Jagodarstvo
Četvrtak, 16. kolovoza 2012. | Broj čitanja: 1057
 
 

Nekim ljudima, valjda, nije suđeno da duže vremena provedu na jednome mjestu. Lijepi dječak je vjerojatno jedan od njih, jer je,nakon deset mjeseci, promijenio adresu stanovanja. Njegovi susjedi su se isto preselili s njime. Lijepa je to ulica. Puno drugačija od one prošle. Sad su se preselili na jedno mirnije i tiše mjesto na jednogodišnji odmor.


No odmor ne znači cjelodnevno izležavanje i spavanje. Vrijeme ipak nekako treba ispuniti. Lijepi dječak se tako počeo baviti jagodarstvom. Sadi nove sadnice jagoda koje će na proljeće zasaditi u vrt, ako prežive zimu. Baš je danas, dok je sadio novih osam sadnica u plastične čašice, razmišljao malo o svome duhovnom rastu. One jagode, koje je sadio, nemaju dušu, ali ono što im je potrebno za njihov rast dolazi od Boga: sunce, voda, zemlja…


A što je s njegovim rastom? Prestao je rasti u visinu. Kilo koje mu ne bi škodilo, ali lako je za to. Što je s njegovom nutrinom? Je li miran unutra? Je li dovoljno duhovno narastao? Čime hrani svoju dušu? Je li stvarno i iskreno sretan? Takva i slična pitanja su se provlačila glavom Lijepog dječaka.


Kako će rasti? Počeo se plašiti da će mu cijelo vrijeme proći u traženje odgovora, kada se sjetio teksta jedne velike male svetice, koji je uglazbio njegov prijatelj Stihoklepac: Ništa neka te straši, ništa ne uznemiruje. Tko ima Boga ima sve, tko je strpljiv sve postiže. Sve prolazi samo Bog ostaje isti.


On, kao i svi mi, treba dozvoliti da ga Bog hrani. Treba otvoriti svoju dušu Bogu i on je neće pustiti dok ju cijelu ne nahrani i ne prosvijetli. Jer čovjek ne treba tražiti sreću u drugim stvarima, doli u Bogu. Tražimo Njega, jer kad ga pronađemo sreća će biti posvuda.
 

