Majčin dan na Brijegu
Utorak, 16. svibnja 2017. | Broj čitanja: 1353
 
 

Svakoga jutra sunce svojim zrakama miluje cvijeće na čijim se laticama nižu kapi jutarnje rose. Ptičice se polako pripremaju za izvedbu najljepših melodija, a priroda je razdraganija no ikada prije.

 

 

Sve su to slasti koje nam pruža mjesec svibanj. Za mnoge je to najljepši mjesec u godini koji nam bar na trenutak daje predokus nečeg tajanstvenog i savršenog.

 

 

Svakoga jutra imam osjećaj kao da se raj spustio na Zemlju. I baš to treba čovjeku koji se umorio, čovjeku koji je zaboravio da može uživati u nečemu što ima.

 

 

Ljepota okruženja ti daje mogućnost da shvatiš veličinu Onoga koji je stvorio sve pa i tebe samoga. To je povratak u krilo Onoga koji je uvijek tu .

 

 

No nije sva ljepota mjeseca svibnja sadržana u skladu ionako lijepe prirode. Naime, mjesec svibanj je posvećen našoj Nebeskoj Majci. Druga nedjelja mjeseca svibnja, poznatija je kao dan majki ili Majčin dan.

 

 

Dok sam još bila dijete za mene je svibanj nosio određenu dozu straha. Pitanja poput onih „Što ću pokloniti svoj majci?“ razdirala su me, no na kraju bih uvijek u moru lijepih stvari izabrala bar nešto za svoju majku. Za mene je to bio dan kada sve ono što osjećam cijeli život mogu prikazati na vidljiv način.

 

 

Vođeni mišlju da to ne treba ostati samo oznaka djetinjstva, došli smo na ideju da bismo mogli razveseliti naše majke. U nekoliko redaka pokušat ću vam opisati to nedjeljno jutro .

 

 

Rano ujutro dok je sunce izlazilo, uputila sam se do crkve na Brijegu. Pored crkve su se okupili framaši koji su još uvijek bili pospani. Bez obzira na pospanost nisu krili oduševljenje za onim što je uslijedilo.

 

 

Prije nego što smo počeli dijeliti citate majkama, okupili smo se u Pastoralnom centru. Tu smo kroz smijeh prepričavali reakcije naših majki na iznenađenja.

 

 

Po završetku svete mise uputili smo se s košaricama ispred crkve. Tamo smo zatekli majke koje nisu prikrivale svoje oduševljenje, a nakon cijele akcije i mi smo bili zadovoljni.

 

 

Naša likovna sekcija uložila je puno truda u izrađivanje citata, ali osmijeh jedne majke najveća je plaća.

 

 

Dok smo bili ispred crkve kroz glavu mi je prolazilo pitanje „Tko je za mene majka?“ Bez obzira na tišinu u najdubljim porama moga bića, odgovor se ipak nazirao.

 

 

Majka je ona osoba koja uvijek tu, koja te voli od trenutka tvoga postojanja. To je osoba koja te poput prirode vrati u pravo krilo i na pravi izvor.

 

 

Naša Nebeska Majka bi trebala biti uzor svim majkama. Ona je bila uz svoga sina do posljednjeg trenutka. Gledala ga na križu izudarana, izranjena, izmučena. Svi su okretali od Njega glavu osim Majke.

 

 

I u našim životima je slično. I kada joj je teško, i kada ima posla, i kada se naljuti, i kada joj je dan loš, uvijek je tu. Misli su šetale od jednog do drugog događaja neobičnom brzinom i svaki odgovor se činio prihvatljivim.

 

 

Nakon kratkog razmišljanja pridružila sam se društvu framaša u kojem nije nedostajalo smijeha. Vrijeme do 12 h brzo je prošlo. Polako smo se počeli razilaziti s Brijega.

 

 

Nažalost, ne možemo reći da je odaziv framaša u ovoj akciji bio velik. Iz različitih razloga, bilo opravdanih ili neopravdanih, nisu došli. Ako su uljepšali jutro svojim majkama mi im opraštamo.

 

 

Kada sam došla kući na stolu me čekao ručak. Više nisam razbijala glavu pitanjem „Tko je za mene majka?“, jer sam imala vidljivi odgovor. Majka je stvarno jedina osoba koja uvijek razmišlja o tebi. Majke zaslužuju ljubav svaki dan, i treba im uzvratiti koliko su nam dale.

 

 

To je bilo još jedno događanje koje je obilježilo mjesec svibanj u našem bratstvu. Nadamo se da će ova gesta u našem bratstvu oživljavati iz godine u godinu, a do tada neka vas prati zagovor naše Nebeske Majke Marije.

