Mlada misa našeg brata fra Zvonimira
Ponedjeljak, 31. srpnja 2017. | Broj čitanja: 2737
 
 

 Jučer, 30.07.2017.godine u 11h u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu, dogodio se svet događaj. Slavljena je misa, mlada misa. Mlada misa našeg Zvone. Fra Zvonimira Pavičića.

 

 

 

 

 

 

Uzet ću si za pravo da ne opisujem previše njegove pretke i predivnu obitelj koja je u velikoj mjeri zaslužna za današnji događaj. Hvala dragom Bogu što mi je dao tu privilegiju da upoznam Zvonu i što sam s njim dijelila jedan dio života, a nadam se da će prijateljstvo i dalje rasti.

 

 

 

 

 

 

Upoznali smo se još u Gospinim slavujima gdje se isticao svojim glasom i stasom. Ali tek kasnije, ulaskom u gimnaziju, a samim tim i Framu, zbilja smo se sprijateljili. A tko se ne bi poželio družiti s njim. Veseo, pristupačan, ponizan, dobar, vječito nasmijan (toliko da mu se oči ne vide!) :)

 

 

 

 

 

 

Kao jako dobar učenik posvetio se svom školovanju tako da nije zanemarivao svoje đačke obveze. Ali nipošto nije zaboravio na svoje glazbeno usavršavanje koje mu je kasnije podosta utjecalo na život. A tek Frama. Tu se davao 100%. Svaki slobodan trenutak je ostavio na Brijegu. Svakodnevni posjeti framskoj dvorani i prije i nakon škole. Bio je predan onome što radi, do kraja. U svom framskom djelovanju najviše se isticao svojim glazbenim umijećem, ali se priključio i ostalim sekcijama Frame, posebno medijskoj i molitvenoj sekciji.

 

 

 

 

 

 

Mislim da ne postoji framaš na ovim prostorima koji nije čuo za Zvoninu skladbu 'Ti si milost' koja je svojedobno bila hit među mladima, ali i danas je jako često slušana skladba. U tom dobu su širokobriješki framaši imali najbolju glazbenu sekciju, pod najboljim vodstvom, neka se ne uvrijede ostali voditelji.

 

 

 

 

 

 

 

Nakon druženja tokom srednjoškolskih dana, padale su odluke za budućnost. Iako sam tada mislila da bi se Zvone mogao odlučiti za svećeništvo, on je upisao FESB. Poznavajući njegove matematičke sposobnosti, nije me ni to iznenadilo. Naravno da je i na FESBu briljirao. Ali onda, nakon prve godine fakulteta, dolazi vijest koja nas je sve obradovala. Od tog dana, pa sve do danas, Zvone je bio u mojim molitvama. I ubuduće će biti.

 

 

 

 

Jučer, kada sam ga vidjela onako svečano obučenog, na oltaru, bila sam ponosna. Ponosna što poznajem osobu za koju mogu bez razmišljanja reći da je najbolja osoba koju poznajem. Prije nego je stao na oltar, moram priznati da sam i ja imala tremu. Ali kad je progovorio i konačno zapjevao znala sam da će on sve savršeno odraditi kao i svaki zadatak koji je imao do sada. Misa je bila jako svečana, a propovijed zbilja nadahnjujuća. Odabrano geslo 'Gospodine, svi te traže' je toliko lijepo pojašnjeno od fra Stanka Mabića da smo svi počeli kopati po njivi svoga srca da ga nađemo. Jer On je u nama. Na kraju svečane mise i Zvone se obratio svom puku. Bio je jako emotivan govor zahvale, na prvom mjestu Bogu, a onda posebno svojoj obitelji koja ga je bodrila u svakom njegovom koraku.

 

 

 

Dragi Zvone, fra Zvone!

Bog te odabrao da mu pomažeš u širenju Njegovog Evanđelja. To je iznimna čast. Znaj da će te na tom putu svetosti pratiti molitve tvojih prijatelja, framaša i svih koji su te bar jedanput sreli. Ti ostani onako nasmijan i ponizan te nastaviti tražiti Gospodina na njivi svog života. Neka ti je Bog na pomoć! Mir i dobro.

