Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljevstvo nebesko! (Mt 5,10)
Srijeda, 07. veljače 2018. | Broj čitanja: 281
 
 

Blago onome tko trpi radi Krista jer će mu svaka bol biti nagrađena u Vječnosti!

Ova rečenica je zlatno pravilo našega boravka i trpljenja na ovome svijetu. Treba nam biti snaga i u onim najtežim kušnjama.
Možda često posumnjamo u njezino značenje i smisao (što je ljudski), no jesmo li se bar jednom u životu uvjerili da je istinita? Ako jesmo samo i jednom, onda je sigurno da je ostvarena na našoj koži. Trebamo znati da je istinita, a tamo gdje je istina tu je Bog, a gdje je Bog tu je mir!
Često ćemo zbog tvrdoglavosti ili straha bježati od ove činjenice, ali ćemo se sigurno vratiti na nju. Nemoguće se ne vratiti kad ima Izvor u Kristu. Tko misli drugačije, duša mu vjerojatno spava u boli i ranama i želim mu da što prije ozdravi, jer naš Isus to i danas čini.

Ovu rečenicu je Netko potkrijepio na Križu kada nas je svojom mukom i smrću otkupio, dao nam novu šansu za vječni život!
Jesmo li svjesni što to znači?
Pa zar je onda ikakvo trpljenje teško?
Ovu rečenicu je Netko ispisao najokrutnijom mukom i krvavim znojem u Maslinskom vrtu, osudom i pljuvanjem, pa i onih koje je ozdravljao, ismijavanjima, ponižavanjima, udarcima, trnovom krunom, bolnim nošenjem Križa, susretima sa uplakanim ženama. Veronikom kao i majkom Marijom, koja je jecala u boli, gledajući svoga sina ni kriva ni dužna kako izdiše na putu muke. Okrutne li boli! A ona i dalje ostaje u poniznosti i ljubavi, sve trpeći i gledajući.
Ona blagoslivlja neprijatelje koji joj sina muče do smrti. Zašto? Jer je znala zbog čega sve to trpi, ža koga umire i za koga će se ponovno roditi.
Potpisala je i Ona, primjerom svoga života ovu rečenicu vječnosti.


Stid me hvata dok gledam sebe u oči i vidim koliko često ne učim iz škole koju sam upisala svojim krštenjem, školu kršćanstva u kojoj je vjera živa, u kojoj je Krist živ i danas obnavlja i čini čudesa. Pitanje je koliko ćemo uz njegovom pomo biti obnovljeni, što ovisi i o njašoj vjeri.
Stid me je dok vidim kako se olako branim i pravdam u svakodnevnim životnim okolnostima, koliko lako odustanem kada postane teško!
Eh, to je moja ljudskost, to je naša ljudskost. To je izvorno pitanje naše vjere i Kristove škole!
Kada je dobro, kada nas hvale, kada sve ide glatko u životu, kada sve držimo pod kontrolom, hvalit ćemo se da smo Kristovi učenici. A što je to zapravo?
Čisto licemjerstvo i maska pobožnosti pred ovim svijetom, kako bismo bili shvaćeni i prihvaćeni.
I čemu? Čemu sve to ako izgubimo sebe, ako izgubimo dušu?
Čemu sve ako si prislanjamo etiketu nekog modernog kršćanina, a bježimo kao kukavica kada započnu progoni ili životne teškoće?


Pa zapitajmo se malo, tko smo mi u svojoj dubini? Kakva je naša vjera? Kakva je svrha našega života?
Najveća bol- pogledati sebe u oči, a najveća pobjeda- odlučiti umrijeti sebi kako bi Krist živio u nama !
Nema veće milosti od te, biti svjestan svoje grešnosti u kojoj Krist gradi novi život.
Ispit u toj školi započinje kada krenu kušnje, kada zlobnik počene napadati, kada gubimo tlo pod nogama, kada se sve čini uzalud ili kada je upitna vjera o temelju našeg postojanja.
E tada je najteži ispit u toj školi koju si upisao krštenjem, tada spremaš doktorat života. Tek tada!
Tada se vidi tko smo i što smo i ispisujemo li svojim znojem, svojom boli i svojom krvlju ono što je Krist ispisao na Križu našega otkupljenja – BLAGO PROGONJENIMA ZBOG PRAVEDNOSTI, NJIHOVO JE KRALJEVSTVO NEBESKO!


