Seminar za prvoobećanike
Utorak, 14. studenog 2017. | Broj čitanja: 331
 
 

Hvaljen Isus i Marija!

Ovogodišnji seminar za prvoobećanike održao se od 10. do 12. studenog u Domus Pacisu – Kući mira u Međugorju. Organiziralo ga je područno vijeće Frame Hercegovina pod vodstvom fra Antonia Šakote, područnog duhovnog asistenta. Geslo seminara glasilo je: ''Bog sve okreće na dobro onima koji ga ljube'' (Rim 8, 28).

 

Odmah po dolasku prijavili smo se i bili smješteni po sobama. U 17h počeo je program krunice, te misa u crkvi sv. Jakova. Vratili smo se u dom na večeru, a nakon toga je uslijedilo upoznavanje u kapelici. Podijelili su nas u grupe, a svakoj grupi animator je objasnio igru kojom ćemo se svi bolje upoznati. Naime, na komad papira napisali smo pitanja o drugoj osobi na koja smo trebali odgovoriti bez razgovora s tom osobom. Pritom smo se zabavili i nasmijali našim procjenama.

 

 

 

 

U 20h slušali smo svjedočanstvo. O svom iskustvu govorila je Anica Ćutuk, koja ima dvojno članstvo u Frami i FSR-u. Pokušavši nam približiti važnost prvih obećanja, ispričala nam je kako ju je put doveo u Framu te koliko ozbiljno trebamo shvaćati obećanja koja dajemo, kako Bogu, tako i svojim najbližima.

 

 

 

 

Posljednji dio programa za taj dan bilo je cijelonoćno klanjanje, s kojim su se mnogi od nas prvi put susreli. Izmjenjujući se tijekom noći i klečeći pred Presvetim, doživjeli smo prelijepo iskustvo i osjetili se bliži Bogu.

 

 

 

 

U 7:30 imali smo zajedničko klanjanje, zatim doručak, a u 8:45 fra Antonio Šakota, područni duhovni asistent Frame Hercegovina, održao nam je predavanje na temu: Obećanje =postati. Približio nam je tekst obećanja dio po dio i podigao nam svijest o onome što izričemo pred Bogom.

 

 

 

 

Nakon toga opet smo bili podijeljeni u grupe gdje su nam naši animatori na svakodnevnim primjerima pojasnili što znači obećati nekome nešto. Ručali smo, i dobili pauzu do 15h. To vrijeme smo iskoristili za šetnju Međugorjem, razgovore i druženje.

 

 

 

 

U 15h fra Perica Ostojić, duhovni asistent Frame Međugorje, održao je predavanje na temu: Euharistija i sveta ispovijed. Rekao je kako je Bog veći od grijeha, a ništa nije veće od Božjeg milosrđa. Bog kao milosrdni Otac ne umara se praštajući. Kroz odgovore na naša brojna pitanja, približio nam je svetu Misu i objasnio pravila molitve, klečanja i sklapanja ruku.

 

 

 

 

Poučeni tim novim znanjima, otišli smo na ispovijed, krunicu i sv. Misu. Po povratku smo večerali, a u 20h počela je naša zabavna večer. Igrali smo igru pod nazivom Volim Framu, po uzoru na Volim Hrvatsku. Sastojala se od pogađanja pjesama, fotografija, statističkih podataka i mnogo općeg znanja o Frami i svijetu. Odlično smo se proveli, a pobjednička grupa za nagradu dobila je slatkiše.

 

 

 

 

U 23h penjali smo se na Podbrdo i u molitvi se približili našoj nebeskoj Majci. Otišli smo na spavanje, a u 7:30 dan smo započeli jutarnjom molitvom u kapelici.

 

Nakon doručka, slušali smo i posljednje predavanje. Ovaj put na temu: Život u bratstvu. Držao ga je Nikola Vidić, područni bratski animator. Ispričao nam je kako je živio neurednim životom, te kako se njegov životni put promijenio kad je počeo istinski slijediti kršćanska načela. Završio je poukom: Bog djeluje u svakom trenutku života, treba se samo otvoriti djelovanju.

 

 

 

 

U 10h sudjelovali smo na sv. Misi u kapelici, a u 11h imali smo završni plenum gdje je svatko izrekao svoj doživljaj seminara. Ručali smo, a zatim se polako uputili kućama uz pozdrave.

 

 

 

 

Ovaj seminar bio je sjajno iskustvo s kojeg smo se vratili puni novih dojmova, prijateljstava i obogaćeni novim saznanjima o našim prvim obećanjima koja ćemo nastojati istinski živjeti. Hvala Vijeću koje je sve ovo organiziralo i hvala dragom Bogu na svemu doživljenom.


