"Žedan sam" - sekcija koja malim djelima uveseljava velika srca
Žedan sam | Subota, 07. siječnja 2017.

Sekcija „Žedan sam“ jedna je od posebnijih sekcija u našoj Frami što se da uočiti i iz samog naziva. Naime, ova sekcija se, za razliku od ostalih, ne sastaje u prostorijama Frame i samostana, nego u Domu „Marija-naša nada“ koji skrbi za djecu s poteškoćama u tjelesnom i psihičkom razvoju.

 

S Domom imamo odličnu suradnju koja traje već desetak godina, koliko postoji ova sekcija, stoga se ovim putem, u ime članova sekcije, zahvaljujem štićenicima i osoblju Doma na pristupačnosti. U članstvu sekcije je 16 framašica koje pohađaju treći ili četvrti razred srednje škole.

 

U Domu imamo status volontera u jednoj od njihovih radionica gdje izrađujemo pozivnice, zahvalnice i različite ukrase za njihove potrebe i družimo se s djecom koja pohađaju Dom, što je nama uvijek bio draži dio.

 

 


Mogla bih slobodno reći da sekcija „Žedan sam“ predstavlja ono što je bit našeg framaškog djelovanja. Naime, zadaća nas framaša je svjedočiti Evanđelje drugim ljudima što kroz ovu sekciju i činimo. Rekla bih da je ova sekcija poseban dar od Boga za našu Framu. Jedan odlazak na sekciju uljepša svaki dan ma kako on težak bio i u trenutku se zaljubite u tu djecu i zavolite ih na neki poseban način. Svi koji poznaju jedno takvo dijete će se vjerojatno složiti sa mnom da su ta dječica poseban dar našem društvu.

 

Od njih možete naučiti više nego što ste ikada mogli pomisliti. Ponajprije naučite zahvaljivati Bogu na svemu što vam je darovao. Kada vidite kako su ta djeca sretna, usprkos svim poteškoćama s kojima se svakodnevno suočavaju, počinjete shvaćati koliko su vaše brige i problemi maleni i kako nemate potrebe „razbijati“ glavu kojekakvim glupostima, a vaša jedina potreba postaje zahvaljivati Bogu. Zaista je predivan osjećaj kada možeš pomoći jednom takvom biću svojim malim doprinosom, a ono ti uzvrati osmijehom, zagrli te ili ti rekne da te puno voli. Pa ima li veće plaće na ovom svijetu?!

 

 

Tada tvoj život postaje ispunjeniji, nego što je ikada prije bio, a njihova jedina želja je da budu prihvaćeni od društva u kojem žive što je nažalost rijedak slučaj zbog primitivnosti društva čiji smo dio. Njima puno znači kad ih netko posjeti i pomogne im nekim neznatnim doprinosom stoga čuvajte i volite ove najmanje jer oni nisu nikakav križ ni svojim roditeljima kao ni društvu. Ti anđeli su zapravo dragulj društva u kojem živimo jer takvu čistoću i neiskvarenost nećete naći ni na jednom drugom mjestu. Ova sekcija možda u prvu ruku postoji da bi se njima pomoglo, ali naša plaća za ovo što radimo je stostruka. Koliko god oni naučili od nas, to se nikada neće moći mjeriti s onim što mi naučimo od njih.

 

Što se tiče rada sekcije kroz proteklo polugodište, sekcija je početkom rujna, nakon odlaska bivše voditeljice Ive u samostan, dobila novu voditeljicu, a to je moja malenkost. Potkraj rujna smo službeno počeli s radom nakon što smo održali zajednički sastanak na kojem smo upisali nove članove. Od tada smo svako dva tjedna svim radnim danima odlazili volontirati u Dom sve do 16. prosinca kada je sekcija službeno završila s radom za prvo polugodište.

 

Sekcija „Žedan sam“ otvorena je za upis novih članova kroz cijelu godinu stoga pozivam framaše trećih i četvrtih razreda da se odvaže na ovaj korak i uvjerena sam da neće požaliti.

 

Na kraju što drugo reći, nego: "Bože, hvala Ti na daru Frame, na daru ove, za mene, najdivnije sekcije na svijetu. Hvala Ti na našim anđelima iz Doma. Hvala Ti što si baš meni dao ovakvu priliku."
 

