Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljevstvo nebesko! (Mt 5,10)
Srijeda, 07. veljače 2018. | Broj čitanja: 189
 
 

Blago onome tko trpi radi Krista jer će mu svaka bol biti nagrađena u Vječnosti!

Ova rečenica je zlatno pravilo našega boravka i trpljenja na ovome svijetu. Treba nam biti snaga i u onim najtežim kušnjama.
Možda često posumnjamo u njezino značenje i smisao (što je ljudski), no jesmo li se bar jednom u životu uvjerili da je istinita? Ako jesmo samo i jednom, onda je sigurno da je ostvarena na našoj koži. Trebamo znati da je istinita, a tamo gdje je istina tu je Bog, a gdje je Bog tu je mir!
Često ćemo zbog tvrdoglavosti ili straha bježati od ove činjenice, ali ćemo se sigurno vratiti na nju. Nemoguće se ne vratiti kad ima Izvor u Kristu. Tko misli drugačije, duša mu vjerojatno spava u boli i ranama i želim mu da što prije ozdravi, jer naš Isus to i danas čini.

Ovu rečenicu je Netko potkrijepio na Križu kada nas je svojom mukom i smrću otkupio, dao nam novu šansu za vječni život!
Jesmo li svjesni što to znači?
Pa zar je onda ikakvo trpljenje teško?
Ovu rečenicu je Netko ispisao najokrutnijom mukom i krvavim znojem u Maslinskom vrtu, osudom i pljuvanjem, pa i onih koje je ozdravljao, ismijavanjima, ponižavanjima, udarcima, trnovom krunom, bolnim nošenjem Križa, susretima sa uplakanim ženama. Veronikom kao i majkom Marijom, koja je jecala u boli, gledajući svoga sina ni kriva ni dužna kako izdiše na putu muke. Okrutne li boli! A ona i dalje ostaje u poniznosti i ljubavi, sve trpeći i gledajući.
Ona blagoslivlja neprijatelje koji joj sina muče do smrti. Zašto? Jer je znala zbog čega sve to trpi, ža koga umire i za koga će se ponovno roditi.
Potpisala je i Ona, primjerom svoga života ovu rečenicu vječnosti.


Stid me hvata dok gledam sebe u oči i vidim koliko često ne učim iz škole koju sam upisala svojim krštenjem, školu kršćanstva u kojoj je vjera živa, u kojoj je Krist živ i danas obnavlja i čini čudesa. Pitanje je koliko ćemo uz njegovom pomo biti obnovljeni, što ovisi i o njašoj vjeri.
Stid me je dok vidim kako se olako branim i pravdam u svakodnevnim životnim okolnostima, koliko lako odustanem kada postane teško!
Eh, to je moja ljudskost, to je naša ljudskost. To je izvorno pitanje naše vjere i Kristove škole!
Kada je dobro, kada nas hvale, kada sve ide glatko u životu, kada sve držimo pod kontrolom, hvalit ćemo se da smo Kristovi učenici. A što je to zapravo?
Čisto licemjerstvo i maska pobožnosti pred ovim svijetom, kako bismo bili shvaćeni i prihvaćeni.
I čemu? Čemu sve to ako izgubimo sebe, ako izgubimo dušu?
Čemu sve ako si prislanjamo etiketu nekog modernog kršćanina, a bježimo kao kukavica kada započnu progoni ili životne teškoće?


Pa zapitajmo se malo, tko smo mi u svojoj dubini? Kakva je naša vjera? Kakva je svrha našega života?
Najveća bol- pogledati sebe u oči, a najveća pobjeda- odlučiti umrijeti sebi kako bi Krist živio u nama !
Nema veće milosti od te, biti svjestan svoje grešnosti u kojoj Krist gradi novi život.
Ispit u toj školi započinje kada krenu kušnje, kada zlobnik počene napadati, kada gubimo tlo pod nogama, kada se sve čini uzalud ili kada je upitna vjera o temelju našeg postojanja.
E tada je najteži ispit u toj školi koju si upisao krštenjem, tada spremaš doktorat života. Tek tada!
Tada se vidi tko smo i što smo i ispisujemo li svojim znojem, svojom boli i svojom krvlju ono što je Krist ispisao na Križu našega otkupljenja – BLAGO PROGONJENIMA ZBOG PRAVEDNOSTI, NJIHOVO JE KRALJEVSTVO NEBESKO!


