"Žedan sam" - sekcija koja malim djelima uveseljava velika srca
Žedan sam | Subota, 07. siječnja 2017.

Sekcija „Žedan sam“ jedna je od posebnijih sekcija u našoj Frami što se da uočiti i iz samog naziva. Naime, ova sekcija se, za razliku od ostalih, ne sastaje u prostorijama Frame i samostana, nego u Domu „Marija-naša nada“ koji skrbi za djecu s poteškoćama u tjelesnom i psihičkom razvoju.

 

S Domom imamo odličnu suradnju koja traje već desetak godina, koliko postoji ova sekcija, stoga se ovim putem, u ime članova sekcije, zahvaljujem štićenicima i osoblju Doma na pristupačnosti. U članstvu sekcije je 16 framašica koje pohađaju treći ili četvrti razred srednje škole.

 

U Domu imamo status volontera u jednoj od njihovih radionica gdje izrađujemo pozivnice, zahvalnice i različite ukrase za njihove potrebe i družimo se s djecom koja pohađaju Dom, što je nama uvijek bio draži dio.

 

 


Mogla bih slobodno reći da sekcija „Žedan sam“ predstavlja ono što je bit našeg framaškog djelovanja. Naime, zadaća nas framaša je svjedočiti Evanđelje drugim ljudima što kroz ovu sekciju i činimo. Rekla bih da je ova sekcija poseban dar od Boga za našu Framu. Jedan odlazak na sekciju uljepša svaki dan ma kako on težak bio i u trenutku se zaljubite u tu djecu i zavolite ih na neki poseban način. Svi koji poznaju jedno takvo dijete će se vjerojatno složiti sa mnom da su ta dječica poseban dar našem društvu.

 

Od njih možete naučiti više nego što ste ikada mogli pomisliti. Ponajprije naučite zahvaljivati Bogu na svemu što vam je darovao. Kada vidite kako su ta djeca sretna, usprkos svim poteškoćama s kojima se svakodnevno suočavaju, počinjete shvaćati koliko su vaše brige i problemi maleni i kako nemate potrebe „razbijati“ glavu kojekakvim glupostima, a vaša jedina potreba postaje zahvaljivati Bogu. Zaista je predivan osjećaj kada možeš pomoći jednom takvom biću svojim malim doprinosom, a ono ti uzvrati osmijehom, zagrli te ili ti rekne da te puno voli. Pa ima li veće plaće na ovom svijetu?!

 

 

Tada tvoj život postaje ispunjeniji, nego što je ikada prije bio, a njihova jedina želja je da budu prihvaćeni od društva u kojem žive što je nažalost rijedak slučaj zbog primitivnosti društva čiji smo dio. Njima puno znači kad ih netko posjeti i pomogne im nekim neznatnim doprinosom stoga čuvajte i volite ove najmanje jer oni nisu nikakav križ ni svojim roditeljima kao ni društvu. Ti anđeli su zapravo dragulj društva u kojem živimo jer takvu čistoću i neiskvarenost nećete naći ni na jednom drugom mjestu. Ova sekcija možda u prvu ruku postoji da bi se njima pomoglo, ali naša plaća za ovo što radimo je stostruka. Koliko god oni naučili od nas, to se nikada neće moći mjeriti s onim što mi naučimo od njih.

 

Što se tiče rada sekcije kroz proteklo polugodište, sekcija je početkom rujna, nakon odlaska bivše voditeljice Ive u samostan, dobila novu voditeljicu, a to je moja malenkost. Potkraj rujna smo službeno počeli s radom nakon što smo održali zajednički sastanak na kojem smo upisali nove članove. Od tada smo svako dva tjedna svim radnim danima odlazili volontirati u Dom sve do 16. prosinca kada je sekcija službeno završila s radom za prvo polugodište.

 

Sekcija „Žedan sam“ otvorena je za upis novih članova kroz cijelu godinu stoga pozivam framaše trećih i četvrtih razreda da se odvaže na ovaj korak i uvjerena sam da neće požaliti.

 

Na kraju što drugo reći, nego: "Bože, hvala Ti na daru Frame, na daru ove, za mene, najdivnije sekcije na svijetu. Hvala Ti na našim anđelima iz Doma. Hvala Ti što si baš meni dao ovakvu priliku."
 

- Martina Čuljak
 Facebook  Myspace    |   E-mail  Print
Adventski vijenci naših likovnjaka
Likovna sekcija | Petak, 20. studenog 2015.

Kod nas već odavno traju pripreme za Božić. Dugo vremena skupljamo materijal i smišljamo kako bi mogli izgledati naši-vaši adventski vijenci.