- Martina Čuljak
 Facebook  Myspace    |   E-mail  Print
Udruga „MARIJA NAŠA NADA“ proslavila deset godina rada
Žedan sam | Subota, 20. rujna 2014.

U četvrtak, 18. rujna, Dom ''Marija naša nada'' proslavio je svoj deseti rođendan. Dom je otvoren 5. rujna 2004. godine kao plod suradnje Fondacije “Don Carlo Gnocchi”, Udruge „Mir i dobro“ iz Italije, Udruge „Međunarodno Kumstvo Djetetu Herceg Bosne“ iz Širokog Brijega, Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Nada“ iz Širokog Brijega, te Općine Široki Brijeg. I u njemu se nalaze djeca s poteškoćama u tjelesnom i psihičkom razvoju.

Proslava je započela oko 14:00h pjesmom ženskog zbora Zavoda svete obitelji. Zatim je pozdravni govor uputio ravnatelj Doma Slobodan Karačić koji se ovom prilikom zahvalio svim dobročiniteljima Doma za pomoć u radu. Pismo fra Joze Zovke, začetnika ove ustanove, pročitala je Vesna Ćužić, predsjednica Udruge „Međunarodno kumstvo djetetu Herceg Bosne". Nakon toga prezentaciju o deset godina postojanja izvela je profesorica Maja Galić. Maja je u svojoj prezentaciji opisala razvoj Centra od 2004. godine pa sve do danas.


Predsjednik Fondacije "Don Carlo Gnocchi" mons. Angelo Bazzari zahvalio je svima koji pomažu radu Doma, svim volonterima, djelatnicima i onima koji su dali veliki doprinos ovoj kući. „Ovaj Centar je ovdje u kojem se susreće puno ljubavi, puno boli, ali Centar u kojem možemo sve te boli, patnje i olakšati, ako smo u stanju suočiti se i uhvatiti se u koštac sa svim poteškoćama.“-istaknuo je Bazzari.


Nakon svečanog programa u kapelici je slijedila sveta Misa kao zahvala za deset godina rada ove hvale vrijedne ustanove.


Bilo je lijepo pridružiti se slavlju i čuti nešto novo. Njima to puno znači, a i mi smo zasigurno osjetili zadovoljstvo što smo imali mogućnost sudjelovati u proslavi rođendana. Hvala Bogu na svemu onom što je dugotrajnim radom ovdje napravljeno, a također, hvala i svim framašima na njihovu dolasku. Čestitke djelatnicima i suradnicima.


 

- Kristina Šušak
 Facebook  Myspace    |   E-mail  Print
Sekcija "Žedan sam"
Žedan sam | Srijeda, 17. rujna 2014.

„Dijete, ti si moje dijete! I tako kao što ljubim tebe, Ja ljubim svakoga jer su to moja djeca. Što njima činiš, to meni činiš. Postupaj obazrivo sa svakim ljudskim srcem! Jer u svakom stanuje moje živo ime.“

 

Sekcija „Žedan sam“ okuplja framaše u prostoriji centra Marija naša nada. Svakog drugog tjedna oni aktivno sudjeluju u radionici doma, te osim volontiranja, druže se i zabavljaju. Njihov zagrljaj, lijepa riječ, poljubac, a naša pomoć i pažnja pokazuju nam da smo zajedno jači.

 

Zajedničkim radom i ne osjetimo da dajemo od sebe jer u isto vrijeme primamo puno više. Samo jedan njihov pogled s puno zahvalnosti što si im pomogao uljepša ti cijeli dan i baš ti bude toplo oko srca. Lijepo je imati takve prijatelje. Ovo je mjesto koje te nauči biti sretan. Sretan s tim što imaš i što činiš. Sreću pomaganja najlakše je sam doživjeti: Ako pomažeš drugima u njihovoj nevolji i sam ćeš biti sretan!

 

Tada si ujedno i nagrađen. A tko to može platiti? Sam Isus nas na to poziva kad progovara:“ Zaista, kažem vam, što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni ste učinili.“ Činite dobro gdje god možete i koliko god možete. Usudite se! Dajte se bezuvjetno i budite sol zemlje i svjetlo svijeta. Mir vam i dobro!

