Tribina za mlade - Usridu
Četvrtak, 22. veljače 2018. | Broj čitanja: 572
 
 

Hvaljen Isus i Marija!

 

Prije nekoliko dana saznala sam kako Frama u korizmenom vremenu, ponovno uvodi tribine za mlade. Prva tribina trebala se održati 21. veljače u 19.30 sati, u dvorani franjevačkog samostana, na temu „Zašto je pesimizam koristan?” Razmišljajući o samoj temi nisam mogla sa sigurnošću odrediti o čemu bi se točno trebalo raditi, iako sam već tada znala da vrijedi otići i poslušati predavnje fra Gorana Azinovića, franjevca koji je na župi u Čitluku.

 

 

 

 

Prepuna dvorana u kojoj se tražilo mjesto više, uvjerila me kako je i ostalim župljanima tema zazvučala primamljivo. Kao i svako naše okupljanje, tako je ovo započelo upućivanjem molitava Gospodinu koji nas je sve okupio, nakon čega smo vođeni mišlju „tko pjeva dvostruko moli” nastavili moliti. Po završetku uvodnih riječi duhovnog asistenta Franjevačke mladeži Široki Brijeg, fra Augustina Čordaša, uslijedilo je predavanje na već navedenu temu.

 

 

 

 

S prvim riječima, moja je radoznala narav napokon uplovila u mirnu luku, shvativši da tema ljubavi dolazi pod krinkom pesimizma koji me najviše zbunjivao u tumačenju iste. Nakon što smo iza sebe ostavili Dan zaljubljenih, Dan samaca i sve one fanatične dane tekuće godine, možda je napokon došlo vrijeme progovoriti o ljubavi. Ne o onoj ljubavi koju možemo vidjeti u filmovima, koju gledamo nekoliko dana prije ili poslije Valentinova, nego onu koja je iskrena i postojana čak i kada sve propada i kad život visi o koncu. Razmatrati temu ljubavi i ne uključiti mlade i trenutna strujanja u društvu, bilo bi uistinu besmisleno. Upravo se takvim razmatranjima poveo i fra Goran, koji na zanimljiv i prije svega humorističan način, predočio ponašanje današnjih mladića i djevojaka. Priča o ljubavi nikako ne može proći bez ukazivanja na one temeljne vrednote muškarca i žene koji su stvoreni na sliku Božju i u čemu u konačnici leži njihovo dostojanstvo, stoga je i ovo predavanje ostati u svjetlu sagledavanja vrijednosti pravog muškarca i prave žene. Njegovo nadahnjujuće tumačenje o ljubavnoj problematici, nikako nije moglo proći i bez pokoje kritike upućene mladima, koja bi ujedno trebala poslužiti kao motivacija za nasljedovanje vrednota koje društvo želi pod svaku cijenu zatomiti i prikazati staromodnima.

 

 

 

 

I dok nastojim svoj kratki osvrt privesti kraju, kroz glavu mi prolaze neke misli iz djetinjstva. Naime, svaki put kada bih učinila nešto loše roditelji bi uvijek burno reagirali, no ponekad i sa onim milosrdnim prizvukom u glasu „nisi do sad to znala, ali sada znaš.” To je ona rečenica koja me možda najviše brine, jer sada znam, sada znamo! Slušati predavanje bilo je zaista ugodno i lagano, ali učiniti da riječi postanu djela, eh to je već malo teže. Nisam ni mogla vjerovati da će samo jedna rečenica od tog cijelog predavanja u meni pobuditi toliku energiju i takav optimizam- „Obožavam pričati mladima, jer znam da su na putu odrastanja i da nije kasno upozoriti ih.”

 

 

 

 

Drago mi je što sam imala priliku na vrijeme čuti ono što mi netko želi prenijeti s ljubavlju za moje dobro. Izići iz franjevačke dvorane i znati da je stranica tvog ljubavnog života sasvim bijela, vjerojatno je jedna o najljepših stvari koje ti se mogu dogoditi u mladosti. Znati da nisi ništa upropastio, ali ipak saznati i nešto novo. U tome je sva čar naših okupljanja i sva ljepota riječi jednog predavača.

Upravo zato vas, dragi župljani, pozivamo da pratite obavijesti na našoj stranici i svakako sudjelujete u ovim tribinama.

