Frama je...

Prije svega, Franjevačka mladež - Frama je bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu… Frama djeluje u okviru Franjevačkog svjetovnog reda - FSR-a. Bratstvo Frame nastalo je u Italiji, gdje se javlja skupina mladih koji su željeli što bolje upoznati svetog Franju. Glavna misao u životu bratstva je opsluživati Evanđelje slijedeći primjer sv. Franje Asiškog. To je istodobno poziv i izazov, koji uz Božju pomoć framaše izvodi na pravi put!

 
Riječ, dvije o nama…

 

Frama Široki Brijeg je osnovana 1994. godine, te je od tada kroz nju prošlo tisuće mladih koji su se u proteklih 14 godina izgrađivali kroz Framu. Prva primanja u Framu su održana 1996. na dan preminuća sv. Franje, 3. listopada. Od tada je u našoj Frami ostala tradicija da se obećanja održavaju prvu nedjelju nakon blagdana sv. Franje. Sve te godine framaši su najaktivniji članovi župe.

 

Svakodnevno svojim svjedočenjem, pjesmom i zalaganjem prenose radost na ostale ljude. U proteklim godinama Frama je djelovala pod vodstvom raznih duhovnih asistenata i predsjednika, ali je uvijek težila onome što je naša misao vodilja: „Biti svjedok Kristova evanđelja!“

 

 

 

Frama danas broji 250 članova, a taj se broj iz godine u godinu povećava. Djelujemo kroz razne sekcije, te organiziramo i animiramo razne događaje u župi (Devetnica sv. Franji, Trinaest utoraka sv. Anti, zornice kroz Došašće). Jedanput godišnje, obično u vremenu korizme, Frama hodočasti u Međugorje, te na Uočnicu sv. Ante i na Humac.

 

 

 

Framaši se sastaju svakog petka u prostorijama samostana i Frame, a srijedom se radi sa simpatizerima sv. Franje, tj. onima koji čine prve korake u Frami. Framaši sudjeluju na raznim sekcijama: Molitveno-liturgijska, koja je oduvijek bila srž Frame; medijska sekcija, koja svaku subotu vodi vjersku emisiju „Mir i dobro“ na Radiju ŠB, koju uređuju članovi sekcije; čitačku sekciju, čiji su članovi navjestitelji Božje riječi; likovnu sekciju, čiji članovi izrađuju razne radove za potrebe Frame; dramsku sekciju; čistačku sekciju, koja održava naše prostorije urednima; glazbenu sekciju, koja svojim pjevanjem uljepšava i činini svečanima naša molitvena i misna slavlja; te sekciju „Žedan sam“, čiji članovi volontiraju u domu „Marija – naša nada“, koji se brine za djecu s posebnim potrebama. Više o sekcijama u našem bratstvu vidi ovdje.

  

Također, dio našeg bratstva je i tzv. Mala Frama koja se dijeli u dvije grupe. To su:

Mali glasnici sv. Franje (učenici 5., 6. i 7. razreda osnovnih škola), koji se sastaju subotom u 13h, a njihove susrete vode i priprema voditelj formacije, uz pomoć animatora bratstva.

Veliki glasnici sv. Franje (učenici 8. razreda), koji se sastaju svake subote u 12  sati. Njihove susrete vodi i priprema voditelj formacije mjesnog bratstva, a ponekad mu pomažu i ostali vijećnici i animatori.

 


Bratstvom Frame upravlja vijeće, na čelu s predsjednikom bratstva. Svojom duhovnošću za nas i našu Framu brine duhovni asistent, koji ima veliku ulogu u životu bratstva.

 


 

Sadašnje vodstvo našeg bratstva:

 

Ante Naletilić, predsjednik

 

Petra Musa, dopredsjednica

 

Anja Slišković, tajnica

 

Marko Sesar, blagajnik

 

Kristina Šušak, učiteljica formacije

 

Iva Sesar, Matea Ramljak i Nika Gugić, vijećnici.

 

Animatori na zajedničkim susretima, uz vijećnike, su: Patricija Karačić, Iva Marušić, Antonija Mandić, Anamaria Skoko, Lovro Kožul, Marija Mandić, Mirna Mandić i Iva Čović.

 

Duhovni asistent je fra Augustin Čordaš.

 

Ovo je ukratko o životu nas kao franjevačke mladeži, koji se spremno pokušavamo odazvati pozivu da slijedimo Krista kako je to činio naš serafski otac sv. Franjo.
 

 

Slike iz galerije