- Kristina Šušak
 Facebook  Myspace    |   E-mail  Print
Predbožićno vrijeme u sekciji 'Žedan sam'
Žedan sam | Ponedjeljak, 07. siječnja 2013.

Skupina framaša se sastaje svakog drugog petka u prostorijama vrtića Marija naša Nada. Sekcija je podijeljena u četiri skupine: likovna, glazbena, motorička i dramska.


Ove godine sekcija je organizirala Božićnu predstavu s djecom iz vrtića koju su marljivo pripremali oko dva mjeseca iako nećemo zanemariti pa ne reći da osim rada i discipline tu nije bilo i ostalog kao što su: smijeh, zabava, darivanje, pažnja i ljubav koju međusobno pružamo jedni drugima. Koliko god da vam dan bude težak, osmijeh tog jednog djeteta će vam ga uvelike olakšati. Nego, da se vratim božićnoj predstavi koju smo dosta pripremali. Sastali smo se oko 13 sati ispred vrtića, obavili generalnu probu s dramskom i glazbenom sekcijom. Ostale dvije grupe su namještale i pomagale urediti pozornicu. U međuvremenu su dolazili roditelji, prijatelji, djeca iz vrtića.


Predstava je počela, mislim da smo svi osjetili neki duh radosti, naši mali pogotovo su bili veseli, ali istodobno uzbuđeni i u nervozi zbog nastupa. Sve je prošlo u najboljem redu. Imali smo predstavu u kojoj nas je posjetio sv. Nikola te smo mu svi zajedno pjevali dok je dijelio poklone. Grupe framaša i njihov rad smo predstavili kroz predstavu, glazbu i izložbu, ali ništa ne bi mogli bez mališana. Pa u ime svih nas želimo Vam sretan i blagoslovljen Božić!

- Ana Pušić
 Facebook  Myspace    |   E-mail  Print
Marija naša nada
Žedan sam | Subota, 30. siječnja 2010.

"Veliki smo tek onda kad smo prava Mala braća." Sekcija "Žedan sam" osnovana je prije tri godine. Voditelji su bili Mario Kraljević, Anita Kožul, Marija Marić i Vlatka Matković. U centar "Mariju Našu Nadu" na rad s djecom s posebnim potrebama odlaze framaši trećih i četvrtih razreda. Radimo kroz nekoliko sekcija, a to su: likovna, glazbena, kulinarska, sportska te rad s osobama s većim poteškoćama. U dom "Marija Naša Nada" odlazimo svakog drugog petka i provodimo s djecom 2h, od 10-12h.


Našu kreativnost i kreativnost djece razvijamo na različite načine: pjevamo, sviramo, igramo se, kuhamo, šetamo, pripremamo priredbe za Božić i Uskrs , organiziramo prodaju radova pred trgovačkim centrom Mepas gdje prodajemo razne predmete, ukrase što su ih napravili naši mali anđeli. Učimo kroz igru, smijeh, zabavu, molitvu. Želim naglasiti molitvu, jer naš rad s njima je itekako uslišana molitva. Ono što oni nama daruju a da toga nisu ni svjesni je nešto neprocjenjivo. Najbolje me mogu razumjeti članovi ove sekcije. Njihov smijeh, igra, poljubac udijeli nam toliku snagu, toliku zahvalnost , toliku radost. Koliko god mi njih naučili nešto, pjevati ili plesati puno više oni nas nauče. Nauče nas ljubiti jer to je najbolje što oni znaju. A nije li to i vrhunac čovjekova življenja? Naučiti ljubiti...Kako lijepo...Neizmjerno sam zahvalna našem Nebeskom Ocu jer nam je podario toliku milost, toliki dar da možemo vidjeti Krista u toj dječici. Dragi moji, sjetite se ovih malih anđela u svojim molitvama, jer oni su prava Mala braća. Pustite da vas nauče ljubiti.

 

Mir i dobro vam želim! :)
 

- Vlatka Matković
 Facebook  Myspace    |   E-mail  Print
Ostali članci:
»Arhiva«