Ovih se dana prisjećamo heroja našeg vremena, Kalvarije kršćanstva, Kalvarije svećeničkih duša, Kalvarije ove male, napaćene, siromašne Hercegovine, ali i Uskrsa naše vjere i našega spasa!
Prisjećamo se heroja, naših svećenika, koji su Krvlju potpisali ovu rečenicu kao što ju je davno potpisao i Krist. Ovi su svećenici u muci, boli i progonu ostali vjerni svome Izvoru, svome Kristu i dignuli svoje srce u Nebesa, a ruke daleko od zla, koje je vikalo da pogaze Križ. Znali su da bi time pogazili svoj spas, svoj Uskrs, svoj vječni život zajedno sa Kristom!
Ostaju na prvoj crti duhovnog boja i dižu glas za Krista, plaćaju ga svojim životom.
Baš kako su živjeli, tako su i umrli. Baš kao što je srce kucalo tako je i prestalo kucati. Otkucajima VJEČNOG ŽIVOTA, kojega su posljednjim izdisajem upisali u povijest vjere riječima- BLAGO PROGONJENIMA ZBOG PRAVEDNOSTI, NJIHOVO JE KRALJEVSTVO NEBESKO! 

- Marijana Jurilj
 Facebook  Myspace RSS    |   E-mail  Print
Ostale novosti:
» Naš petak: Zabavni sastanak
19/05/18 | Broj čitanja: 239 | Autor: Anja Slišković
» IV. festival duhovne glazbe u Posušju
13/05/18 | Broj čitanja: 346 | Autor: Ines Lasić
» Naš petak: Zabavni sastanak
12/05/18 | Broj čitanja: 238 | Autor: Martina Čuljak
» Obred primanja i obećanja Frame Čitluk
07/05/18 | Broj čitanja: 451 | Autor: Lucija Čolak
» Naš petak: Molitveni sastanak
05/05/18 | Broj čitanja: 275 | Autor: Filip Šantić
» Pomirenje
04/05/18 | Broj čitanja: 171 | Autor: Marijana Jurilj
» Naš petak: Zabavni sastanak
30/04/18 | Broj čitanja: 287 | Autor: Antonija Mandić
» Skupština 2018.
22/04/18 | Broj čitanja: 442 | Autor: Anja Slišković
» Naš petak: Zabavni sastanak
21/04/18 | Broj čitanja: 416 | Autor: Lucija Čolak
» Obred primanja i obećanja Frame Dubrava
17/04/18 | Broj čitanja: 741 | Autor: Mirna Mandić
» Akcija čišćenja Grabovine
15/04/18 | Broj čitanja: 670 | Autor: Kristina Šušak
» Naš petak: Grupni sastanak
14/04/18 | Broj čitanja: 603 | Autor: Ines Lasić
»Arhiva novosti«
Najčitanije novosti
» IV. festival duhovne glazbe u Posušju
13/05/18 | Čitanja: 346
» Naš petak: Zabavni sastanak
19/05/18 | Čitanja: 239
Stol riječi
 KAD DJECA KAŽU RODITELJIMA:   „Ti mene ne voliš!” Koliko ste to puta čuli od svoje djece s tonom koji optužuje? I koliko ste puta odoljeli iskušenju da im objasnite koliko ih volite? Jednoga dana, kada moja djeca budu dovoljno velika da shvate što tjera jednu majku da se ponaša na određen način, reći ću im…   Voljela sam te dovoljno da te stalno pitam kamo ideš, s kim i kad ćeš se vratiti.   Voljela sam te dovoljno da inzistiram da kupiš bicikl svojim novcem, iako smo ti ga mi mogli priuštiti, a ti ne.   Voljela sam te dovoljno sam  da te natjeram da vratiš vlasniku trgovine čokoladu koju si već odgrizao i ispovjediš se.   Voljela sam te dovoljno da stojim kao žandar više od dva sata gledajući te kako čistiš sobu, iako sam ja to mogla učiniti za 15 minuta.   Voljela sam te dovoljno da kažem:  „Idi slobodno u luna park. Nije važno što je danas Dan majki.”   Voljela sam te dovoljno da dopustim da vidiš ljutnju, razočarenje i suze u mojim očima.   Voljela sam te dovoljno da se ne ispričavam drugima zbog tvojih nedostataka ili lošeg ponašanja.   Voljela sam te dovoljno da dopustim da pogriješiš i da se ispričaš.   Voljela sam te dovoljno da ignoriram ono što kažu ili rade ”druge majke”.   Voljela sam te dovoljno da te pustim da se spotakneš, padneš, povrijediš samoga sebe, pogriješiš.   Voljela sam te dovoljno da te pustim da preuzmeš odgovornost za svoja djela, sa 6, 10 ili 16 godina.   Voljela sam te dovoljno da posumnjam kako si lagao o prisutnosti roditelja tvog prijatelja na onoj zabavi i pustim te da odeš… nakon što sam otkrila da sam bila u pravu.   Voljela sam te dovoljno da ne odgovaram na tvoje molbe kako bi naučio sam stajati na nogama.   Voljela sam te dovoljno da te prihvatim takvog kakav jesi, a ne onakvog kakav bi voljela da budeš.   Ali iznad svega, voljela sam te dovoljno da nastavim govoriti ”ne”, iako sam znala da ćeš me mrziti.   Ova je odluka bila najteža.
Fokus
