Tko je Gospodin na Križu ?
Subota, 01. srpnja 2017. | Broj čitanja: 900
 
 

Poslušaj me dobro čovječe mali ili veliki, ovisi kakvim se vidiš, poslušaj me ti savjesni ili prkosni čovječe. Poslušaj me i ti koji kolutaš ocima na ovaj post, ali i ti koji budnim okom čekaš slijedeće rečenice... Poslusaj me dobro!


Ovaj na Križu je jedini zbog kojega u životu možeš strepit, pred kim se moraš misliti kakav si, pred kim moraš mislit jesi li to dobro rekao ili učinio, pred kim možeš bit ljut, postavljat bezbroj pitanja, plakati, vrištati, jedini pred kim te ne treba biti ništa sram, a niti strah da će čuti još jedno uho, da ćeš biti osuđen. Jedini koji te voli takav kakav jesi, ma sa svim tvojim jadima i grešnostima.


Pogledaj bolan, On ti je jedini koji ne mijenja raspoloženja i kome si uvijek isti, koji uvijek misli isto, jedini koji je uvijek na tvojoj strani, a kada si u krivu u ljubavi te opominje, ne okreće ti leda. Jedini koji ti vjeruje do kraja i koji te APSOLUTNO NIKADA NEĆE OSTAVITI, jedini koji te razumije kada te kamenuju, ni kriva ni dužna, ali tada Nebesima zapjevaj, jer Nebesa otvaraju zastore Raja. Tada si Mu najbliži, tada je tvoja muka i tvoja bol sjedinjena s Njegovom, On je jedini u kojem nema zlobe kada si u usponu, a tu si samo zato sto je On to odredio, jedini je On koji potpuno i bez objašnjenja ljubi tvoje klecavo biće , jer zna svaki njegov otkucaj. Pa zna bolan, zna, zato jer ti je On sve to i dao a ti si samo onaj koji je to dopustio ili odbio.


Pogledaj ovu svjetlost koja bliješti oko ovoga Križa!
Ma to je jedina sila Neba koja može sve zasjeniti, jer svoj izvor ima u Uskrsnuću i davanju života vječnoga.
Ma pogledaj ove iskre, pa čovječe Božji, jedine one su dostojne da pred njima strepiš a ni pred kim drugim.


Ne postoji nitko niti ista na kugli Zemaljskoj pred kim moraš strepiti, ma ne znam na kojoj poziciji da je, ma ne znam koliko god te vrijeđao, ma ne znam koliko god pljuvao po tebi, ako ti On potvrđuje da nemaju razloga za to budi miran, budi sretan, jer BLAGO PROGONJENIMA ZBOG PRAVEDNOSTI, NJIHOVO JE KRALJEVSTVO NEBESKO!


Blago tebi kada upiru prst u tebe da si čudan jer si Božji, jer javno o tome svjedočiš, o čovječe, kako ti je se blago, nisi ni mrvice svjestan.
Jer mi ljudi smo poput godišnjih doba - prevrtljivi, frustrirani, punih usta osude, ogovaranja, ismijavanja, a zašto? Tko živi takvo ponašanje, život ga ne ispunja. Prazan je poput zlatne kutije koja se nagrđuje Sotoninim dirigiranjem.
Može čovjek biti zao za ne povjerovati, ali ne optužuj ga ni mrvice, jer Boga je davno izbacio iz svoga života. Sam sebi je dovoljan, do svoje propasti ili ti ga spasa.
Koliko god teško bilo molit za takve, moli, jer one nemaju ništa, apsolutno ništa, nego samo svoj jad u kome se guše mučeći tebe.
Pogledaj čovječe ovo Veličanstvo koje razbija tvoj mrak, tvoje utvrde, tvoju i moju bahatu ljudskost.
Ma pogledaj ovo Savršenstvo na Križu, koje unosi svijetlo u najveću tamu. Koji daje smiraj najnemirnijoj dusi.
Pogledaj ovog Gospodina na Krizu!