Do sljedećeg puta: Mir i dobro. :)
 

- Antea Naletilić
 Facebook  Myspace RSS    |   E-mail  Print
Ostale novosti:
» Dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni, i ja ću vas odmoriti! (Mt 11, 28)
18/07/18 | Broj čitanja: 190 | Autor: Kristina Šušak
» Neslužbeni sastanak: Glazbena večer
13/07/18 | Broj čitanja: 316 | Autor: Filip Šantić
» SOS ili uzor?
23/06/18 | Broj čitanja: 369 | Autor: Luka Lasić
» VI. Sabor Frame Hercegovina - Treći dan
20/06/18 | Broj čitanja: 432 | Autor: Marija Jelić
» VI. Sabor Frame Hercegovina - Drugi dan
20/06/18 | Broj čitanja: 382 | Autor: Iva Bubalo
» VI. Sabor Frame Hercegovina - Prvi dan
20/06/18 | Broj čitanja: 428 | Autor: Marija Sušac
» Literarni natječaj na temu „Majka”
11/06/18 | Broj čitanja: 570 | Autor: Ivana Perišić
» Naš petak: Posljednji službeni sastanak
10/06/18 | Broj čitanja: 373 | Autor: Vinko Kovačić
» Naš petak: Zabavni sastanak
02/06/18 | Broj čitanja: 377 | Autor: Martina Čuljak
» Druženje s Framom Kočerin
28/05/18 | Broj čitanja: 390 | Autor: Marko Sesar
» Naš petak: Gost predavač
27/05/18 | Broj čitanja: 628 | Autor: Martina Čuljak
»Arhiva novosti«
Najčitanije novosti
Stol riječi
 Dvadesetčetverogodišnji mladić, gledajući kroz prozor vlaka, najednom vrisnu:   „Tataaaaaa, gledaaaaajjjjj,  drveće se kreće unazaaaaad!“   Otac se najradosnije nasmijao gledajući sa ljubavlju u svoga sina.   Ali za to vrijeme jedan mlađi bračni par, koji je sjedio preko puta njih, pogledao je u momka od 24 godine sa tugom i sažaljenjem.   Iznenada mladić odjednom opet viknu:   „Tataaaaa, pogledaaaajjj, oblaci lete sa namaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!“   Bračni par nije više mogao izdržati pa po dogovoru rekoše ocu tog mladića:   „Gospodine, a zašto ne pošaljete vašeg sina nekom dobrom doktoru? Netko mu sigurno može pomoći.“   Otac se nasmijao i uzvratio im:   „I jesam. I mi se baš sada i vraćamo iz bolnice. Moj sin, ovaj momak kojeg ovdje vidite, bio je slijep od samog rođenja. Ali mu je operacijom vraćen vid. On tek od ovog jutra može prvi put u životu da VIDI.“   *   Svaka osoba na ovoj planeti ima svoju jedinstvenu priču. I zato ne sudite o drugima prije nego što ih zaista ne upoznate jer istina bi vas mogla iznenaditi.
Fokus
 Od 5. do 7. svibnja 2017. godine u samostanu Školskih sestara franjevki u Bijelom Polju (Mostar) paralelno su održani Nacionalni izborni kapitul Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) i Nacionalna izborna skupština Franjevačke mladeži (Frame). Sudjelovali su članovi nacionalnih vijeća Frame i OFS-a, područnih vijeća, odabrani delegati, nacionalni duhovni asistent Frame, fra Antonio Šakota,  nacionalni duhovni asistent OFS-a, fra Domagoj Simić te fra Zvonimir Brusač, nacionalni duhovni asistent OFS-a u Hrvatskoj i Ana Fruk iz međunarodnog vijeća Frame. Nacionalna skupština započela je sv. Misom u petak koju je predvodio fra Domagoj Šimić. Nakon kratkih pozdrava i međusobnog upoznavanja Skupština je započela svojim aktivnim radom izvještajem područnih predsjednica, Marije Trogrlić za Framu Bosne Srebrene i Magdalene Musa za Framu Hercegovina o životu i radu Frame na područnoj razini u protekloj godini. U subotu su svoj izvještaj podnijeli nacionalna predsjednica, Anđelka Oreč,  nacionalna voditeljica formacije, Ana-Marija Knežević i