Seminar za prvoobećanike
Utorak, 14. studenog 2017. | Broj čitanja: 497
 
 

Hvaljen Isus i Marija!

Ovogodišnji seminar za prvoobećanike održao se od 10. do 12. studenog u Domus Pacisu – Kući mira u Međugorju. Organiziralo ga je područno vijeće Frame Hercegovina pod vodstvom fra Antonia Šakote, područnog duhovnog asistenta. Geslo seminara glasilo je: ''Bog sve okreće na dobro onima koji ga ljube'' (Rim 8, 28).

 

Odmah po dolasku prijavili smo se i bili smješteni po sobama. U 17h počeo je program krunice, te misa u crkvi sv. Jakova. Vratili smo se u dom na večeru, a nakon toga je uslijedilo upoznavanje u kapelici. Podijelili su nas u grupe, a svakoj grupi animator je objasnio igru kojom ćemo se svi bolje upoznati. Naime, na komad papira napisali smo pitanja o drugoj osobi na koja smo trebali odgovoriti bez razgovora s tom osobom. Pritom smo se zabavili i nasmijali našim procjenama.

 

 

 

 

U 20h slušali smo svjedočanstvo. O svom iskustvu govorila je Anica Ćutuk, koja ima dvojno članstvo u Frami i FSR-u. Pokušavši nam približiti važnost prvih obećanja, ispričala nam je kako ju je put doveo u Framu te koliko ozbiljno trebamo shvaćati obećanja koja dajemo, kako Bogu, tako i svojim najbližima.

 

 

 

 

Posljednji dio programa za taj dan bilo je cijelonoćno klanjanje, s kojim su se mnogi od nas prvi put susreli. Izmjenjujući se tijekom noći i klečeći pred Presvetim, doživjeli smo prelijepo iskustvo i osjetili se bliži Bogu.

 

 

 

 

U 7:30 imali smo zajedničko klanjanje, zatim doručak, a u 8:45 fra Antonio Šakota, područni duhovni asistent Frame Hercegovina, održao nam je predavanje na temu: Obećanje =postati. Približio nam je tekst obećanja dio po dio i podigao nam svijest o onome što izričemo pred Bogom.

 

 

 

 

Nakon toga opet smo bili podijeljeni u grupe gdje su nam naši animatori na svakodnevnim primjerima pojasnili što znači obećati nekome nešto. Ručali smo, i dobili pauzu do 15h. To vrijeme smo iskoristili za šetnju Međugorjem, razgovore i druženje.

 

 

 

 

U 15h fra Perica Ostojić, duhovni asistent Frame Međugorje, održao je predavanje na temu: Euharistija i sveta ispovijed. Rekao je kako je Bog veći od grijeha, a ništa nije veće od Božjeg milosrđa. Bog kao milosrdni Otac ne umara se praštajući. Kroz odgovore na naša brojna pitanja, približio nam je svetu Misu i objasnio pravila molitve, klečanja i sklapanja ruku.

 

 

 

 

Poučeni tim novim znanjima, otišli smo na ispovijed, krunicu i sv. Misu. Po povratku smo večerali, a u 20h počela je naša zabavna večer. Igrali smo igru pod nazivom Volim Framu, po uzoru na Volim Hrvatsku. Sastojala se od pogađanja pjesama, fotografija, statističkih podataka i mnogo općeg znanja o Frami i svijetu. Odlično smo se proveli, a pobjednička grupa za nagradu dobila je slatkiše.

 

 

 

 

U 23h penjali smo se na Podbrdo i u molitvi se približili našoj nebeskoj Majci. Otišli smo na spavanje, a u 7:30 dan smo započeli jutarnjom molitvom u kapelici.

 

Nakon doručka, slušali smo i posljednje predavanje. Ovaj put na temu: Život u bratstvu. Držao ga je Nikola Vidić, područni bratski animator. Ispričao nam je kako je živio neurednim životom, te kako se njegov životni put promijenio kad je počeo istinski slijediti kršćanska načela. Završio je poukom: Bog djeluje u svakom trenutku života, treba se samo otvoriti djelovanju.

 

 

 

 

U 10h sudjelovali smo na sv. Misi u kapelici, a u 11h imali smo završni plenum gdje je svatko izrekao svoj doživljaj seminara. Ručali smo, a zatim se polako uputili kućama uz pozdrave.

 

 

 

 

Ovaj seminar bio je sjajno iskustvo s kojeg smo se vratili puni novih dojmova, prijateljstava i obogaćeni novim saznanjima o našim prvim obećanjima koja ćemo nastojati istinski živjeti. Hvala Vijeću koje je sve ovo organiziralo i hvala dragom Bogu na svemu doživljenom.


