Ti daješ svjetlo mome putu
Molitvena sekcija | Četvrtak, 15. veljače 2018.

 Brijeg, Brijeg našega grada, Brijeg naših franjevaca, Brijeg nas framaša za mene je jedno prelijepo i posebno mjesto. Kamena i prohladna crkva ponosito stoji, sa svojom prošlošću upisanoj u zidovima, u kamenu, u stupovima. Uistinu je čudesan naš Brijeg.Na Brijegu je sve tako sveto. Zamislite to samo, to je tlo koje je svjedočilo mučeništvu naših franjevaca.

 

Gospa je svojim plaštem zaogrnula našu kamenu crkvu, i mnoge milosti izmolila za sve koji joj se utjecahu kroz tolike godine.Danas kad dođeš k Brijegu, k hrastu ispred crkve, k crkvi, k Bakamuši, k ratnom skloništu možeš osjetiti spokoj i mir i svetost ovoga mjesta. Možda ćeš vidjeti koju vjevericu kako ti hitro preleti preko puta, ili svećenike kako šetaju gore-dolje stazom crkvenim dvorištem.

 

U krilu samostana mjesto su našla i mladež koja su svjesno ili nesvjesno odlučila izabrati bolji put, došli su na Brijeg koji je viši od svega, od svih ljudskih lutanja, od žurbe... Ova mladež, je odlučila slijediti put svetoga Franje. Neki su i dali prva obećanja, neki su ih i obnovili, neki se još spremaju. U toj našoj mladenačkoj zajednici, našoj Frami ima niz aktivnosti, sekcija koje su na veliku korist nama mladima. Meni osobno, najposebnija je upravo molitvena sekcija. U okrilju samostana, u jednoj lijepoj prostoriji, gdje je zid oslikan sa likom svetoga Franje i Klare sastaje se jedno društvance, nekada u manjem broju, a nekada i u većem.

 

 

Kapetan ovoga broda, katkada s manjom, a katkada s većom posadom je naš duhovni asistent, fra Augustin Čordaš. Sastanak molitvene sekcije je već na početku tjedna, točnije on je utorkom u 19 sati. Sastanak naše sekcije nije uvijek istoga oblika, ali je uvijek u središtu molitva. Najčešće u našim redovitim sastancima izmjenjujemo dva načina molitve, a to su molitva časoslova i Lectio Divina. Nešto što je jako korisno jest upravo to, da svi iznesemo nešto iz molitve, što nam znači, što nas je na poseban način dotaknulo, što smo iskusili, te tako međusobno obogatimo jedni druge.

 

Na sastanak dođemo s raznim svojim brigama za život, školu, prijateljstva, ljubav, dođemo sa svojim istrošenim životnim svjetiljkama. Ali na koncu svakoga molitvenoga sastanka, naše životne svjetiljke budu pune novoga ulja koje daje snagu da svjetlo u nama, zasja u novom, blistavom, punom sjaju. I tada to obnovljeno svjetlo u nama ne može se sakriti, ono jednostavno rasvjetljuje putove, njegov odsjaj je gotovo nemoguće zasjeniti, on se širi dalje u naša prijateljstva, u naše bratstvo, u naše obitelji... Dragi čitatelju, ako si umoran od svojih obveza, ako si gladan ljubavi, ako si željan prijateljstva i lijepe riječi, dođi i pridruži nam se! Skupa zasvjetlimo životnim stazama, čekamo te! ❤

- Filip Šantić
 Facebook  Myspace    |   E-mail  Print
Svakog utorka u 19 sati
Molitvena sekcija | Srijeda, 24. rujna 2014.

Jučer, na sastanku molitvene sekcije, okupilo se nešto više od 30 framaša željnih mira i bijega od stvarnosti kroz molitvu. Sastanak pod vodstvom našeg duhovnog asistenta, fra Željka Barbarića započeo je molitvom časoslova. Nakon molitve časoslova, duhovni nam je podijelio nedjeljna čitanja koja smo prvo svi zajedno pročitali, te nakon toga ostali 15min u tišini kako bi svatko mogao razmisliti o pročitanom tekstu.
Svatko od nas odabrao je jedan dio teksta, rečenicu ili riječ na koju je posebno obratio pažnju, koja ga je potakla na razmišljanje. Iako su gotovo svi odabrali različite rečenice, sve su najviše asocirale na poniznost Isusa Krista, koji se toliko ponizio da je umro na križu kako bi nas spasio.
Nakon izrečenih misli, pomolili smo se te tako završili i ovaj sastanak.

Sastanci molitvene sekcije održavaju se svakog utorka u 19 sati, svi ste dobrodošli ! 

- Ante Pavković
 Facebook  Myspace    |   E-mail  Print
Svake srijede u 19 sati
Molitvena sekcija | Petak, 12. veljače 2010.

Frama je zajednica mladih ljudi koji žele živjeti prema Evanđelju po primjeru sv. Franje Asiškog. No, da bi čovjek živio, potrebno je spoznati. Toga su bili svjesni s. Marija i fra Branko. Shvatili su da je najbrži put do Njega preko Božje Riječi. Na njihovu inicijativu nas desetak framaša počelo se okupljati u biblijsko - molitvenu skupinu. Susrete smo održavali svake srijede s početkom u 19,30 sati. Iz tjedna u tjedan čitali smo Bibliju, te razmišljali o nedjeljnim čitanjima. Duhovni asistenti su nas učili kako slušati i čuti Riječ Božju, te je primjeniti na svoj život. Susreti su bili obogaćeni molitvom.


Kako smo se sve više posvećivali liturgiji, tj. animiranju večernje mise za mlade, promijenili smo naziv sekcije u liturgijsko-molitvenu sekciju, iako je i dalje glavni naglasak ostao na Božjoj Riječi. Rad liturgijsko-molitvene sekcije posebno dolazi do izražaja u animiranju svete mise. Meditacijama, pokajničkim činima, molitvama vjernika, raznim igrokazima, nastojali smo svima približiti Riječ Božju. Mnoge novosti u Frami, kao i u cijeloj župi, upravo su plod molitvene sekcije: večernja sveta misa za mlade, mise zornice, klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu prvog utorka u mjesecu, molitva jednih za druge posebno u korizmi i kroz došašće.


I danas molitvena sekcija djeluje u sklopu Frame. Kroz nju su prošli mnogi framaši, izmjenjivali se i duhovni asistenti koji su nas vodili. Od 2006. godina molitvenu sekciju vodi fra Vine. Od tada svake srijede imamo biblijsku meditaciju tj. molitveno čitanje Svetog pisma (lectio divina - božnasko čitanje). Cilj ovih susreta je dopustiti Božjoj riječi da zahvati naše živote. Uvijek "radimo" s tekstovima dolazeće nedjelje, tako da je molitveni susret s riječju Božjom priprema za nedjeljnu euharistiju.

Liturgijska sekcija uvijek je bila srž Frame. Ona pruža svakomu mogućnost za intenzivniji duhovni rast, a preko pojedinca raste i cijelo bratstvo.
 

- fra
 Facebook  Myspace    |   E-mail  Print
Ostali članci:
»Arhiva«