 

Kreativnosti nam nije nedostajalo. Inspiraciju smo pronalazili posvuda. Koristili smo se prirodnim materijalnim, starim ukrasima koji već odavno skupljaju prašinu po našim tavanima i naravno raznim sjajevima,ukrasnim vrpcama bez koji ne može proći Božić.

 

 

Mi likovnjaci sastajemo se subotom i provodimo vrijeme na Brijegu u radu i zabavi. U svaki vijenac smo utkali puno ljubavi i truda. Nadamo se da ćete i vi prepoznati trud koji smo uložili u izradi ovih vijenaca i cijeniti ga. Naše vijence ćemo prodavati u nedjelju,u dvorištu crkve ako bude lijepo vrijeme, a ako ne bude u hodnicima. Novac koji sakupimo ići će u humanitarne svrhe.

 

- Gabrijela Rajič
 Facebook  Myspace    |   E-mail  Print
Naš četvrtak...
Medijska sekcija | Petak, 16. listopada 2015.

 
Večeras smo se kao i svakog četvrtka u 19h skupili u našoj molitvenoj dvorani. Sastanak smo započeli molitvom jer je, kao i uvijek, najbolje počet s razgovorom s našim Gospodinom. Ovaj sastanak posvetili smo emisiji koju prenosi RŠB subotom u 11h.

Podjelili su nas u tri grupe i svaka grupa je dobila po dio emisije da na temu opraštanje napiše uvod, temu ili odjavu. Tako smo odlučili pomoći novim članovima da se prilagode našem standardnom načinu rada. Svoje radove pročitali smo pred ostalim medijašima, dobili smo par korisnih informacija od fra Marija i naše voditeljice. Sastanak smo završili molitvom.

 

 

Pratite našu vjersku emisiju svake subote koju prenosi RŠB (92, 7 MHz, 93, 1 MHz ili 102, 3 MHz).

MIR VAM I DOBRO!

 

- Ines Prskalo
 Facebook  Myspace    |   E-mail  Print
Čovječe ne ljuti se
Medijska sekcija | Petak, 09. listopada 2015.

Jučer, u 19. sati, članovi Medijske sekcije okupili su se na još jednom sastanku. Kao što znate Medijska sekcija je zaslužna za vjersku emisiju Mir i dobro koje naši framaši tradicionalno održavaju na radio valovima svake subote u 11 sati.Članovi medijske sekcije marljivo rade tijekom tjedna kako mi mnogi uživali u sadržaju koji nude.

 


Kao i uvijek mnogi od nas su uranili tako da smo to vrjeme proveli u Framskoj dok su voditelji grupe pripremali sve kako bi sastanak bio edukativan i zanimljiv. Na početku, smo se zajedno pomolili i podjelili po grupama. Za razliku od prošle godine, sada imamo 4 grupe s desetak članova. Ovogodišnji voditelji grupa su: Antea Naletilić, Leon Galić, Lucija Slišković i David Sabljić. Nakon tog malo formalnijeg djela, uslijedio je i zanimljiviji dio večeri. Naši voditelji su pripremili prezentaciju koju smo dobili od Frame Mostar, te smo u zanimljiva pitanja vezana uz vjeru ali i druge elemente kršćanskog života. Za potrebe prezentacije podjelili smo se u tri grupe te je svaka grupa imala predstavnika i „pijuna.“

 


Medijska sekcija održava se svakog četvrtka u 19 sati. Do sljedećeg četvrtka, MIR VAM I DOBRO...
 

- frama.ba
 Facebook  Myspace    |   E-mail  Print
Naša Frama 45 minuta s Vama
Medijska sekcija | Srijeda, 23. rujna 2015.

U sklopu svojih aktivnosti, naša Frama ima i medijsku sekciju koja je tu od samih početaka naše Frame. Članovi medijske sekcije brinu se za uređivanje vjerske emisije ''Mir i dobro'' koja se emitira na radiopostaji Široki Brijeg, svake subote u 11h i traje 45 minuta. Svaki tjedan pripremimo po jednu zanimljivu temu koja bude na radiju te subote. Uz određenu temu, u emisiji imamo i nedjeljno evanđelje, tumačenje evanđelja, te informacije iz župe kao i okoline.


U samim početcima sekciju je vodio fra Mladen Rozić, a nakon njegovog odlaska vodili su sami framaši. Onda je jedno vrijeme medijsku preuzeo fra Nikola Rosančić s voditeljima medijske i framašima (medijašima), a trenutno medijsku sekciju vode fra Mario Ostojić i Marija Jelić.