 

(FOTO: Frama Hercegovina)

- Marina Gilja
 Facebook  Myspace RSS    |   E-mail  Print
Ostale novosti:
» Tribina za mlade - Usridu
22/02/18 | Broj čitanja: 285 | Autor: Antea Naletilić
» Naš petak: Sastanak po grupama
17/02/18 | Broj čitanja: 295 | Autor: Marina Gilja
» Primanja i obećanja Frame Gradnići
12/02/18 | Broj čitanja: 304 | Autor: Marija Pavković
» Naš petak: Zabavni sastanak
10/02/18 | Broj čitanja: 237 | Autor: Kristina Šušak
» Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljevstvo nebesko! (Mt 5,10)
07/02/18 | Broj čitanja: 189 | Autor: Marijana Jurilj
» Naš petak: Gost predavač
03/02/18 | Broj čitanja: 360 | Autor: Anica Zovko
» Molitveni seminar u Kući mira
30/01/18 | Broj čitanja: 362 | Autor: Nina Rezić
» Naš petak: Zabavni sastanak
27/01/18 | Broj čitanja: 401 | Autor: Lucija Čolak
» Primanja i obećanja Frame Međugorje
22/01/18 | Broj čitanja: 555 | Autor: Luka Kutle
» Naš petak:Molitveni sastanak
20/01/18 | Broj čitanja: 447 | Autor: Filip Šantić
» Škola animatora 2017./2018.
14/01/18 | Broj čitanja: 558 | Autor: Lovro Kožul
» Emisija na Badnjak 2017.
26/12/17 | Broj čitanja: 574 | Autor: Antea Naletilić
»Arhiva novosti«
Najčitanije novosti
» Naš petak: Sastanak po grupama
17/02/18 | Čitanja: 295
» Tribina za mlade - Usridu
22/02/18 | Čitanja: 285
Stol riječi
 Dva su muškarca posjetila svetog čovjeka želeći ga upitati za savjet.   – Sagriješili smo i savjest nam je uznemirena. Možeš li nam reći što nam je činiti kako bi nam bilo oprošteno i kako više ne bismo griješili? – upitaše ga.   – Kažite mi svoje grijehe – reče im sveti čovjek.   – Učinio sam veliki grijeh – odgovori prvi muškarac.   – A ti? – upita sveti čovjek drugog muškarca.   – Ah! – odgovori ovaj – Ja sam počinio više loših stvari, ali su tako male da jednostavno nisu zamjetljive.   Pobožni je čovjek dugo razmišljao.   – Evo što morate napraviti – konačno reče. – Pođite i za svaki grijeh koji ste počinili donesite kamen.   Muškarci su otišli. Prvi se brzo vrati s iznimno teškim kamenom, tako teškim da ga je jedva nosio. Stavi ga pred svetog čovjeka. Nakon dugog vremena stiže drugi muškarac noseći bez napora vreću kamenčića. I on ih stavi pred svetog čovjeka.   – Sada – reče sveti čovjek – uzmite kamenje i vratite ga tamo odakle ste ga uzeli.   Prvi muškarac uze svoj kamen i vrati ga na mjesto odakle ga je uzeo. Drugi se sjeti mjesta gdje je uzeo tek nekoliko kamenčića, a odakle je uzeo ostale nije se mogao sjetiti. Vrati se za nekoliko trenutaka i reče da mu je ta zadaća preteška.   – Moraš znati, sinko moj, da su grijesi kao kamenje. Što je čovjek teže sagriješio, to dublje shvaća težinu grijeha, a kad se iskreno kaje, tada mu je oprošteno. Ako čovjek ponavlja manje grijehe, ne osjeća posebnu krivnju pa mu zato nije žao i ostaje grešnik. Sada vidiš koliko je doista važno kloniti se kako malih tako i velikih grijeha.
Fokus
 Od 5. do 7. svibnja 2017. godine u samostanu Školskih sestara franjevki u Bijelom Polju (Mostar) paralelno su održani Nacionalni izborni kapitul Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) i Nacionalna izborna skupština Franjevačke mladeži (Frame). Sudjelovali su članovi nacionalnih vijeća Frame i OFS-a, područnih vijeća, odabrani delegati, nacionalni duhovni asistent Frame, fra Antonio Šakota,  nacionalni duhovni asistent OFS-a, fra Domagoj Simić te fra Zvonimir Brusač, nacionalni duhovni asistent OFS-a u Hrvatskoj i Ana Fruk iz međunarodnog vijeća Frame. Nacionalna skupština započela je sv. Misom u petak koju je predvodio fra Domagoj Šimić. Nakon kratkih pozdrava i međusobnog upoznavanja Skupština je započela svojim aktivnim radom izvještajem područnih predsjednica, Marije Trogrlić za Framu Bosne Srebrene i Magdalene Musa za Framu Hercegovina o životu i radu Frame na područnoj razini u protekloj godini. U subotu su svoj izvještaj podnijeli nacionalna predsjednica, Anđelka Oreč,  nacionalna voditeljica formacije, Ana-Marija Knežević i nacionalni duhovni asistent, fra Antonio Šakota. Po završetku izlaganja izvještaja otvorena je rasprava Skupštine s ciljem donošenja smjernica za rad u idućoj godini. U nastavku je uslijedilo predavanje fra Antonia Šakote na temu Ljubavi. U poslijepodnevnim satima održana je izborna skupština koju je predvodila Matea Galić, nacionalna ministra OFS-a. Novo vijeće Frame Bosne i Hercegovine čine: Predsjednica: Doris