Ovih se dana prisjećamo heroja našeg vremena, Kalvarije kršćanstva, Kalvarije svećeničkih duša, Kalvarije ove male, napaćene, siromašne Hercegovine, ali i Uskrsa naše vjere i našega spasa!
Prisjećamo se heroja, naših svećenika, koji su Krvlju potpisali ovu rečenicu kao što ju je davno potpisao i Krist. Ovi su svećenici u muci, boli i progonu ostali vjerni svome Izvoru, svome Kristu i dignuli svoje srce u Nebesa, a ruke daleko od zla, koje je vikalo da pogaze Križ. Znali su da bi time pogazili svoj spas, svoj Uskrs, svoj vječni život zajedno sa Kristom!
Ostaju na prvoj crti duhovnog boja i dižu glas za Krista, plaćaju ga svojim životom.
Baš kako su živjeli, tako su i umrli. Baš kao što je srce kucalo tako je i prestalo kucati. Otkucajima VJEČNOG ŽIVOTA, kojega su posljednjim izdisajem upisali u povijest vjere riječima- BLAGO PROGONJENIMA ZBOG PRAVEDNOSTI, NJIHOVO JE KRALJEVSTVO NEBESKO! 

- Marijana Jurilj
 Facebook  Myspace RSS    |   E-mail  Print
Ostale novosti:
» Tribina za mlade - Usridu
22/02/18 | Broj čitanja: 285 | Autor: Antea Naletilić
» Naš petak: Sastanak po grupama
17/02/18 | Broj čitanja: 295 | Autor: Marina Gilja
» Primanja i obećanja Frame Gradnići
12/02/18 | Broj čitanja: 303 | Autor: Marija Pavković
» Naš petak: Zabavni sastanak
10/02/18 | Broj čitanja: 236 | Autor: Kristina Šušak
» Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljevstvo nebesko! (Mt 5,10)
07/02/18 | Broj čitanja: 189 | Autor: Marijana Jurilj
» Naš petak: Gost predavač
03/02/18 | Broj čitanja: 359 | Autor: Anica Zovko
» Molitveni seminar u Kući mira
30/01/18 | Broj čitanja: 361 | Autor: Nina Rezić
» Naš petak: Zabavni sastanak
27/01/18 | Broj čitanja: 400 | Autor: Lucija Čolak
» Primanja i obećanja Frame Međugorje
22/01/18 | Broj čitanja: 554 | Autor: Luka Kutle
» Naš petak:Molitveni sastanak
20/01/18 | Broj čitanja: 446 | Autor: Filip Šantić
» Škola animatora 2017./2018.
14/01/18 | Broj čitanja: 557 | Autor: Lovro Kožul
» Emisija na Badnjak 2017.
26/12/17 | Broj čitanja: 574 | Autor: Antea Naletilić
»Arhiva novosti«
Najčitanije novosti
» Naš petak: Sastanak po grupama
17/02/18 | Čitanja: 295
» Tribina za mlade - Usridu
22/02/18 | Čitanja: 285
Stol riječi
 Dva su muškarca posjetila svetog čovjeka želeći ga upitati za savjet.   – Sagriješili smo i savjest nam je uznemirena. Možeš li nam reći što nam je činiti kako bi nam bilo oprošteno i kako više ne bismo griješili? – upitaše ga.   – Kažite mi svoje grijehe – reče im sveti čovjek.   – Učinio sam veliki grijeh – odgovori prvi muškarac.   – A ti? – upita sveti čovjek drugog muškarca.   – Ah! – odgovori ovaj – Ja sam počinio više loših stvari, ali su tako male da jednostavno nisu zamjetljive.   Pobožni je čovjek dugo razmišljao.   – Evo što morate napraviti – konačno reče. – Pođite i za svaki grijeh koji ste počinili donesite kamen.   Muškarci su otišli. Prvi se brzo vrati s iznimno teškim kamenom, tako teškim da ga je jedva nosio. Stavi ga pred svetog čovjeka. Nakon dugog vremena stiže drugi muškarac noseći bez napora vreću kamenčića. I on ih stavi pred svetog čovjeka.   – Sada – reče sveti čovjek – uzmite kamenje i vratite ga tamo odakle ste ga uzeli.   