Sastanci medijske sekcije održavaju se svakog četvrtka u 19h, koje uvijek započinjemo i završavamo molitvom. To su sastanci koje provodimo uz rad, zabavu i druženje. Imamo sastanke različitih karaktera, od kreativnih i zabavnih do onih ozbiljnih na kojima pripremamo (radimo) emisije i smišljamo ideje za naše emisije.


Članovi medijske sekcije često imaju puno posla jer rad na emisiji zahtjeva dosta vremena, truda i rada oko emisije, ali kad nešto voliš, ne bude ti teško odvojiti vremena za to.


Iako Frama ljeti ne djeluje, neke sekcije ne prestaju s radom, pa tako i naša medijska. Mi i ljeti spremamo svoje emisije u istom terminu, svake subote.


U našim emisijama ponekad gostuju svećenici, časne sestre, duhovni asistenti drugih Frama, pripadnici drugih svećeničkih redova, ''bivši framaši'' i drugi ljudi koji nam na radiju svjedoče svoja iskustva, bilo da je riječ o duhovnom pozivu ili nekim drugim temama.


Poseban dan za medijsku sekciju je zasigurno naša tradicionalna emisija na Badnjak koja je kruna cjelogodišnjeg rada naše sekcije. Program traje tri puna sata, od 17 do 20h. Svaki član medijske sekcije sudjeluje u toj emisiji, bilo čitanjem, pripremanjem tekstova ili slično. Ta emisija nama medijašima znači puno i svaki član medijske sekcije željno iščekuje svaki Badnjak, jer je upravo ta emisija nešto najposebnije za svakog od nas, a na taj način mnogim obiteljima iz naše župe približavamo Isusovo rođenje. U toj emisiji se prisjećamo kako se Božić nekada slavio, a kako danas…čitamo mnoge poučne priče, pjesme, a imamo i javljanja uživo, nagradne igre i još mnogo toga.


Osnovni cilj i zadaća ove sekcije je truditi se dati svoje svjedočanstvo vjere u Isusa Krista po primjeru našeg serafskog oca, sv. Franje, a i prigoda da ljudima ponudimo poruku Evanđelja.


Zahvaljujemo Bogu i svetom Franji na našoj emisiji i drago nam je što imamo tu mogućnost da i preko radija pridonosimo širenju Radosne vijesti, Evanđelja…
Ali zahvaljujemo se svima koji slušaju našu emisiju, i podržavaju naš rad. Također, zahvaljujemo se i osoblju radio-postaje Široki Brijeg.


Čujemo se svake subote u 11 sati na valovima Radija Široki Brijeg. MIR VAM I DOBRO!!! :)

- Medijska sekcija
 Facebook  Myspace    |   E-mail  Print
Ostali članci:
Molitvena sekcija
» Svakog utorka u 19 sati
24/09/14 | Autor: Ante Pavković
Žedan sam
» Udruga „MARIJA NAŠA NADA“ proslavila deset godina rada
20/09/14 | Autor: Kristina Šušak
Žedan sam
» Sekcija "Žedan sam"
17/09/14 | Autor: Kristina Šušak
Čitačka sekcija
» Navjestitelji Božje Riječi
10/06/14 | Autor: Magdalena Šaravanja
Žedan sam
» Predbožićno vrijeme u sekciji 'Žedan sam'
07/01/13 | Autor: Ana Pušić
Likovna sekcija
» Likovnjaci i njihovi vijenci
02/12/12 | Autor: Andrea Musa
Medijska sekcija
» Vjerska emisija Mir i Dobro
18/02/12 | Autor: Medijska sekcija
Likovna sekcija
» Likovna sekcija u predbožićno vrijeme
02/12/11 | Autor: Lucija Mandić
Likovna sekcija
» Likovna sekcija odradila svoj posao za primanja i obećanja
02/10/11 | Autor: Luca Zovko
Medijska sekcija
» Medijska sekcija - još uvijek s vama svake subote
04/06/11 | Autor: Matea Crnjac
Glazbena sekcija
» Naša Glazbena pjevala na otvorenju izložbe ARS SACRA
02/06/11 | Autor: Ana Naletilić
Medijska sekcija
» Sekcija koja je i ljeti aktivna
21/08/10 | Autor: Medijaši :)
Medijska sekcija
» Medijska sekcija
10/04/10 | Autor: Mladen Mandić
Molitvena sekcija
» Svake srijede u 19 sati
12/02/10 | Autor: fra
Žedan sam
» Marija naša nada
30/01/10 | Autor: Vlatka Matković
»Arhiva«