 

(FOTO: Frama Hercegovina)

- Marina Gilja
 Facebook  Myspace RSS    |   E-mail  Print
Ostale novosti:
» Naš petak: Sjećanje na Vukovar
18/11/17 | Broj čitanja: 620 | Autor: Vinko Kovačić
» Seminar za prvoobećanike
14/11/17 | Broj čitanja: 331 | Autor: Marina Gilja
» Primanja i obećanja Frame Humac
14/11/17 | Broj čitanja: 518 | Autor: Frama.ba
» Naš petak: Rad po grupama
13/11/17 | Broj čitanja: 501 | Autor: Marija Pušić
» Primanja i obećanja Frame Drinovci
07/11/17 | Broj čitanja: 397 | Autor: Vinko Kovačić
» Naš petak: Pro-life inicijativa
07/11/17 | Broj čitanja: 486 | Autor: Lucija Čolak
» Seminar za animatore Frame Široki Brijeg
01/11/17 | Broj čitanja: 484 | Autor: Marko Sesar
» Framafest 2017.
29/10/17 | Broj čitanja: 545 | Autor: Frama.ba
» Naš petak: Predavanje
27/10/17 | Broj čitanja: 529 | Autor: Anica Zovko
» Primanja i obećanja u Frami Seonica
24/10/17 | Broj čitanja: 365 | Autor: Antea Naletilić
» Naš petak: Molitveni sastanak
21/10/17 | Broj čitanja: 361 | Autor: Mirna Mandić
» Izabrano novo Vijeće naše Frame
14/10/17 | Broj čitanja: 888 | Autor: Martina Čuljak
»Arhiva novosti«
Najčitanije novosti
» Naš petak: Sjećanje na Vukovar
18/11/17 | Čitanja: 620
» Primanja i obećanja Frame Humac
14/11/17 | Čitanja: 518
» Seminar za prvoobećanike
14/11/17 | Čitanja: 331
Stol riječi
 Gospodine Isuse, i večeras u tišini prebirem svoje misli. Svjesna sam toga da puno stvari ne štima. Cijelo ljeto je za mojim leđima i puno se stvari dogodilo, i svi ti događaji kao da su se prelomili u meni. Prohujali su samo tako i sad se s okusom gorčine u ustima pitam „Jesam li mogla bolje?“ Odmor se približio kraju, ali ja ne osjećam radost u sebi. Osjećam neku težinu koja iz dana u dan pritišće moje biće. Prošla su ta tri mjeseca gdje je bilo previše svega, a premalo Tebe. Letio je dan za danom, a ja sam ostala zatvorena u svojoj ljusci daleko od Tebe.   Isuse, trebam Te. Isuse, dođi i nahrani moje srce, poravnaj sve ono krivudavo, dodirni me svojom ljubavlju. Ispred mene je puno toga, bliže se i naša primanja i obećanja. Pripremi moje srce da ti odlučno i iskreno obećam da ću Te slijediti. Daj mi samo djelić Tvoje snage da krenem ispočetka, da ne očajavam nego da budem uistinu radosna što Te imam za prijatelja. Isuse, pruži mi svoju ruku i povedi me na pravi put. Hvala Ti, jer već osjetim da rasvjetljuješ ovu tamu koja se nastanila u meni.   Kroz glavu mi prolaze Tvoje riječi :“ Gdje su vladari naroda, gdje gospodari zvijeri zemaljskih, gdje oni koji se igrahu ptica nebeskih i oni koji zgrtahu srebro i zlato- u što se ljudi uzdaju, te ne bijaše kraja njihovu zgrtanju? I gdje su oni koji s tolikim trudom srebro kovahu da im djela nitko natkriliti ne može? Isčezli su, otišli u Podzemlje.“ Tvoje me riječi Isuse još jednom podsjećaju da trebam usporiti svoj korak i ostati blizu Tebi. Pomozi mi da se ne izgubim u vrtlogu svojih želja, zaboravljajući da samo Ti možeš pružiti ono što moja žedna duša traži. Hvala Ti, dragi moj Prijatelju <3
Fokus
 Od 5. do 7. svibnja 2017. godine u samostanu Školskih sestara franjevki u Bijelom Polju (Mostar) paralelno su održani Nacionalni izborni kapitul Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) i Nacionalna izborna skupština Franjevačke mladeži (Frame). Sudjelovali su članovi nacionalnih vijeća Frame i OFS-a, područnih vijeća, odabrani delegati, nacionalni duhovni asistent Frame, fra Antonio Šakota,  nacionalni duhovni asistent OFS-a, fra Domagoj Simić te fra Zvonimir Brusač, nacionalni duhovni asistent OFS-a u Hrvatskoj i Ana Fruk iz međunarodnog vijeća Frame. Nacionalna skupština započela je sv. Misom u petak koju je predvodio fra Domagoj Šimić. Nakon kratkih pozdrava i međusobnog upoznavanja Skupština je započela svojim aktivnim radom izvještajem područnih predsjednica, Marije Trogrlić za Framu Bosne Srebrene i Magdalene Musa za Framu Hercegovina o životu i radu Frame na područnoj razini u protekloj godini. U subotu su svoj izvještaj podnijeli nacionalna predsjednica, Anđelka Oreč,  nacionalna voditeljica formacije, Ana-Marija Knežević i nacionalni duhovni asistent, fra Antonio Šakota. Po završetku