 

 

Mir i dobro

- Antea Naletilić
 Facebook  Myspace RSS    |   E-mail  Print
Ostale novosti:
» Naš petak: Sjećanje na Vukovar
18/11/17 | Broj čitanja: 620 | Autor: Vinko Kovačić
» Seminar za prvoobećanike
14/11/17 | Broj čitanja: 329 | Autor: Marina Gilja
» Primanja i obećanja Frame Humac
14/11/17 | Broj čitanja: 517 | Autor: Frama.ba
» Naš petak: Rad po grupama
13/11/17 | Broj čitanja: 500 | Autor: Marija Pušić
» Primanja i obećanja Frame Drinovci
07/11/17 | Broj čitanja: 396 | Autor: Vinko Kovačić
» Naš petak: Pro-life inicijativa
07/11/17 | Broj čitanja: 486 | Autor: Lucija Čolak
» Seminar za animatore Frame Široki Brijeg
01/11/17 | Broj čitanja: 483 | Autor: Marko Sesar
» Framafest 2017.
29/10/17 | Broj čitanja: 545 | Autor: Frama.ba
» Naš petak: Predavanje
27/10/17 | Broj čitanja: 529 | Autor: Anica Zovko
» Primanja i obećanja u Frami Seonica
24/10/17 | Broj čitanja: 364 | Autor: Antea Naletilić
» Naš petak: Molitveni sastanak
21/10/17 | Broj čitanja: 360 | Autor: Mirna Mandić
» Izabrano novo Vijeće naše Frame
14/10/17 | Broj čitanja: 888 | Autor: Martina Čuljak
»Arhiva novosti«
Najčitanije novosti
» Naš petak: Sjećanje na Vukovar
18/11/17 | Čitanja: 620
» Primanja i obećanja Frame Humac
14/11/17 | Čitanja: 517
» Seminar za prvoobećanike
14/11/17 | Čitanja: 329
Stol riječi
 Gospodine Isuse, i večeras u tišini prebirem svoje misli. Svjesna sam toga da puno stvari ne štima. Cijelo ljeto je za mojim leđima i puno se stvari dogodilo, i svi ti događaji kao da su se prelomili u meni. Prohujali su samo tako i sad se s okusom gorčine u ustima pitam „Jesam li mogla bolje?“ Odmor se približio kraju, ali ja ne osjećam radost u sebi. Osjećam neku težinu koja iz dana u dan pritišće moje biće. Prošla su ta tri mjeseca gdje je bilo previše svega, a premalo Tebe. Letio je dan za danom, a ja sam ostala zatvorena u svojoj ljusci daleko od Tebe.   Isuse, trebam Te. Isuse, dođi i nahrani moje srce, poravnaj sve ono krivudavo, dodirni me svojom ljubavlju. Ispred mene je puno toga, bliže se i naša primanja i obećanja. Pripremi moje srce da ti odlučno i iskreno obećam da ću Te slijediti. Daj mi samo djelić Tvoje snage da krenem ispočetka, da ne očajavam nego da budem uistinu radosna što Te imam za prijatelja. Isuse, pruži mi svoju ruku i povedi me na pravi put. Hvala Ti, jer već osjetim da rasvjetljuješ ovu tamu koja se nastanila u meni.   Kroz glavu mi prolaze Tvoje riječi :“ Gdje su vladari naroda, gdje gospodari zvijeri zemaljskih, gdje oni koji se igrahu ptica nebeskih i oni koji zgrtahu srebro i zlato- u što se ljudi uzdaju, te ne bijaše kraja njihovu zgrtanju? I gdje su oni koji s tolikim trudom srebro kovahu da im djela nitko natkriliti ne može? Isčezli su, otišli u Podzemlje.“ Tvoje me riječi Isuse još jednom podsjećaju da trebam usporiti svoj korak i ostati blizu Tebi. Pomozi mi da se ne izgubim u vrtlogu svojih želja, zaboravljajući da samo Ti možeš pružiti ono što moja žedna duša traži. Hvala Ti, dragi moj Prijatelju <3
Fokus
 Od 5. do 7. svibnja 2017. godine u samostanu Školskih sestara franjevki u Bijelom Polju (Mostar) paralelno su održani Nacionalni izborni kapitul Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) i Nacionalna izborna skupština Franjevačke mladeži (Frame). Sudjelovali su članovi nacionalnih vijeća Frame i OFS-a, područnih vijeća, odabrani delegati, nacionalni duhovni asistent Frame, fra Antonio Šakota,  nacionalni duhovni asistent OFS-a, fra Domagoj Simić te fra Zvonimir Brusač, nacionalni duhovni asistent OFS-a u Hrvatskoj i Ana Fruk iz međunarodnog vijeća Frame. Nacionalna skupština započela je sv. Misom u petak koju je predvodio fra Domagoj Šimić. Nakon kratkih pozdrava i međusobnog upoznavanja Skupština je započela svojim aktivnim radom izvještajem područnih predsjednica, Marije Trogrlić za Framu Bosne Srebrene i Magdalene Musa za Framu Hercegovina o životu i radu Frame na područnoj razini u protekloj godini. U subotu su svoj izvještaj podnijeli nacionalna predsjednica, Anđelka Oreč,  nacionalna voditeljica formacije, Ana-Marija Knežević i nacionalni duhovni asistent, fra Antonio Šakota. Po završetku