IV. Nacionalna duhovna obnova Frame BiH
Srijeda, 06. prosinca 2017. | Broj čitanja: 257
 
 

 Hvaljen Isus i Marija!
Od 1. do 3. prosinca 2017. godine u Visokom je održana 4. Nacionalna duhovna obnova Frame BiH pod geslom "Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka i svjetlo mojoj stazi". Na duhovnoj obnovi sudjelovalo je 80-ak framaša iz cijele BiH. Našu Framu predstavljali su Antonija Čerkez i Luka Rezo.

 

Nakon što smo se prijavili i smjestili u konvikt Franjevačke klasične gimnazije,program smo započeli svetom misom koju je predvodio fra Nikica Vujica. Nakon svete mise je uslijedila večera,a zatim i upoznavanje. Nakon upoznavanja slušali smo prvo predavanje duhovne obnove. Fra Nikica nam je na jako zanimljiv način govorio o važnosti vjere za nas mlade i načinu na koji trebamo shvaćati vjeru. Tu večer smo imali i cjelonoćno klanjanje pred Presvetim. Tako je svatko od nas imao priliku da u tišini kaže Isusu svoje molitve.

 

 

 

 

Subota je započela jutarnjom molitvom nakon čega je fra Stipo Kljajić imao predavanje na temu gesla duhovne obnove. Nakon predavanja uslijedio je rad po grupama. Svaka grupa je dobila određeni tekst iz Svetog pisma,koji je kasnije trebala prezentirati drugim grupama. Zatim je fra Stipo održao još jedno predavanje na temu "Odgovor na Božji poziv-izbor poslanja". Nakon malo slobodnog vremena imali smo priliku za ispovijed i svetu misu koju je predvodio fra Stipo Kljajić. Večer smo proveli uz ples i igranje u snijegu. Večernji program samo zaokružili molitvom sa svijećama,koja je bila jedan od najljepših trenutaka na ovoj duhovnoj obnovi.

 

 

 

 

U nedjelju,poslije jutarnje molitve i doručka,posljednje predavanje ove duhovne obnove održala je Andrea Vlašić,dipl. psiholog. Tema predavanja je bila "Kojim putem krenuti". Cjelokupni program završio je svetom misom koju je predvodio fra Antonio Šakota. Nakon ručka smo se,duhovno obnovljeni i obogaćeni novim poznanstvima,uputili svojim kućama.

 

 

 

 

(FOTO: Frama Hercegovina)