Prvi muškarac uze svoj kamen i vrati ga na mjesto odakle ga je uzeo. Drugi se sjeti mjesta gdje je uzeo tek nekoliko kamenčića, a odakle je uzeo ostale nije se mogao sjetiti. Vrati se za nekoliko trenutaka i reče da mu je ta zadaća preteška.   – Moraš znati, sinko moj, da su grijesi kao kamenje. Što je čovjek teže sagriješio, to dublje shvaća težinu grijeha, a kad se iskreno kaje, tada mu je oprošteno. Ako čovjek ponavlja manje grijehe, ne osjeća posebnu krivnju pa mu zato nije žao i ostaje grešnik. Sada vidiš koliko je doista važno kloniti se kako malih tako i velikih grijeha.
Fokus
 Od 5. do 7. svibnja 2017. godine u samostanu Školskih sestara franjevki u Bijelom Polju (Mostar) paralelno su održani Nacionalni izborni kapitul Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) i Nacionalna izborna skupština Franjevačke mladeži (Frame). Sudjelovali su članovi nacionalnih vijeća Frame i OFS-a, područnih vijeća, odabrani delegati, nacionalni duhovni asistent Frame, fra Antonio Šakota,  nacionalni duhovni asistent OFS-a, fra Domagoj Simić te fra Zvonimir Brusač, nacionalni duhovni asistent OFS-a u Hrvatskoj i Ana Fruk iz međunarodnog vijeća Frame. Nacionalna skupština započela je sv. Misom u petak koju je predvodio fra Domagoj Šimić. Nakon kratkih pozdrava i međusobnog upoznavanja Skupština je započela svojim aktivnim radom izvještajem područnih predsjednica, Marije Trogrlić za Framu Bosne Srebrene i Magdalene Musa za Framu Hercegovina o životu i radu Frame na područnoj razini u protekloj godini. U subotu su svoj izvještaj podnijeli nacionalna predsjednica, Anđelka Oreč,  nacionalna voditeljica formacije, Ana-Marija Knežević i nacionalni duhovni asistent, fra Antonio Šakota. Po završetku izlaganja izvještaja otvorena je rasprava Skupštine s ciljem donošenja smjernica za rad u idućoj godini. U nastavku je uslijedilo predavanje fra Antonia Šakote na temu Ljubavi. U poslijepodnevnim satima održana je izborna skupština koju je predvodila Matea Galić, nacionalna ministra OFS-a. Novo vijeće Frame Bosne i Hercegovine čine: Predsjednica: Doris Trogrlić (Frama Sarajevo) Potpredsjednica: Ana Galić (Frama Mostar) Tajnica: Klaudija Vujica (Frama Brestovsko) Blagajnica: Marija Brbor (Frama Humac) Voditeljica formacije: Ana-Marija Marijanović (Frama Mostar)              Međunarodni delegat: Nikolina Konta (Frama Tuzla)   U nedjelju nam se pridružila Andrea Odak, međunarodna koordinatorica Frame, te uz konstruktivne savjete pomogla u donošenju smjernica za rad Nacionalnog vijeća u idućoj godini. Smjernice Nacionalne skupštine su: Neka Nacionalno vijeće Frame BiH: Organizira Drugi Nacionalni susret Frame BiH 2019. godine, prije Nacionalne skupštine Frame BiH; Raspiše natječaj za logo i himnu Frame BiH koje će predstaviti na Drugom Nacionalnom susretu Frame BiH; Nastavi s organizacijom Nacionalne duhovne obnove; Razmotri i donese moguća rješenja o izmjenama Statuta Frame BiH do sljedeće Nacionalne skupštine Frame BiH; Razmotri moguće izmjene u Pravilniku Framafesta BiH; Organizira Humanitarnu akciju Frame BiH o svetkovini svetog Franje;   Neka Nacionalno povjerenstvo za formaciju Frame BiH, u suradnji s Nacionalnim vijećem Frame BiH: Nastavi s organizacijom Nacionalnog seminara za voditelje formacije; Nastavi zauzeto raditi na formaciji imajući u vidu Nacionalni priručnik za formaciju   Kapitul i skupština su završeni zajedničkim nedjeljnim misnim slavljem.  