izlaganja izvještaja otvorena je rasprava Skupštine s ciljem donošenja smjernica za rad u idućoj godini. U nastavku je uslijedilo predavanje fra Antonia Šakote na temu Ljubavi. U poslijepodnevnim satima održana je izborna skupština koju je predvodila Matea Galić, nacionalna ministra OFS-a. Novo vijeće Frame Bosne i Hercegovine čine: Predsjednica: Doris Trogrlić (Frama Sarajevo) Potpredsjednica: Ana Galić (Frama Mostar) Tajnica: Klaudija Vujica (Frama Brestovsko) Blagajnica: Marija Brbor (Frama Humac) Voditeljica formacije: Ana-Marija Marijanović (Frama Mostar)              Međunarodni delegat: Nikolina Konta (Frama Tuzla)   U nedjelju nam se pridružila Andrea Odak, međunarodna koordinatorica Frame, te uz konstruktivne savjete pomogla u donošenju smjernica za rad Nacionalnog vijeća u idućoj godini. Smjernice Nacionalne skupštine su: Neka Nacionalno vijeće Frame BiH: Organizira Drugi Nacionalni susret Frame BiH 2019. godine, prije Nacionalne skupštine Frame BiH; Raspiše natječaj za logo i himnu Frame BiH koje će predstaviti na Drugom Nacionalnom susretu Frame BiH; Nastavi s organizacijom Nacionalne duhovne obnove; Razmotri i donese moguća rješenja o izmjenama Statuta Frame BiH do sljedeće Nacionalne skupštine Frame BiH; Razmotri moguće izmjene u Pravilniku Framafesta BiH; Organizira Humanitarnu akciju Frame BiH o svetkovini svetog Franje;   Neka Nacionalno povjerenstvo za formaciju Frame BiH, u suradnji s Nacionalnim vijećem Frame BiH: Nastavi s organizacijom Nacionalnog seminara za voditelje formacije; Nastavi zauzeto raditi na formaciji imajući u vidu Nacionalni priručnik za formaciju   Kapitul i skupština su završeni zajedničkim nedjeljnim misnim slavljem.  
Naša La Verna
Vruć neki dan. Devetnice počele. Navještaj početka nove školske godine. Ja opet odlutala, kao uvijek ljeti. Ali, poslije devetnice bilo je klanjanje. Bila sam na klanjanju i ostavila dušu na crkvenoj klupi. Isplakala potok za sve ožednjele vukove u šumi. Pogledala u onaj tamjan kako pleše po najljepšoj crkvi na svijetu. Svojim plesom me zadivio. Duh Sveti. Znam, to je bio On. U jednom trenutku sam osjetila nenormalne trnce. Neke vruće trnce, koji u meni gore i hoće živjeti. Mislila sam da mi je došlo zlo i onda sam se odjednom sjetila što sam večer prije molila Boga. Molila sam ga da pokopa čovjeka koji je nekad u davnoj prošlosti ostavio svoje korijenje u mom tijelu i s vremena na vrijeme izađe na vidjelo. Htjela sam svim srcem pokopati tu staru osobu i u potpunosti završiti gradnju nove. Ti trnci. To je bio lijek. Za moje misli, moju dušu, srce i tijelo. Ti trnci su bili čisti Duh Sveti koji mi uslišava molitvu i koji dopušta mom novom, boljem biću da diše, da diše plućima koje je stari čovjek gušio. I osjetim, ja dišem. I osjetim duša mi je izliječena. I osjetim da me opet primio. Osjetim da Ga moje srce opet shvaća kao Najboljeg Prijatelja, a na jedno vrijeme je u potpunosti zaboravilo na Njega. Nisi mi jasan Isuse, iako toliko silno želim biti barem nalik Tebi. Nije mi jasno što me primaš svako 3 mjeseca, što me primaš nakon svakog mog lutanja? Nije mi jasno zašto ja ne mogu prema Tebi biti barem upola dobra kao što si Ti prema meni? Sama sebi nisam jasna, kako uopće uspijem zalutat pokraj takve ljubavi. Najveće i čiste. Najčišće na ovom svijetu. Kako uspijem otići od svjetlosti u tamu. Zašto, kako, koliko još puta? To mora da je ono ljudsko u meni što mi ne da mira, i čega se uporno pokušavam riješiti ali nisam dovoljno jaka. Ali nekako mislim da jesam dovoljno Tvoja. Ustvari znam samo da sam Tebi u svakom slučaju dovoljna, a ostalo je na meni. Na meni je birati: svjetlo ili tama, ljubav ili mržnja, blizina ili udaljenost. Sasvim slučajno znam za što se od sada odlučno borim. Isuse, vjeruj mi, ovaj put Ti stvarno vjerujem i ovaj put ću stati uz tvoju svjetlost vješto krijući tamu ljudskosti koja mi ne da mira, koja mi ne da Tebe. Ali Isuse, biti Tvoja je sve što ja želim biti, sve što trebam i sve što već jesam. Samo moram malo bolje kopati, u sebi, da iskopam još više Tebe. Jer ja znam Isuse, tu si. Uvijek si tu. Ti nikada i nisi otišao, hvala Ti na tome.