- Luka Rezo
 Facebook  Myspace RSS    |   E-mail  Print
Ostale novosti:
» Naš petak: Predavanje
09/12/17 | Broj čitanja: 461 | Autor: Ante Naletilić
» IV. Nacionalna duhovna obnova Frame BiH
06/12/17 | Broj čitanja: 257 | Autor: Luka Rezo
» Naš petak: Molitveni sastanak
02/12/17 | Broj čitanja: 434 | Autor: Filip Šantić
» Primanja i obećanja Frame Čerin
29/11/17 | Broj čitanja: 353 | Autor: Marko Sesar
» Naš petak: Predavanje
26/11/17 | Broj čitanja: 550 | Autor: Marko Sesar
» Naš petak: Sjećanje na Vukovar
18/11/17 | Broj čitanja: 732 | Autor: Vinko Kovačić
» Seminar za prvoobećanike
14/11/17 | Broj čitanja: 424 | Autor: Marina Gilja
» Primanja i obećanja Frame Humac
14/11/17 | Broj čitanja: 613 | Autor: Frama.ba
» Naš petak: Rad po grupama
13/11/17 | Broj čitanja: 603 | Autor: Marija Pušić
» Primanja i obećanja Frame Drinovci
07/11/17 | Broj čitanja: 478 | Autor: Vinko Kovačić
» Naš petak: Pro-life inicijativa
07/11/17 | Broj čitanja: 572 | Autor: Lucija Čolak
» Seminar za animatore Frame Široki Brijeg
01/11/17 | Broj čitanja: 530 | Autor: Marko Sesar
»Arhiva novosti«
Najčitanije novosti
» Naš petak: Predavanje
09/12/17 | Čitanja: 461
» IV. Nacionalna duhovna obnova Frame BiH
06/12/17 | Čitanja: 257
Stol riječi
 „Evo Me! Tu sam! Dolazim k tebi da ispunim to tvoje malo srce. To malo srce toliko ispucalo, ali posebno. Tvoje malo srce toliko Mi je važno da mu dolazim svako jutro. Svako jutro zovem te ovdje k Sebi. Zovem te i čekam. Tu, u hladnoj kamenoj ljepotici skrivam Se. Skrivam Se u snazi Svoje Riječi, u toplini Svoga Tijela koje je prisutno u maloj hostiji. Tu sam za tebe svako jutro da te pripremim za Svoj puni dolazak. U ova četiri tjedna sam tu za tebe i u braći svećenicima i u braći ministrantima, i u braći vjernicima koji te okružuju. Grijem ti srce u svakom hladnom jutru. Svakom zorom ti Se smiješim i namigujem. Sve je okej. Tu sam s tobom i u tebi. Sve to, kako bi zacijelio jedno malo srce. Jedno malo srce pripremam da Se u njemu nastanim. Jedino što od tebe tražim je da se ispovjediš, otvoriš oči, osvrneš i primijetiš Me. Tu sam, tvoj Isus.“
Fokus
 Od 5. do 7. svibnja 2017. godine u samostanu Školskih sestara franjevki u Bijelom Polju (Mostar) paralelno su održani Nacionalni izborni kapitul Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) i Nacionalna izborna skupština Franjevačke mladeži (Frame). Sudjelovali su članovi nacionalnih vijeća Frame i OFS-a, područnih vijeća, odabrani delegati, nacionalni duhovni asistent Frame, fra Antonio Šakota,  nacionalni duhovni asistent OFS-a, fra Domagoj Simić te fra Zvonimir Brusač, nacionalni duhovni asistent OFS-a u Hrvatskoj i Ana Fruk iz međunarodnog vijeća Frame. Nacionalna skupština započela je sv. Misom u petak koju je predvodio fra Domagoj Šimić. Nakon kratkih pozdrava i međusobnog upoznavanja Skupština je započela svojim aktivnim radom izvještajem područnih predsjednica, Marije Trogrlić za Framu Bosne Srebrene i Magdalene Musa za Framu Hercegovina o životu i radu Frame na područnoj razini u protekloj godini. U subotu su svoj izvještaj podnijeli nacionalna predsjednica, Anđelka Oreč,  nacionalna voditeljica formacije, Ana-Marija Knežević i nacionalni duhovni asistent, fra Antonio Šakota. Po završetku izlaganja izvještaja otvorena je rasprava Skupštine s ciljem donošenja smjernica za rad u idućoj godini. U nastavku je uslijedilo predavanje fra Antonia Šakote na temu Ljubavi. U poslijepodnevnim satima održana je izborna skupština koju je predvodila Matea Galić, nacionalna ministra OFS-a. Novo vijeće Frame Bosne i Hercegovine čine: Predsjednica: Doris Trogrlić (Frama Sarajevo) Potpredsjednica: Ana Galić (Frama Mostar) Tajnica: Klaudija