 Od 5. do 7. svibnja 2017. godine u samostanu Školskih sestara franjevki u Bijelom Polju (Mostar) paralelno su održani Nacionalni izborni kapitul Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) i Nacionalna izborna skupština Franjevačke mladeži (Frame). Sudjelovali su članovi nacionalnih vijeća Frame i OFS-a, područnih vijeća, odabrani delegati, nacionalni duhovni asistent Frame, fra Antonio Šakota,  nacionalni duhovni asistent OFS-a, fra Domagoj Simić te fra Zvonimir Brusač, nacionalni duhovni asistent OFS-a u Hrvatskoj i Ana Fruk iz međunarodnog vijeća Frame. Nacionalna skupština započela je sv. Misom u petak koju je predvodio fra Domagoj Šimić. Nakon kratkih pozdrava i međusobnog upoznavanja Skupština je započela svojim aktivnim radom izvještajem područnih predsjednica, Marije Trogrlić za Framu Bosne Srebrene i Magdalene Musa za Framu Hercegovina o životu i radu Frame na područnoj razini u protekloj godini. U subotu su svoj izvještaj podnijeli nacionalna predsjednica, Anđelka Oreč,  nacionalna voditeljica formacije, Ana-Marija Knežević i nacionalni duhovni asistent, fra Antonio Šakota. Po završetku izlaganja izvještaja otvorena je rasprava Skupštine s ciljem donošenja smjernica za rad u idućoj godini. U nastavku je uslijedilo predavanje fra Antonia Šakote na temu Ljubavi. U poslijepodnevnim satima održana je izborna skupština koju je predvodila Matea Galić, nacionalna ministra OFS-a. Novo vijeće Frame Bosne i Hercegovine čine: Predsjednica: Doris Trogrlić (Frama Sarajevo) Potpredsjednica: Ana Galić (Frama Mostar) Tajnica: Klaudija Vujica (Frama Brestovsko) Blagajnica: Marija Brbor (Frama Humac) Voditeljica formacije: Ana-Marija Marijanović (Frama Mostar)              Međunarodni delegat: Nikolina Konta (Frama Tuzla)   U nedjelju nam se pridružila Andrea Odak, međunarodna koordinatorica Frame, te uz konstruktivne savjete pomogla u donošenju smjernica za rad Nacionalnog vijeća u idućoj godini. Smjernice Nacionalne skupštine su: Neka Nacionalno vijeće Frame BiH: Organizira Drugi Nacionalni susret Frame BiH 2019. godine, prije Nacionalne skupštine Frame BiH; Raspiše natječaj za logo i himnu Frame BiH koje će predstaviti na Drugom Nacionalnom susretu Frame BiH; Nastavi s organizacijom Nacionalne duhovne obnove; Razmotri i donese moguća rješenja o izmjenama Statuta Frame BiH do sljedeće Nacionalne skupštine Frame BiH; Razmotri moguće izmjene u Pravilniku Framafesta BiH; Organizira Humanitarnu akciju Frame BiH o svetkovini svetog Franje;   Neka Nacionalno povjerenstvo za formaciju Frame BiH, u suradnji s Nacionalnim vijećem Frame BiH: Nastavi s organizacijom Nacionalnog seminara za voditelje formacije; Nastavi zauzeto raditi na formaciji imajući u vidu Nacionalni priručnik za formaciju   Kapitul i skupština su završeni zajedničkim nedjeljnim misnim slavljem.  
Naša La Verna
Evo, četvrti mjesec već pri kraju, a kao da sam jučer počela pisati. Još jedanput, i školska godina gotova. Trenutno se osjećam tako maleno, kao da je Tvoj trenutak, Bože, meni čitava vječnost. Nekada je to tako strašan osjećaj, tako... Pogađa. Ogroman si. Ti si kao val podivljalog mora, a ja stojim na plaži. Tako bespomoćna, ali znam da me nećeš povrijediti. Odlučujem ući u more, danas. Sutra. Kad god budem spremna, znam da me čekaš. Nikad nisam shvaćala da Ti nisi krotak. Da ne plešeš kako mi sviramo. Da nisi neki duh iz boce koji će mi ispuniti tri želje i ispariti u magli, prohujati sa vihorom. Nikad nisam shvaćala da ćeš ostati. Kroz svaki trenutak mog malog, tako nevažnog, ali tako važnog života. Nisam shvaćala da me ovakvu trpiš, iako ja nisam sama sebe trpjela. Uvijek si tu. Uz mene. Svaki put kad se loše osjećam, tu si. I tješiš. Nisi krotak, ali shvaćaš koliko daleko mogu. Koje su moje granice. I svaki put me guraš dalje i dalje van granica. Ali ne odustajem. Jer Ti si tu, točno tu, u središtu svake koščice moga tijela, u svakom udisaju mojih pluća, u svakom impulsu koji ovaj moj mozak šalje tijelu, u svakom kucaju moga srca. U svakom kutu moje sobe. Hvala Ti za to, Bože. Hvala, što, tako velik, trpiš mene malu, čak kad ni ja sebe ne mogu. Jer Tvoja ljubav, Bože... Neizmjerna je.