većini slučajeva nedohvatljiv. Uvik inatlija. A šta bih da nisam? Bih li sad bila ovdje? Ili bi još plesala divlji tango dok me vjetrovi gone na sve strane?