- Ana Ćužić
 Facebook  Myspace RSS    |   E-mail  Print
Ostale novosti:
» Naš petak: Zabavni sastanak
19/05/18 | Broj čitanja: 239 | Autor: Anja Slišković
» IV. festival duhovne glazbe u Posušju
13/05/18 | Broj čitanja: 346 | Autor: Ines Lasić
» Naš petak: Zabavni sastanak
12/05/18 | Broj čitanja: 238 | Autor: Martina Čuljak
» Obred primanja i obećanja Frame Čitluk
07/05/18 | Broj čitanja: 451 | Autor: Lucija Čolak
» Naš petak: Molitveni sastanak
05/05/18 | Broj čitanja: 275 | Autor: Filip Šantić
» Pomirenje
04/05/18 | Broj čitanja: 171 | Autor: Marijana Jurilj
» Naš petak: Zabavni sastanak
30/04/18 | Broj čitanja: 287 | Autor: Antonija Mandić
» Skupština 2018.
22/04/18 | Broj čitanja: 442 | Autor: Anja Slišković
» Naš petak: Zabavni sastanak
21/04/18 | Broj čitanja: 416 | Autor: Lucija Čolak
» Obred primanja i obećanja Frame Dubrava
17/04/18 | Broj čitanja: 741 | Autor: Mirna Mandić
» Akcija čišćenja Grabovine
15/04/18 | Broj čitanja: 670 | Autor: Kristina Šušak
» Naš petak: Grupni sastanak
14/04/18 | Broj čitanja: 603 | Autor: Ines Lasić
»Arhiva novosti«
Najčitanije novosti
» IV. festival duhovne glazbe u Posušju
13/05/18 | Čitanja: 346
» Naš petak: Zabavni sastanak
19/05/18 | Čitanja: 239
Stol riječi
 KAD DJECA KAŽU RODITELJIMA:   „Ti mene ne voliš!” Koliko ste to puta čuli od svoje djece s tonom koji optužuje? I koliko ste puta odoljeli iskušenju da im objasnite koliko ih volite? Jednoga dana, kada moja djeca budu dovoljno velika da shvate što tjera jednu majku da se ponaša na određen način, reći ću im…   Voljela sam te dovoljno da te stalno pitam kamo ideš, s kim i kad ćeš se vratiti.   Voljela sam te dovoljno da inzistiram da kupiš bicikl svojim novcem, iako smo ti ga mi mogli priuštiti, a ti ne.   Voljela sam te dovoljno sam  da te natjeram da vratiš vlasniku trgovine čokoladu koju si već odgrizao i ispovjediš se.   Voljela sam te dovoljno da stojim kao žandar više od dva sata gledajući te kako čistiš sobu, iako sam ja to mogla učiniti za 15 minuta.   Voljela sam te dovoljno da kažem:  „Idi slobodno u luna park. Nije važno što je danas Dan majki.”   Voljela sam te dovoljno da dopustim da vidiš ljutnju, razočarenje i suze u mojim očima.   Voljela sam te dovoljno da se ne ispričavam drugima zbog tvojih nedostataka ili lošeg ponašanja.   Voljela sam te dovoljno da dopustim da pogriješiš i da se ispričaš.   Voljela sam te dovoljno da ignoriram ono što kažu ili rade ”druge majke”.   Voljela sam te dovoljno da te pustim da se spotakneš, padneš, povrijediš samoga sebe, pogriješiš.   Voljela sam te dovoljno da te pustim da preuzmeš odgovornost za svoja djela, sa 6, 10 ili 16 godina.   Voljela sam te dovoljno da posumnjam kako si lagao o prisutnosti roditelja tvog prijatelja na onoj zabavi i pustim te da odeš… nakon što sam otkrila da sam bila u pravu.   Voljela sam te dovoljno da ne odgovaram na tvoje molbe kako bi naučio sam stajati na nogama.   Voljela sam te dovoljno da te prihvatim takvog kakav jesi, a ne onakvog kakav bi voljela da budeš.   Ali iznad svega, voljela sam te dovoljno da nastavim govoriti ”ne”, iako sam znala da ćeš me mrziti.   Ova je odluka bila najteža.
Fokus