Ma On zavrijeđuje da pred Njim strepiš i brojiš svoje padove i promašaje. On je jedan i jedini pred kim ti moraju klecati koljena, jedan i jedini koji je vrijedan spomena na ovoj Zemlji, jedan i jedini čije mi je mišljenje bitno, jedan i jedini koji od mene može učinit bolju osobu, jedan i jedini koji je vrijedan umiranja svakog novog trenutka, jedan jedini zbog kojeg šamare s lakoćom primam, jedan jedini zbog kojeg me nije briga sta misli o meni samo prevrtljivi čovjek kojem jedva mogu, mrvicu ljubavi dat. Ma jedan jedini zbog kojeg sve ovo na ovome svijetu ima smisla, jedan jedini pred kim sam postiđena, jer Njegovo svijetlo je odraz Njega samoga u svim mojim tamama, nemirima, strahovima, previranjima, jedan i jedini kojem vjerujem do kraja i zbog kojeg umirem do kraja, jedan jedini koji mi je pokazao preko srca tog bića pokraj mene koliko me voli, jedini koji mi je dao razlog zbog kojeg sam najsretnija na svijetu, ne zato što sam to dobila jer zaslužujem, već zato sto je On Bog pun Milosrđa i ljubavi!


I to je taj Gospodin na Križu! Hvala Ti! Hvala jer je vječna i nepromjenjiva ljubav Njegova!
 