nacionalni duhovni asistent, fra Antonio Šakota. Po završetku izlaganja izvještaja otvorena je rasprava Skupštine s ciljem donošenja smjernica za rad u idućoj godini. U nastavku je uslijedilo predavanje fra Antonia Šakote na temu Ljubavi. U poslijepodnevnim satima održana je izborna skupština koju je predvodila Matea Galić, nacionalna ministra OFS-a. Novo vijeće Frame Bosne i Hercegovine čine: Predsjednica: Doris Trogrlić (Frama Sarajevo) Potpredsjednica: Ana Galić (Frama Mostar) Tajnica: Klaudija Vujica (Frama Brestovsko) Blagajnica: Marija Brbor (Frama Humac) Voditeljica formacije: Ana-Marija Marijanović (Frama Mostar)              Međunarodni delegat: Nikolina Konta (Frama Tuzla)   U nedjelju nam se pridružila Andrea Odak, međunarodna koordinatorica Frame, te uz konstruktivne savjete pomogla u donošenju smjernica za rad Nacionalnog vijeća u idućoj godini. Smjernice Nacionalne skupštine su: Neka Nacionalno vijeće Frame BiH: Organizira Drugi Nacionalni susret Frame BiH 2019. godine, prije Nacionalne skupštine Frame BiH; Raspiše natječaj za logo i himnu Frame BiH koje će predstaviti na Drugom Nacionalnom susretu Frame BiH; Nastavi s organizacijom Nacionalne duhovne obnove; Razmotri i donese moguća rješenja o izmjenama Statuta Frame BiH do sljedeće Nacionalne skupštine Frame BiH; Razmotri moguće izmjene u Pravilniku Framafesta BiH; Organizira Humanitarnu akciju Frame BiH o svetkovini svetog Franje;   Neka Nacionalno povjerenstvo za formaciju Frame BiH, u suradnji s Nacionalnim vijećem Frame BiH: Nastavi s organizacijom Nacionalnog seminara za voditelje formacije; Nastavi zauzeto raditi na formaciji imajući u vidu Nacionalni priručnik za formaciju   Kapitul i skupština su završeni zajedničkim nedjeljnim misnim slavljem.  
Naša La Verna
Nježno neko jutro. Rano. Praznici počeli prije tjedan dana, a ja još nisam navikla na to da mogu spavati. Razmišljam o svačemu i ničemu. Ali ovo jutro je toliko drukčije. Čarobnije. Nekako... Veselije. Kako je to meni, najvećoj spavalici, jutro lijepo? Jučer sam naučila moliti. Prvi put. Prvi put sam izmolila suze iz sebe. Molila i za sebe, i za tebe, i za majku, i oca, i braću, i sestre... Ma za sve sam molila. Kažem, do suza. Doslovno. Molila sam, ni sama ne znam koliko. Riječi izvirale, kao struja. Grijesi zaboravljeni. Rodila se nova ja, novi suputnik. Nova ovčica Božja. Dogodio se preokret. Očistila sam se. Ali punim, brate. Nije to bio neki hladan tuš. To je bio onaj najtopliji, najugodniji. Ona kupka poslije teškog rada. Nisam se ja kupala u vodi. Kupala sam se u Ljubavi. I u toj Ljubavi se rodila neka nova ja, neka djevojka koja ne poznaje zlo. Nakon svih ovih godina sam shvatila cijenu svog života. Koliko god ja mislila da sam bezvrijedna, Bog misli da sam tisuću puta toliko vrijedna. Svaki put me podigne. Svaki put pošalje pravu poruku. Pravu osobu. Čak i dok listam neke slike na nekoj društvenoj mreži, Bog se ušulja u moje srce. Nekom malom sličicom mi popravi dan. Ali ja nisam znala da je to bio On. Sad znam. Onaj Otac, Onaj gore. On me natjerao da svaki dan iščekujem molitvu. On me natjerao da skinem ovu staru kožu, da je spalim u molitvi i suzama. Da je zgrebem trncima. Svakim trncem, svakom riječju. Oličila sam ponovo boje svoga uma, srušila ona četiri zida. Sad sam otvorenija putu kojim me On vodi.