 Od 5. do 7. svibnja 2017. godine u samostanu Školskih sestara franjevki u Bijelom Polju (Mostar) paralelno su održani Nacionalni izborni kapitul Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) i Nacionalna izborna skupština Franjevačke mladeži (Frame). Sudjelovali su članovi nacionalnih vijeća Frame i OFS-a, područnih vijeća, odabrani delegati, nacionalni duhovni asistent Frame, fra Antonio Šakota,  nacionalni duhovni asistent OFS-a, fra Domagoj Simić te fra Zvonimir Brusač, nacionalni duhovni asistent OFS-a u Hrvatskoj i Ana Fruk iz međunarodnog vijeća Frame. Nacionalna skupština započela je sv. Misom u petak koju je predvodio fra Domagoj Šimić. Nakon kratkih pozdrava i međusobnog upoznavanja Skupština je započela svojim aktivnim radom izvještajem područnih predsjednica, Marije Trogrlić za Framu Bosne Srebrene i Magdalene Musa za Framu Hercegovina o životu i radu Frame na područnoj razini u protekloj godini. U subotu su svoj izvještaj podnijeli nacionalna predsjednica, Anđelka Oreč,  nacionalna voditeljica formacije, Ana-Marija Knežević i nacionalni duhovni asistent, fra Antonio Šakota. Po završetku izlaganja izvještaja otvorena je rasprava Skupštine s ciljem donošenja smjernica za rad u idućoj godini. U nastavku je uslijedilo predavanje fra Antonia Šakote na temu Ljubavi. U poslijepodnevnim satima održana je izborna skupština koju je predvodila Matea Galić, nacionalna ministra OFS-a. Novo vijeće Frame Bosne i Hercegovine čine: Predsjednica: Doris Trogrlić (Frama Sarajevo) Potpredsjednica: Ana Galić (Frama Mostar) Tajnica: Klaudija Vujica (Frama Brestovsko) Blagajnica: Marija Brbor (Frama Humac) Voditeljica formacije: Ana-Marija Marijanović (Frama Mostar)              Međunarodni delegat: Nikolina Konta (Frama Tuzla)   U nedjelju nam se pridružila Andrea Odak, međunarodna koordinatorica Frame, te uz konstruktivne savjete pomogla u donošenju smjernica za rad Nacionalnog vijeća u idućoj godini. Smjernice Nacionalne skupštine su: Neka Nacionalno vijeće Frame BiH: Organizira Drugi Nacionalni susret Frame BiH 2019. godine, prije Nacionalne skupštine Frame BiH; Raspiše natječaj za logo i himnu Frame BiH koje će predstaviti na Drugom Nacionalnom susretu Frame BiH; Nastavi s organizacijom Nacionalne duhovne obnove; Razmotri i donese moguća rješenja o izmjenama Statuta Frame BiH do sljedeće Nacionalne skupštine Frame BiH; Razmotri moguće izmjene u Pravilniku Framafesta BiH; Organizira Humanitarnu akciju Frame BiH o svetkovini svetog Franje;   Neka Nacionalno povjerenstvo za formaciju Frame BiH, u suradnji s Nacionalnim vijećem Frame BiH: Nastavi s organizacijom Nacionalnog seminara za voditelje formacije; Nastavi zauzeto raditi na formaciji imajući u vidu Nacionalni priručnik za formaciju   Kapitul i skupština su završeni zajedničkim nedjeljnim misnim slavljem.  
Naša La Verna
Evo, četvrti mjesec već pri kraju, a kao da sam jučer počela pisati. Još jedanput, i školska godina gotova. Trenutno se osjećam tako maleno, kao da je Tvoj trenutak, Bože, meni čitava vječnost. Nekada je to tako strašan osjećaj, tako... Pogađa. Ogroman si. Ti si kao val podivljalog mora, a ja stojim na plaži. Tako bespomoćna, ali znam da me nećeš povrijediti. Odlučujem ući u more, danas. Sutra. Kad god budem spremna, znam da me čekaš. Nikad nisam shvaćala da Ti nisi krotak. Da ne plešeš kako mi sviramo. Da nisi neki duh iz boce koji će mi ispuniti tri želje i ispariti u magli, prohujati sa vihorom. Nikad nisam shvaćala da ćeš ostati. Kroz svaki trenutak mog malog, tako nevažnog, ali tako važnog života. Nisam shvaćala da me ovakvu trpiš, iako ja nisam sama sebe trpjela. Uvijek si tu. Uz mene. Svaki put kad se loše osjećam, tu si. I tješiš. Nisi krotak, ali shvaćaš koliko daleko mogu. Koje su moje granice. I svaki put me guraš dalje i dalje van granica. Ali ne odustajem. Jer Ti si tu, točno tu, u središtu svake koščice moga tijela, u svakom udisaju mojih pluća, u svakom impulsu koji ovaj moj mozak šalje tijelu, u svakom kucaju moga srca. U svakom kutu moje sobe. Hvala Ti za to, Bože. Hvala, što, tako velik, trpiš mene malu, čak kad ni ja sebe ne mogu. Jer Tvoja ljubav, Bože... Neizmjerna je.