- Marijana Jurlj
 Facebook  Myspace RSS    |   E-mail  Print
Ostale novosti:
» Primanja i obećanja Frame Međugorje
22/01/18 | Broj čitanja: 53 | Autor: Luka Kutle
» Naš petak:Molitveni sastanak
20/01/18 | Broj čitanja: 302 | Autor: Filip Šantić
» Škola animatora 2017./2018.
14/01/18 | Broj čitanja: 437 | Autor: Lovro Kožul
» Emisija na Badnjak 2017.
26/12/17 | Broj čitanja: 486 | Autor: Antea Naletilić
» Badnjak na mostu
26/12/17 | Broj čitanja: 337 | Autor: Iva Čović
» Naš petak: Predstava
23/12/17 | Broj čitanja: 335 | Autor: Marija Sušac
» Naš petak: Sastanak po grupama
16/12/17 | Broj čitanja: 274 | Autor: Marija Pavković
» Naš petak: Predavanje
09/12/17 | Broj čitanja: 569 | Autor: Ante Naletilić
» IV. Nacionalna duhovna obnova Frame BiH
06/12/17 | Broj čitanja: 365 | Autor: Luka Rezo
» Naš petak: Molitveni sastanak
02/12/17 | Broj čitanja: 547 | Autor: Filip Šantić
» Primanja i obećanja Frame Čerin
29/11/17 | Broj čitanja: 451 | Autor: Marko Sesar
» Naš petak: Predavanje
26/11/17 | Broj čitanja: 672 | Autor: Marko Sesar
»Arhiva novosti«
Najčitanije novosti
» Škola animatora 2017./2018.
14/01/18 | Čitanja: 437
» Naš petak:Molitveni sastanak
20/01/18 | Čitanja: 302
» Primanja i obećanja Frame Međugorje
22/01/18 | Čitanja: 53
Stol riječi
 Gospodine, razgovaram s Tobom kako mi je pri srcu. Daj mi doživjeti da budem povezan s Tobom. Jedan mali djelić moga života ponovno je prošao. Ti i ja, nas dvojica bogatiji za jedan dan, Ti jer ljubiš, a ja, jer sam ljubljen. Učini me otvorenim Tvomu Svetom Duhu. Hoću mu dati prostora u svojoj nutrini. Moju osobnu situaciju stavljam u Tvoje ruke. Znam, prihvaćaš me kakav jesam. Hoću u svome životu tražiti Tvoju volju. Daj mi odvažnosti vjerovati i djelovati. Štiti me od štetnih utjecaja. Daj mi mudrosti tražiti i činiti dobro. Radujem se što živiš sa mnom, i što sam zaklonjen u Tvome srcu. Hoću pripadati Tvomu novom svijetu, radovati se u Tebi i slobodno Ti se povjeriti. Gospodine, Ti budi središte moga života. Ti budi moj put – prema Tebi ću se orijentirati. Ti budi moj ideal – za Tobom ću poći. Ti budi moj učitelj – Tebe ću slušati. Ti budi moj prijatelj – Tebe ću nasljedovati. Ti budi Gospodar moga života i prati me. Daj mi s Tobom iznova započeti.
Fokus
 Od 5. do 7. svibnja 2017. godine u samostanu Školskih sestara franjevki u Bijelom Polju (Mostar) paralelno su održani Nacionalni izborni kapitul Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) i Nacionalna izborna skupština Franjevačke mladeži (Frame). Sudjelovali su članovi nacionalnih vijeća Frame i OFS-a, područnih vijeća, odabrani delegati, nacionalni duhovni asistent Frame, fra Antonio Šakota,  nacionalni duhovni asistent OFS-a, fra Domagoj Simić te fra Zvonimir Brusač, nacionalni duhovni asistent OFS-a u Hrvatskoj i Ana Fruk iz međunarodnog vijeća Frame. Nacionalna skupština započela je sv. Misom u petak koju je predvodio fra Domagoj Šimić. Nakon kratkih pozdrava i međusobnog upoznavanja Skupština je započela svojim aktivnim radom izvještajem područnih predsjednica, Marije Trogrlić za Framu Bosne Srebrene i Magdalene Musa za Framu Hercegovina o životu i radu Frame na područnoj razini u protekloj godini. U subotu su svoj izvještaj podnijeli nacionalna predsjednica, Anđelka Oreč,  nacionalna voditeljica formacije, Ana-Marija Knežević i nacionalni duhovni asistent, fra Antonio Šakota. Po završetku izlaganja izvještaja otvorena je rasprava Skupštine s ciljem donošenja smjernica za rad u idućoj godini. U nastavku je uslijedilo predavanje fra Antonia Šakote na temu Ljubavi. U poslijepodnevnim satima održana je izborna skupština koju je predvodila Matea Galić, nacionalna ministra OFS-a. Novo vijeće Frame Bosne i Hercegovine čine: Predsjednica: Doris Trogrlić (Frama Sarajevo) Potpredsjednica: Ana Galić (Frama Mostar) Tajnica: Klaudija Vujica (Frama Brestovsko) Blagajnica: Marija Brbor (Frama Humac) Voditeljica formacije: Ana-Marija Marijanović (Frama Mostar)              Međunarodni delegat: Nikolina Konta (Frama Tuzla)   U nedjelju nam se pridružila Andrea Odak, međunarodna koordinatorica Frame, te uz konstruktivne savjete pomogla u donošenju smjernica za rad Nacionalnog vijeća u idućoj godini. Smjernice Nacionalne skupštine su: Neka Nacionalno vijeće Frame BiH: Organizira Drugi Nacionalni susret Frame BiH 2019. godine, prije Nacionalne