Naša La Verna
 Početak veljače predstavlja jedno od najljepših, ali zasigurno i najstresnijih razdoblja za sve zauzete, kao i za i samce. Sve su trgovine već prezentirale „najorginalnije” poklone, izlozi su prepuni slatkih plišavaca, restorani su odavno rezervirani, cvjećarne rade punom parom i sve to smo kako bismo zadovoljili kriterije i postali kao i sav „normalan svijet”. Drštvene mreže gore od ljubavnih statusa, pjesama, opisa i romantičnih sličica. Promatrajući cijelu situaciju, pitam se živimo li u svijetu izopačenih vrijednosti ili tek modernoj zajednici u kojoj su pojedinci po razmišljanima nekih, evolucijski nazadovali i svojim zaslugama izgubili mjesto pod ovim liberalnim nebom? No, za petama ovog pitanja ide i ono čiji odgovor cijelu ovu situaciju oko Dana zaljubljenih pretvara u apsurd- „Gdje se u svemu izgubila ljubav?” Dok u svoja četiri zida razmišljam o ljubavi i stavljam je u kontekst današnjeg vremena, ne znam tko si, ne znam kako voliš i kako gledaš na svijet, na ljubav. Ne mogu biti sigurna zaslužuješ li izvrsne ocjene, dobar posao, prijatelje kojima si se okružio, automobil koji voziš, ali vjerujem da si zaslužio osjetiti pravu ljubav, skrivenu od pogleda bilo kakvog licemjerja i društvenog pravila. Zaštićenu od komercijalizma, ne tako pojednostavljenu, ne tako bezvrijednu. U trenutku kada mi misli prelijeću kroz brojne minule trenutke u kojima ljubav nije bila vrednovana na pravi način, mirnu luku ipak pronalazim ostajući duboku uvjerena da istinske želje uvijek pronađu put do stvarnosti. Isus Krist zauvijek ostaje sinonim ljubavi, one prave istinske ljubavi koja je puno puta slušala kada nitko nije, pružala ruke kada su svi skrivali čak i pogled. Iz dana u dan razmišljam o tome hoću li ikada pronaći osobu koja će po primjeru Krista voljeti i koja neće mariti za besmislena očekivanja okoline, pred kojom ću biti u cijelosti iskrena. Ne gubim nadu da još uvijek postoje „uljezi” koji zaziru od ljubavnih predstava na društvenoj pozornici, te vjeruju da ljubav ima snagu promijeniti stvari iz temelja, čineći sve boljim. Dragi čitatelju, želim ti poručiti da se potrudiš plivati protiv struje koja oskvrnjuje i banalizira ljubav svodeći ju na materijalno i oduzimajući joj ono najvrijednije. Ne moraš dobiti ružu kako bi bio uvjeren da si voljen i da voliš. Ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav, ne zavidi, ne hvasta se, ne nadima se; nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo; ne raduje se nepravdi, a raduje se istini; sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi. 1 Kor 13, 4-7 Čitajući ove biblijske retke osjećam kako imam razloga biti uistinu sretna. Ne treba mi Dan zaljubljenih, Dan samaca niti bilo kakva druga izmišljotina, sve dok imam prijatelje i obitelj koji me vole. Osjećajući ljubav i prihvaćenost svoje okoline, ne brinem se kada ću te upoznati i kada ćemo pobijediti sliku ovakve ljubavi, prkoseći svim nepisanim pravilima, u uvjerenju da i bez romantičnih poklona, večera i buketa „ljubav sve pokriva."