- fra Jozo Mandić
 Facebook  Myspace RSS    |   E-mail  Print
Ostale novosti:
» Obred primanja i obećanja
05/10/15 | Broj čitanja: 314 | Autor: frama.ba
» Naš petak: Generalna proba
02/10/15 | Broj čitanja: 347 | Autor: Ana Mikulić
» Najavljujemo: Obred primanja i obećanja u našoj Frami
01/10/15 | Broj čitanja: 352 | Autor: frama.ba
» Seminar za animatore
28/09/15 | Broj čitanja: 278 | Autor: David , Gabrijela , Antea i Marija
» Prvoobećanici u Međugorju
27/09/15 | Broj čitanja: 446 | Autor: Jelena Kraljević
» Naš petak: Predavanje našeg novog duhovnog
26/09/15 | Broj čitanja: 809 | Autor: Boris Mikulić
» Devetnice sv. Franje
24/09/15 | Broj čitanja: 641 | Autor: frama. ba
» Doživotni zavjeti našeg brata fra Zvonimira
21/09/15 | Broj čitanja: 666 | Autor: David Sabljić
» Prvi službeni sastanak
19/09/15 | Broj čitanja: 1080 | Autor: Petra Cigić
» Fra Zvonimirovi doživotni zavjeti
16/09/15 | Broj čitanja: 794 | Autor: frama.ba
» Završili službeni upisi u Framu
12/09/15 | Broj čitanja: 1125 | Autor: Gabrijela Karačić
» Put ima svoj nastavak
11/09/15 | Broj čitanja: 1780 | Autor: Kristina Šušak
»Arhiva novosti«
Najčitanije novosti
» Prvoobećanici u Međugorju
27/09/15 | Čitanja: 446
» Naš petak: Generalna proba
02/10/15 | Čitanja: 347
» Obred primanja i obećanja
05/10/15 | Čitanja: 314
» Seminar za animatore
28/09/15 | Čitanja: 278
Stol riječi
Zapjevavši s tobom Psalam “Iz svega glasa vapijem Gospodinu…”, potekla je suza. Iščitavajući životopis, tvoja smrt dođe prerano. Kao da je odjednom utihnula mudrost. Kao da odjednom ostadoh bez putokaza na raskrižju. Pobojah se za sebe i za sve nas koji smo te spremni slijediti. Zar je tu kraj? Zar je sve kroz ovo kratko vrijeme rečeno, a života još ima. Onda se srce umiri i iznova se počne diviti svim krepostima, od kojih sam ja tako daleko. Tek u spilji moje duše odjekuje ista molitva Bogu da se smiluje meni grešniku. Koraci su moji sitni i dok gledam nebo ja se još uvijek osvrćem na zemlju, nadajući se da ćeš mi ti biti stepenica između ta dva svijeta. Suze su moje i dalje samo tjelesne, jer mi je srce udaljeno od Boga i vanjski dio tunike transparentno ne prikazuje unutrašnju obloženost krznom.   Tvoj sam brat i znam da su ti tajne moga srca poznate. Ti znaš kada sam iskrena prema ovome što opslužujem, a kada se izmotavam pravdajući svoja nedjela ljudskim slabostima. Prekori me brate onda kada je moj duh plačljiv, žalostan i turoban kako se ne bi priklanjala ispraznim veseljima nego u svom srcu nosila vječnu radost kakvu si ti imao. Vatru, kakvom je gorjela tvoja ljubav prema Kristu, Mariji i ispovijedi, zapali i u meni da gori istim žarom. Upozori me da je moj svršetak još neizvjestan kad se počnem uznositi ljudskim pohvalama. Želio si da budemo propovjednici Božje riječi, nauči me da iz molitve crpim ono što želim drugima naviještati.   Sve te ja to molim dragi Franjo, a ti mi na svršetku samo reče: “Ja sam svoje učinio, a što vi trebate da učinite, neka vas pouči Krist.” I opet ta veličanstvena poniznost i malenost, opet ta jasna poruka da se ne klanja čovjeku, nego Bogu…   I tko te Franjo takvoga ne bi zavolio? Sv. Franjo, moli za nas!
Fokus
U subotu, 3. listopada, slavili smo obred preminuća sv. Franje - Transitus. Framaši, Treći red i svećenici lagano su u procesiji koračali prema svom zaštitniku ispred oltara. Svjetlost svijeća osvjetljivala je crkvu.        Uz lagane note na klaviru, na trenutke se odmakneš daleko od našeg vremena, vratiš se 800 godina unazad, mislima uz Franju. Čuli smo izvješće o zadnjim trenutcima života sv. Franje te kako on želi da se pročita Ivanovo evanđelje u kojem se govori o susretu Isusa s učenicima prilikom kojeg Isus njima pere noge, a Franjo želi da i njegova braća tako čine jedni drugima.       Naša glazbena otpjevala je psalam “Glasom svojim vapijem Gospodinu” koji je Franjo pjevao prije nego je preminuo. I tako, nadahnuti djelima sv. Franje i pisma brata Ilije, koje smo čuli, započeli smo sv. Misu predvođenu našim gvardijanom, fra Tomislavom Puljićem. Na temu "Gdje je tuga, da donosim radost..." čuli smo nešto više o radosti sv. Franje. Zaista je bio poseban svetac. Drugi Krist, kako su ga nazivali, uvijek ponizan i radostan.     "Hvaljen budi, Gospodine moj, po sestri nam tjelesnoj smrti, kojoj nijedan smrtnik umaći neće. Jao onima koji u smrtnom umiru grijehu; a blaženi koje ti nađeš po volji presvetoj svojoj, jer druga im smrt nauditi neće." Sveti Franjo Asiški, Pjesma stvorova      
Naša La Verna
 Uvijek sam mislila da svaki sastav mora u sebi sadržavati pitanje i odgovor. Kada su mi iz uredništva javili da bih ovaj sastav trebala posvetiti obećanjima i primanjima u našoj Frami prvo sam se naravno bacila na postavljanje pitanja. Bilo ih je strašno puno i bilo mi je jako teško odabrati ono koje će obilježiti ovu stranicu dnevnika. Moram priznati da me je bilo pomalo strah razmišljati o tome da se ne bih predomislila u vezi svojih obećanja. Ponekad mi se čini užasno teško biti framašica. Svaki pad se čini veći, donosi više razočarenja. Trebam se posvetiti bratstvu, dati svoja dva novčića, a ja sam tako mlada, neodlučna te imam svoje druge čežnje i snove osim onoga da slijedim sv. Franju. Svi upiru prstom u tebe i udaraju pečatom osude kada vide tvoju slabu stranu, možda i nedostojnu Franjinog križa.   Tako je došao i dan obećanja, a ja nisam ni riječ napisala. Stojim u redu procesije ispred crkve i razmišljam koji bih odgovor pružila na sva ta pitanja. Prvi korak s ciglom naše male crkve i ja lagano u glavi vrtim prošlost kako sam došla u Framu. Prije ispita za primljenike o svetom Franji nisam znala ništa, osim da je u jednom crtiću, kojeg sam dosta gledala kao mala, smirio vuka i da je volio životinje. Pokušavam se sjetiti zašto sam se uopće odlučila dati obećanja, osim da me ne bi puno ljudi pitalo zašto nisam među obećanicima. Odgovor: “Zašto ne?“     U trenu sam prekrižila s liste. Za ovo bi me ipak trebalo inspirirati nešto dublje. Odmah sam znala da ovaj sastav neće biti poput drugih. Na pitanja ovog ne mogu dati odgovor, barem ne onaj razuman. Postoji taj poseban osjećaj koji u meni mijenja sve. Projurio je kroz mene poput tornada kada su mi stavili novi križ svetog Franje oko vrata. Jednostavno sam zaboravila na sve, prestala sam se bojati da ću na obredu nešto zabrljati, prestala sam se bojati da će mi ova kolumna ispasti koma. Tada sam shvatila da vam ne mogu dati nikakav razuman odgovor zašto sam odlučila dati obećanja. Jedino što vam mogu pružiti su osjećaji. Osjećaji poput onog kada sam pod prstima osjetila svoj novi tau i postala svjesna značenja kamena kojeg sam stavila na crkvicu. Frama je postala moj dom. Sjetila sam se svih lijepih trenutaka i posebnih osoba koje su promijenile moj život, zbog kojih sam ostala u ovom bratstvu. Sada znam da je Frama dio mene koji ću bez obzira što mi se dogodi zauvijek nositi u svome srcu.   Hvala ti Bože za ova, prva obećanja mojih prijatelja i mene. Daj da mi sjećanje na njih uvijek izmami osmijeh na lice kada mi negdje daleko bude nedostajao dom, da me ohrabri kada moja vjera bude na kušnji te u trenutcima usamljenost podsjeti da ću zauvijek pripadati ovoj Frami.