izlaganja izvještaja otvorena je rasprava Skupštine s ciljem donošenja smjernica za rad u idućoj godini. U nastavku je uslijedilo predavanje fra Antonia Šakote na temu Ljubavi. U poslijepodnevnim satima održana je izborna skupština koju je predvodila Matea Galić, nacionalna ministra OFS-a. Novo vijeće Frame Bosne i Hercegovine čine: Predsjednica: Doris Trogrlić (Frama Sarajevo) Potpredsjednica: Ana Galić (Frama Mostar) Tajnica: Klaudija Vujica (Frama Brestovsko) Blagajnica: Marija Brbor (Frama Humac) Voditeljica formacije: Ana-Marija Marijanović (Frama Mostar)              Međunarodni delegat: Nikolina Konta (Frama Tuzla)   U nedjelju nam se pridružila Andrea Odak, međunarodna koordinatorica Frame, te uz konstruktivne savjete pomogla u donošenju smjernica za rad Nacionalnog vijeća u idućoj godini. Smjernice Nacionalne skupštine su: Neka Nacionalno vijeće Frame BiH: Organizira Drugi Nacionalni susret Frame BiH 2019. godine, prije Nacionalne skupštine Frame BiH; Raspiše natječaj za logo i himnu Frame BiH koje će predstaviti na Drugom Nacionalnom susretu Frame BiH; Nastavi s organizacijom Nacionalne duhovne obnove; Razmotri i donese moguća rješenja o izmjenama Statuta Frame BiH do sljedeće Nacionalne skupštine Frame BiH; Razmotri moguće izmjene u Pravilniku Framafesta BiH; Organizira Humanitarnu akciju Frame BiH o svetkovini svetog Franje;   Neka Nacionalno povjerenstvo za formaciju Frame BiH, u suradnji s Nacionalnim vijećem Frame BiH: Nastavi s organizacijom Nacionalnog seminara za voditelje formacije; Nastavi zauzeto raditi na formaciji imajući u vidu Nacionalni priručnik za formaciju   Kapitul i skupština su završeni zajedničkim nedjeljnim misnim slavljem.  
Naša La Verna
Vruć neki dan. Devetnice počele. Navještaj početka nove školske godine. Ja opet odlutala, kao uvijek ljeti. Ali, poslije devetnice bilo je klanjanje. Bila sam na klanjanju i ostavila dušu na crkvenoj klupi. Isplakala potok za sve ožednjele vukove u šumi. Pogledala u onaj tamjan kako pleše po najljepšoj crkvi na svijetu. Svojim plesom me zadivio. Duh Sveti. Znam, to je bio On. U jednom trenutku sam osjetila nenormalne trnce. Neke vruće trnce, koji u meni gore i hoće živjeti. Mislila sam da mi je došlo zlo i onda sam se odjednom sjetila što sam večer prije molila Boga. Molila sam ga da pokopa čovjeka koji je nekad u davnoj prošlosti ostavio svoje korijenje u mom tijelu i s vremena na vrijeme izađe na vidjelo. Htjela sam svim srcem pokopati tu staru osobu i u potpunosti završiti gradnju nove. Ti trnci. To je bio lijek. Za moje misli, moju dušu, srce i tijelo. Ti trnci su bili čisti Duh Sveti koji mi uslišava molitvu i koji dopušta mom novom, boljem biću da diše, da diše plućima koje je stari čovjek gušio. I osjetim, ja dišem. I osjetim duša mi je izliječena. I osjetim da me opet primio. Osjetim da Ga moje srce opet shvaća kao Najboljeg Prijatelja, a na jedno vrijeme je u potpunosti zaboravilo na Njega. Nisi mi jasan Isuse, iako toliko silno želim biti barem nalik Tebi. Nije mi jasno što me primaš svako 3 mjeseca, što me primaš nakon svakog mog lutanja? Nije mi jasno zašto ja ne mogu prema Tebi biti barem upola dobra kao što si Ti prema meni? Sama sebi nisam jasna, kako uopće uspijem zalutat pokraj takve ljubavi. Najveće i čiste. Najčišće na ovom svijetu. Kako uspijem otići od svjetlosti u tamu. Zašto, kako, koliko još puta? To mora da je ono ljudsko u meni što mi ne da mira, i čega se uporno pokušavam riješiti ali nisam dovoljno jaka. Ali nekako mislim da jesam dovoljno Tvoja. Ustvari znam samo da sam Tebi u svakom slučaju dovoljna, a ostalo je na meni. Na meni je birati: svjetlo ili tama, ljubav ili mržnja, blizina ili udaljenost. Sasvim slučajno znam za što se od sada odlučno borim. Isuse, vjeruj mi, ovaj put Ti stvarno vjerujem i ovaj put ću stati uz tvoju svjetlost vješto krijući tamu ljudskosti koja mi ne da mira, koja mi ne da Tebe. Ali Isuse, biti Tvoja je sve što ja želim biti, sve što trebam i sve što već jesam. Samo moram malo bolje kopati, u sebi, da iskopam još više Tebe. Jer ja znam Isuse, tu si. Uvijek si tu. Ti nikada i nisi otišao, hvala Ti na tome.