skupštine Frame BiH; Raspiše natječaj za logo i himnu Frame BiH koje će predstaviti na Drugom Nacionalnom susretu Frame BiH; Nastavi s organizacijom Nacionalne duhovne obnove; Razmotri i donese moguća rješenja o izmjenama Statuta Frame BiH do sljedeće Nacionalne skupštine Frame BiH; Razmotri moguće izmjene u Pravilniku Framafesta BiH; Organizira Humanitarnu akciju Frame BiH o svetkovini svetog Franje;   Neka Nacionalno povjerenstvo za formaciju Frame BiH, u suradnji s Nacionalnim vijećem Frame BiH: Nastavi s organizacijom Nacionalnog seminara za voditelje formacije; Nastavi zauzeto raditi na formaciji imajući u vidu Nacionalni priručnik za formaciju   Kapitul i skupština su završeni zajedničkim nedjeljnim misnim slavljem.  
Naša La Verna
 U posljednje vrijeme sve više slušamo priče kako su mlade generacije puno drugačije od prijašnjih. Bahati, lijeni, umišljeni, bezobrazni, samo su neki od pridjeva kojima se današnja mladež opisuje. Nažalost, ovakvi opisi su ponekad istini za pojedince ali ne za većinu, ne za svu mladež. Usprkos medijima i društvenim mrežama koji često kvare današnju mladež, ima još puno onih koji su ostali neiskvareni, onih koji žive po Božjim zapovijedima, ljubeći Boga i svoje bližnje. Pokušali smo spojiti tekstove takvih mladih u našoj Frami kako bi vam vratili nadu i uvjerili Vas da nismo iskvareni. Uzeli smo samo dijelove tekstova od nekoliko framaša koji su pokušali opisati svoju mladost i dali neke komentare o njoj, ali opet smatramo da će Vam to biti dosta da shvatite da mladi još uvijek žive onako kako bi trebali: slijedeći Boga, pomažući bližnjima, čineći dobra djela i trudeći kvalitetno provesti svoju mladost. Tekstove čije smo dijelove uklopili u jedan napisale su: Mirna Mandić, Ines Lasić, Gabrijela Karačić i Ana Mikulić. Slika je preuzeta sa www.labin.hr/Files/mladi-danas.jpg   "Ne kaže se ''mladost ludost'' bez razloga. Mislim da to točno jest tako, ipak što smo stariji pričamo priče iz prošlosti, točnije iz svoje mladosti. Pričamo sve ludorije koje smo prošli, loših se dana ne sjećamo. Kao i svako razdoblje u životu, i mladost ima svoje nedostatke. Ali ti nedostaci su neke slatke brige kao na primjer, hoću li proći matematiku, ili pak voli li on mene ili ne? Žao mi je što imam osjećaj da će mladi pamtiti samo Instagram profile i ''snapove'' koje su jedni drugima slali, nadam se da me osjećaj vara." "Ne možeš suditi knjigu po koricama, ali možeš po prvom poglavlju i sasvim sigurno po njenom zadnjem poglavlju." "U trenutku se dogodi i poziv - upis u Framu. Ta znaš da Njemu ne trebaju minute i sati da svoj savršeni plan sprovede u djelo. Međutim, izgradnja, ona se ne događa u trenutku. Ona traje godinama i jedinstvena je za svakog pojedinca." Frama te ljudima uči o ljudima, riječima o Franji i djelima o ljubavi. "Nećeš učiti iz skripte ili knjiga kao u školi. Učit ćeš od drugih. Zapanjena stanem uvijek kada vidim koliko sam naučila, ljudi upoznala, stvari spoznala. Koliko se Božja iskrica razgorila u meni u samo 4 godine framaštva. Mogao je On to u trenutku učiniti, ali vjera bez djela je mrtva. A zašto ubiti nešto što u sebi ima potencijal postati najljepša stvar na svijetu." "Voditi franjevački život je zahtjevno, ponekad i teško. No, uz Njegovu pomoć sve je puno lakše. Franjevački život je lak kada sve ide kako treba, ali u teškim trenucima, u kušnjama ti trebaš ostati sabran, učiniti ono ispravno. U današnjem vremenu to je u dosta slučajeva teško. Teško je iz razloga što prvo trebaš spoznati ono ispravno, a onda tako i postupiti. Nerijetko se događa da se suprotstavljaš većini današnje mladeži, ispadaš zaostao. Srećom, nas framaša ima poprilično u našoj sredini stoga pomažemo jedni drugima pronaći put koji je ispravan." "I da, Frama mi je pomogla da shvatim tko sam i što sam... Iako je nekada možda bilo teško to protumačiti i uopće zamisliti, kroz nekoliko posljednjih godina gore, na Brijegu, shvatila sam da sam ja dijete Božje. Ja sam ona koju je On stvorio na svoju sliku i priliku, ja sam ona za koju je prolio svoju krv, ja sam ona koju ljubi više od svega i kada to shvatiš, shvatit ćeš koliko si vrijedan. A nakon toga znati ćeš reći "ne" svemu onom što te odvlači od Boga i umanjuje tu svoju vrijednost. Pa čovječe, toliko si vrijedan da je netko umro iz ljubavi prema tvojoj ljubavi i ne zaboravi to!"