Vujica (Frama Brestovsko) Blagajnica: Marija Brbor (Frama Humac) Voditeljica formacije: Ana-Marija Marijanović (Frama Mostar)              Međunarodni delegat: Nikolina Konta (Frama Tuzla)   U nedjelju nam se pridružila Andrea Odak, međunarodna koordinatorica Frame, te uz konstruktivne savjete pomogla u donošenju smjernica za rad Nacionalnog vijeća u idućoj godini. Smjernice Nacionalne skupštine su: Neka Nacionalno vijeće Frame BiH: Organizira Drugi Nacionalni susret Frame BiH 2019. godine, prije Nacionalne skupštine Frame BiH; Raspiše natječaj za logo i himnu Frame BiH koje će predstaviti na Drugom Nacionalnom susretu Frame BiH; Nastavi s organizacijom Nacionalne duhovne obnove; Razmotri i donese moguća rješenja o izmjenama Statuta Frame BiH do sljedeće Nacionalne skupštine Frame BiH; Razmotri moguće izmjene u Pravilniku Framafesta BiH; Organizira Humanitarnu akciju Frame BiH o svetkovini svetog Franje;   Neka Nacionalno povjerenstvo za formaciju Frame BiH, u suradnji s Nacionalnim vijećem Frame BiH: Nastavi s organizacijom Nacionalnog seminara za voditelje formacije; Nastavi zauzeto raditi na formaciji imajući u vidu Nacionalni priručnik za formaciju   Kapitul i skupština su završeni zajedničkim nedjeljnim misnim slavljem.  
Naša La Verna
Vruć neki dan. Devetnice počele. Navještaj početka nove školske godine. Ja opet odlutala, kao uvijek ljeti. Ali, poslije devetnice bilo je klanjanje. Bila sam na klanjanju i ostavila dušu na crkvenoj klupi. Isplakala potok za sve ožednjele vukove u šumi. Pogledala u onaj tamjan kako pleše po najljepšoj crkvi na svijetu. Svojim plesom me zadivio. Duh Sveti. Znam, to je bio On. U jednom trenutku sam osjetila nenormalne trnce. Neke vruće trnce, koji u meni gore i hoće živjeti. Mislila sam da mi je došlo zlo i onda sam se odjednom sjetila što sam večer prije molila Boga. Molila sam ga da pokopa čovjeka koji je nekad u davnoj prošlosti ostavio svoje korijenje u mom tijelu i s vremena na vrijeme izađe na vidjelo. Htjela sam svim srcem pokopati tu staru osobu i u potpunosti završiti gradnju nove. Ti trnci. To je bio lijek. Za moje misli, moju dušu, srce i tijelo. Ti trnci su bili čisti Duh Sveti koji mi uslišava molitvu i koji dopušta mom novom, boljem biću da diše, da diše plućima koje je stari čovjek gušio. I osjetim, ja dišem. I osjetim duša mi je izliječena. I osjetim da me opet primio. Osjetim da Ga moje srce opet shvaća kao Najboljeg Prijatelja, a na jedno vrijeme je u potpunosti zaboravilo na Njega. Nisi mi jasan Isuse, iako toliko silno želim biti barem nalik Tebi. Nije mi jasno što me primaš svako 3 mjeseca, što me primaš nakon svakog mog lutanja? Nije mi jasno zašto ja ne mogu prema Tebi biti barem upola dobra kao što si Ti prema meni? Sama sebi nisam jasna, kako uopće uspijem zalutat pokraj takve ljubavi. Najveće i čiste. Najčišće na ovom svijetu. Kako uspijem otići od svjetlosti u tamu. Zašto, kako, koliko još puta? To mora da je ono ljudsko u meni što mi ne da mira, i čega se uporno pokušavam riješiti ali nisam dovoljno jaka. Ali nekako mislim da jesam dovoljno Tvoja. Ustvari znam samo da sam Tebi u svakom slučaju dovoljna, a ostalo je na meni. Na meni je birati: svjetlo ili tama, ljubav ili mržnja, blizina ili udaljenost. Sasvim slučajno znam za što se od sada odlučno borim. Isuse, vjeruj mi, ovaj put Ti stvarno vjerujem i ovaj put ću stati uz tvoju svjetlost vješto krijući tamu ljudskosti koja mi ne da mira, koja mi ne da Tebe. Ali Isuse, biti Tvoja je sve što ja želim biti, sve što trebam i sve što već jesam. Samo moram malo bolje kopati, u sebi, da iskopam još više Tebe. Jer ja znam Isuse, tu si. Uvijek si tu. Ti nikada i nisi otišao, hvala Ti na tome.