Trogrlić (Frama Sarajevo) Potpredsjednica: Ana Galić (Frama Mostar) Tajnica: Klaudija Vujica (Frama Brestovsko) Blagajnica: Marija Brbor (Frama Humac) Voditeljica formacije: Ana-Marija Marijanović (Frama Mostar)              Međunarodni delegat: Nikolina Konta (Frama Tuzla)   U nedjelju nam se pridružila Andrea Odak, međunarodna koordinatorica Frame, te uz konstruktivne savjete pomogla u donošenju smjernica za rad Nacionalnog vijeća u idućoj godini. Smjernice Nacionalne skupštine su: Neka Nacionalno vijeće Frame BiH: Organizira Drugi Nacionalni susret Frame BiH 2019. godine, prije Nacionalne skupštine Frame BiH; Raspiše natječaj za logo i himnu Frame BiH koje će predstaviti na Drugom Nacionalnom susretu Frame BiH; Nastavi s organizacijom Nacionalne duhovne obnove; Razmotri i donese moguća rješenja o izmjenama Statuta Frame BiH do sljedeće Nacionalne skupštine Frame BiH; Razmotri moguće izmjene u Pravilniku Framafesta BiH; Organizira Humanitarnu akciju Frame BiH o svetkovini svetog Franje;   Neka Nacionalno povjerenstvo za formaciju Frame BiH, u suradnji s Nacionalnim vijećem Frame BiH: Nastavi s organizacijom Nacionalnog seminara za voditelje formacije; Nastavi zauzeto raditi na formaciji imajući u vidu Nacionalni priručnik za formaciju   Kapitul i skupština su završeni zajedničkim nedjeljnim misnim slavljem.  
Naša La Verna
 Početak veljače predstavlja jedno od najljepših, ali zasigurno i najstresnijih razdoblja za sve zauzete, kao i za i samce. Sve su trgovine već prezentirale „najorginalnije” poklone, izlozi su prepuni slatkih plišavaca, restorani su odavno rezervirani, cvjećarne rade punom parom i sve to smo kako bismo zadovoljili kriterije i postali kao i sav „normalan svijet”. Drštvene mreže gore od ljubavnih statusa, pjesama, opisa i romantičnih sličica. Promatrajući cijelu situaciju, pitam se živimo li u svijetu izopačenih vrijednosti ili tek modernoj zajednici u kojoj su pojedinci po razmišljanima nekih, evolucijski nazadovali i svojim zaslugama izgubili mjesto pod ovim liberalnim nebom? No, za petama ovog pitanja ide i ono čiji odgovor cijelu ovu situaciju oko Dana zaljubljenih pretvara u apsurd- „Gdje se u svemu izgubila ljubav?” Dok u svoja četiri zida razmišljam o ljubavi i stavljam je u kontekst današnjeg vremena, ne znam tko si, ne znam kako voliš i kako gledaš na svijet, na ljubav. Ne mogu biti sigurna zaslužuješ li izvrsne ocjene, dobar posao, prijatelje kojima si se okružio, automobil koji voziš, ali vjerujem da si zaslužio osjetiti pravu ljubav, skrivenu od pogleda bilo kakvog licemjerja i društvenog pravila. Zaštićenu od komercijalizma, ne tako pojednostavljenu, ne tako bezvrijednu. U trenutku kada mi misli prelijeću kroz brojne minule trenutke u kojima ljubav nije bila vrednovana na pravi način, mirnu luku ipak pronalazim ostajući duboku uvjerena da istinske želje uvijek pronađu put do stvarnosti. Isus Krist zauvijek ostaje sinonim ljubavi, one prave istinske ljubavi koja je puno puta slušala kada nitko nije, pružala ruke kada su svi skrivali čak i pogled. Iz dana u dan razmišljam o tome hoću li ikada pronaći osobu koja će po primjeru Krista voljeti i koja neće mariti za besmislena očekivanja okoline, pred kojom ću biti u cijelosti iskrena. Ne gubim nadu da još uvijek postoje „uljezi” koji zaziru od ljubavnih predstava na društvenoj pozornici, te vjeruju da ljubav ima snagu promijeniti stvari iz temelja, čineći sve boljim. Dragi čitatelju, želim ti poručiti da se potrudiš plivati protiv struje koja oskvrnjuje i banalizira ljubav svodeći ju na materijalno i oduzimajući joj ono najvrijednije. Ne moraš dobiti ružu kako bi bio uvjeren da si voljen i da voliš. Ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav, ne zavidi, ne hvasta se, ne nadima se; nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo; ne raduje se nepravdi, a raduje se istini; sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi. 1 Kor 13, 4-7 Čitajući ove biblijske retke osjećam kako imam razloga biti uistinu sretna. Ne treba mi Dan zaljubljenih, Dan samaca niti bilo kakva druga izmišljotina, sve dok imam prijatelje i obitelj koji me vole. Osjećajući ljubav i prihvaćenost svoje okoline, ne brinem se kada ću te upoznati i kada ćemo pobijediti sliku ovakve ljubavi, prkoseći svim nepisanim pravilima, u uvjerenju da i bez romantičnih poklona, večera i buketa „ljubav sve pokriva."