Naši talentirani glumci
Dramska sekcija | Četvrtak, 17. svibnja 2018.

 

 

Dramska. Druga obitelj. Zajedno i kad ide i kad baš i ne ide. Jedanaest članova, a svi kao braća i sestre. Teško je to opisati riječima. Kreativnost i živciranje voditeljice im je drugo ime. Ali sve nekako uspiju popraviti osmijehom i dobrom voljom.

 

 

Ove školske godine smo do sada imali dvije predstave koje smo izveli nakon mukotrpnih i dugotrajnih proba. Nije baš bilo lako. Dolazak na Brig tri puta tjedno samo zbog dramske, pa ostajanje… Ali na kraju se sve isplatilo. Unijeli smo dušu u te predstave, iako nismo profesionalni glumci. Radimo to s puno ljubavi i želje da prenesemo poruku drugim ljudima. Jer kod glume nije bitna popularnost, već istraživanje ljudske duše. To je pronalaženje istine u bilo kojem svijetu u kojem se nalazite.

 

 

Koliko god problema imali, sve bi odjednom nestalo na probama. Samo da pogledaš nečije lice dok glumi ti izmami osmijeh na lice i popravi dan. Sveti Franjo nam je dao snage da sve to dobro pripremimo i odglumimo pred punim dvoranama.

 

 

Nije bilo lako ni prihvatiti ulogu voditeljice ove sekcije. Ali uz njih je sve bilo lakše.
Prva predstava se zvala „Sedma je trava tajna“. Probe su bile urnebes, predstava je bila urnebes. Druga se zvala „Ja sam uskrsnuo“. Malo je ozbiljnije tematike i kraće je trajala. Iznijeli smo sliku o, nažalost, svakodnevnici mnogih ljudi.

 


Kroz ove 4 godine u dramskoj, naučila sam da je nemoguće ostati ozbiljan na ozbiljnim scenama, a također je nemoguće ne zavoljeti sve te ljude s kojima dijeliš pozornicu. Od moje prve predstave do danas, jedva sam čekala probe dramske. Bio je doživljaj kada su nas zaključali u samostanu, kada, smo se penjali na zvonik, išli na turneju Hercegovinom s našom predstavom…

 

 

Bilo je i smijeha i suza, i radosti i žalosti, ali dramska je bila i ostala posebna sekcija. Baš zato što nema puno članova, svi se zbliže i vlada neka opuštena atmosfera. Nisu to tamo neki ljudi koje slučajno upoznaš. Oni su tu s razlogom. Neka ih sreća, ljubav prema glumi i daskama koje život znače, uvijek prati.
I Shakespeare je rekao: „Svijet je pozornica, a svi muškarci i žene samo su glumci (..)“

 


 

 

 

- Jasna Duranović
 Facebook  Myspace    |   E-mail  Print
Život je jedan veliki igrokaz...
Dramska sekcija | Subota, 01. studenog 2008.

Gluma se s vremenom razvijala, te izrasla u umjetnost odmah uz bok glazbenoj i likovnoj umjetnosti. Zajednica mladih koja njeguje razne duhovne i svjetovne sadržaje, kao što je naša Frama, zasigurno treba imati i dio za dramsko izražavanje.

 

 

Dramska sekcija djeluje od samih početaka Frame. U nastanku sekcije veliku su ulogu odigrali glumci amaterskog kazališta «Didak», točnije Andrija Zeljko, Ljubo Mikulić i Zorica Jurilj, čija nam je pomoć uvijek dobro došla. Tu je bila i naša s. Marija Pehar koja se u svim sekcijama dobro snalazila, pa i u ovoj. S njima smo napravili predstavu «Dolazak fratara», božićnu predstavu 1996., te veliki projekt, iznenađenje za sve župljane, «Žive jaslice» 1997. «Žive jaslice» smo odigrali i 1999., ali bez ovih «starijih» glumaca, bili smo se «osamostalili». Nakon četiri godine stanke ponovno smo priredili «Božićne jaslice» za sve naše župljane. Osim prigodnih predstava za Božić, kakve su bile i «Kad ti se dogodi Božić», 2001. i «Dolazi Emanuel», 2002., često smo priskakali u pomoć članovima liturgijske sekcije kad bi oni pripremali prigodan igrokaz prije sv. mise.

 

 

Godine 2000. pozvani smo od jedne udruge da pripremimo predstavu o alkoholizmu. Nju smo igrali u gradovima gdje je ta udruga imala tribine na temu alkoholizma.

 

 

Ne treba zaboraviti jednu spontano nastalu, ali uspješnu grupicu framaša koji su nasumice izabrani na jednom sastanku. Jedna je grupa pripremala igrokaz o sretnoj, a druga o nesretnoj obitelji za samo deset minuta. To nas je «proslavilo» na roditeljskom sastanku i na Kapitulu održanom na Širokom Brijegu u svibnju 2000. godine. Svaki odlazak na Jakljan također je tražio i pripremu na ovom području aktivnosti. Dvije godine zaredom na Jakljanu smo prikazali igrokaz «Vjera male Nade», koju su vidjeli i naši roditelji u jesen 2002.godine. Tijekom školske godine članovi su pripremili i zanimljiv kratak igrokaz «Dvanaest i pet», prikazan povodom roditeljskog sastanka. Naš posljednji dramski komad je igrokaz Brat Sunce, kojeg smo već prikazali dva puta u Širokom Brijegu, a u veljači smo pozvani u Dubrovnik u gradsko kazalište.

 

 

Članovi dramske sekcije često su se izmjenjivali tijekom jedne školske godine - pristizali su novi, a neki bi odustajali. Tako nismo imali konstantnu grupicu, a ni konstantne sastanke. Kad bi duhovni asistent ili voditelji (Tvrtko Karačić, Marijana Matković, Pero Ćeškić, Maja Galić, a sada su voditelji bivši framaši i sadašnji trećari Ivana Musa i Miro Martinović) odlučili počastiti naš Brijeg nekim igrokazom to bi na sastanku Frame priopćili svim članovima. One koje bi gluma privlačila dijelili bi uloge. Započinjale bi probe i rađao bi se novi pothvat ove sekcije.

-
 Facebook  Myspace    |   E-mail  Print
Ostali članci:
»Arhiva«